PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

torek, 6. junij 2006

21:30 - Torkovi literarni večeri
Branje revije LITERATURA

Novi Prišleki

Na knjizne police so prisli novi Prisleki. Pesniki bodo z branjem pesmi predstavili zbirke, ki so pravkar izsle pri zalozbi LUD Literatura.

Jure Jakob: Budnost
Peter Semolič: Prostor zate
Uroš Zupan: Jesensko listje

Andrej Hočevar o Prišleku Jure Jakob: Budnost
Budnost pomeni potrpežljivo čakanje, pisanje in gledanje, gledanje vase in gledanje navzven, končno tudi uzrtje, ki preskakuje kot iskra med dvema svetovoma. To so počasni in tihi izbruhi, trenutki miru, ki pesnika odprejo za svet in svet za pesnika – srečanje, v katerem se drug drugemu voljno podarita, kot telesi ljubimcev. Brez zmagoslavja. Iti torej na ono stran, da pogledaš nazaj, kajti samo ta vzvratni pogled je edini, ki razkrije bistvo – prisotnost daljave v pesniku in odsotnost pesnika v daljavi; dve odsotnosti in dve prisotnosti, budnost. Ena sama.

Goran Dekleva o Prišleku Peter Semolič: Prostor zate
[O]der [besede] je urbano okolje, njen čas je zdaj, veriži se v pravilne metrične oblike in hkrati ostaja povsem naravna, gibka, kakor da spontana, sili v izrečenost, in sicer tako, da izrečeno navsezadnje zdrsne mimo, da vedno znova zgreši boleče jedro svojega lastnega govora. Tako njena umetniška moč izvira natanko iz praznega, zmuzljivega prostora med tistim, kar je z njo priklicevano, in onim, kar ni z njo nikdar do kraja priklicano. Tako beseda boli. Mislim, da tako močnega Semoliča še nismo brali.

Petra Koršič o Prišleku Uroš Zupan: Jesensko listje
Zelo neposredna govorica in prav zato tako zelo iskrena. Ne samo kolekcija mil – ki ga ne popelje le k ohranitvi, temveč tudi k obnovitvi občutenj, k priklicevanju reminiscenc, ki mu prek asociacij in analogij pripomorejo k vzpostavljanju mosta do pozabljenega temelja, k nepremičnosti, ki v sedanjosti staplja preteklost (tudi) za prihodnost –, že sam naslov evocira (psiho)analitičen sprehod. Kaj le diši bolj od odpadlih listov, ki nas jeseni kot udarci metronoma vodijo nazaj in naprej, spominjajo na preteklo in nas bodrijo s prihodnostjo. [...] V Jesenskem listju pomirjeni Uroš Zupan vonj napiše, krajinarstvo in atmosfero naslika, spomin posedanji.« (Petra Koršič)
 « nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto/Open je žanrsko neobremenjen, združuje pa metelkovske ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz