PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

torek, 3. januar 2006

21:00 - Projekcija
OTROCI SRE?E/SRETNO DIJETE

(r.: Igor Mirkovi?, Gerila DV Film, HR,2004, 97', dok. film, slo. podnapisi)

Nikoli se ni tako plesalo kot v tistem letu ali dveh na začetku osemdesetih let. ?asi pravzaprav niso bili rožnati: državo je pretresala gospodarska kriza, umrl je mogočni predsednik Tito, iz Poljske prihajajo novice o izrednem stanju … mladi pa živijo v duhu takratne glasbene uspešnice "Zamisli život u ritmu muzike za ples".

"Otroci sreče" je rock'n'roll film o duhu časa, v katerem so nastali "Djevojke u ljetnim haljinama", "Kad si mlad", "Mi plešemo", "Maljčiki", "Lijepe žene prolaze kroz grad", o Zagrebu iz začetka osemdesetih let in glasbi novega vala.

Režiser filma je bil takrat srednješolec in to je njegova osebna, celo skrajno osebna zgodba o čudežnih spremembah, ki so se odvijale okoli njega, ko je njegovo malo in zaspano mesto postalo središče vznemirljive glasbene scene. Danes, 25 let kasneje, že dolgo nima več svojih starih plošč – Prljavo kazalište, Idole in Haustor, Azru, Orgazam, Film in Pankrte – a čuden splet okoliščin je botroval temu, da se je ponovno srečal s preteklim časom in dojel, da ga je ravno ta glasba usodno oblikovala in da je zaradi nje postal takšen in ne drugačen človek.


Preko Zagreba, Ljubljane, Dunaja, Beograda, Budimpešte, Pariza, Utrechta in New Yorka se avtor podaja v iskanje junakov svoje mladosti in poskuša samemu sebi razodeti zgodbo o razvoju punk rocka in razpadu socializma.

Ob obilju glasbe in posnetkov iz časov novega vala so "Otroci sreče" spomenik generaciji, ki je odraščala v prepričanju, da je rock'n'roll najpomembnejši.« nazaj


POLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz