PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJApetek, 2. februar 2007

22:00 - Klubski večer
DJ Janna & Ratus Dub Piratus

golden 80's disco party
Dobrodelni dogodek - zbiranje prispevkov v pomoč pokrivanja sodnih stroškov aktivistov AC Galicija.

Poleti 2003 je kolektiv aktivistov vzpostavil začasno avtonomno cono, domovanje avtonomnih političnih, socialnih, kulturnih praks. Po mesecih prenavljanja razpadajočega objekta je tam zaživel center s čitalnico in klubskim prostorom. Odvila so se predavanja in diskusije s številnimi domačimi in tujimi gosti (Tomo Križnar in Borut Brumen, Dragan ivadinov in še mnogo drugih), video-in diaprojekcije... Avtonomna cona je v kratkem času svojega obstoja brezplačno prenočila preko sto popotnikov, ulična gledališča ter glasbene skupine z vsega sveta. Z otroci iz soseske smo prirejali kreativne delavnice, se igrali in se od njih učili radovednosti, razposajenosti, odprtosti, ki ne pozna predsodkov, ki ne pozna zamere, ne obupa, ne strahu.

A sistem in oblast potrebujeta molčeče, zagrenjene, apatične, obupane in vsega boječe sužnje.

Zato zatirata vse, kar se jima ne podreja. Tudi za AC Galicija je prišel dan zaprtja, saj so prav zaradi strahu pred avtonomno cono in njenim kolektivom lastniki hiše na Prijateljevi po desetletju tožb in nestrinjanja le našli dialog. AC Galicija smo zapustili tudi zato, ker ne želimo biti v sporu s fizičnimi osebami, ki ne pripadajo vladajoči kapitalistični eliti in nikakor ne zato, ker bi nam sodišče to odredilo v imenu zakonov, ki jih ne priznavamo. Pošast kapitala je zavzela še eno svobodno območje, a le na videz, kajti tako kot odhajamo, tako tudi ostajamo. Ljudstva ni v paragrafih, členih, ki jih piše politična kasta, ljudstvo je na ulicah, na poljih.

Ostajamo v spominu kraja in čudovitih ljudi, ki živijo v tej soseski. Ti so nam pomagali, nas podpirali, nam vlivali novo moč in nas naučili, da se čas pisanja zgodovine pravzaprav šele začenja. Skupaj bomo pisali novo poglavje zgodovine, prihodnosti, osvobojene slehernega zatiranja, izkoriščanja,represije, gospostva, oblasti in hierarhije. Pisali bomo besede svobode in razprostirali poglede nad pokrajino neštetih poti brezmejne kreativnosti.

Odpirali bomo nove avtonomne cone, ker je to pravica, ki nam vsem pripada.« nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz