PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sobota, 26. avgust 2006

19:00 - Klubski ve─Źer
Tomo, vse najboljÜe!

Popravljamo najavo dogodka, ki ga ob rojstnem dnevu Toma Kri┼żnarja organiziramo v klubu Gromka. Ne bomo pripravili dobrodelne prireditve, pa─Ź pa shod in praznovanje rojstnega dne politi─Źnega zapornika, o─Źevidca iz najbolj nevarnih obmo─Źij matere Afrike ter dolgoletnega borca za ─Źlovekove pravice v Afriki in drugod po svetu.

Ta dogodek nastaja kot APEL vsem dr┼żavnikom, politikom in diplomaciji, da kon─Źno zdru┼żeno, kolektivno, odgovorno in dostojanstveno pose┼żejo v pogajanja za izpustitev Toma Kri┼żnarja.

Poleg Kri┼żnarjevih monografij ter drugih spominkov, bo ve─Źer uglasil DJ GIGI z reggae in afriškimi ritmi, Shengenska kuhinja pa bo postregla z afriškimi kulinari─Źnimi dobrotami. Zbirala se bodo darila za Toma, ki mu jih bomo predali ob njegovi vrnitvi ter denarni prispevki.

V kolikor Tomo denarja ne bo potreboval ali ┼żelel, pa bo vsa zbrana pomo─Ź namenjena neposredno za Darfur!

Tomo Kri┼żnar, slovenski popotnik in borec za ─Źlovekove pravice, predsednikov odposlanec

Kri┼żnar je od 20. julija 2006 zaradi ilegalnega vstopa v Sudan in zaradi obto┼żbe vohunstva v tamkajšnjem zaporu. Kri┼żnar, ki je Drnovškov posebni odposlanec za krizno ┼żariš─Źe sudanske pokrajine Darur, se je napotil v Sudan brez vizuma, ker mu ga veleposlaništvo na Dunaju ni hotelo izdati. Sodiš─Źe v kraju El Fašer ga je 14. avgusta obsodilo na dve leti zaporne kazni in pla─Źilo kazni v višini 2000 evrov. Neporavnana denarna vsota mu lahko podaljša zaporno kazen za pol leta. Po prestani zaporni kazni ga bodo izgnali iz dr┼żave. Ozadje tega dogodka je zunanja politika Republike Slovenije, oziroma njeno prizadevanje pri prepre─Źitvi genocida nad prebivalci Darfurja, zato so se na obsodbo odzvali tudi slovenski politiki. Po navodilih zunanjega ministra Dimitrija Rupla je v Sudan odpotoval slovenski konzul v Kairu, Andrej Dernovš─Źek, sodiš─Źu pa je pismo poslal tudi predsednik Drnovšek in prosil za njegovo pomilostitev.« nazaj


POLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem o┼żivljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizoriš─Źe`, ki ga bomo vsaki─Ź napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi ve─Ź... ]
layout:vax - 2008 - code:primz