PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sobota, 6. september 2003

22:00 - Koncert
102. obletnica Czolgoszevega atentata na ameriÜkega predsednika McKinleyja

[b]CZOLGOSZ[eb] (Boston, Massachusetts, ZDA)
class war punk rock
+
[b]PEKATRAL ATTACK[eb] (Baskija)
oi punk z ritemsko mašino
+
[b]MISS HA‰LIUM[eb] (Francija)
elektro punk trance

Potem ko je Avtonomna cona Molotov dokon─Źno padla, so alternativna, neprofitna, [i]do-it-yourself[ei] kultura in avtonomna politika izgubile enega izmed svobodnih prostorov, kjer je bila ta dejavnost mogo─Źa in ki je nudil kreativnosti prosto pot in sredstva za realizacijo. Na sre─Źo pa AC Molotov ni bil edini svobodni prostor - so prostori, ki so v svojih okoljih bolje in mo─Źneje zasidrani. Tako sta medsebojno sodelovanje in solidarnost do┼żivela na sceni novo etapo. Tri dobro povezane skupine - [b]AC Galicija, AKD Izbruh, klub Gromka[eb] - tako organizirajo obletnico in koncert.

[b]Czolgosz[eb] smo imeli prilo┼żnost videti ┼że pred ─Źasom, ko so nastopili v (zdaj podrti) AC Molotov. Preigravajo oldskul anarho pank rok, za─Źinjen z ostrimi politi─Źnimi besedili. ?lani benda, ki prihaja iz Bostona, so tudi sicer aktivni na politi─Źni sceni, saj so del kolektiva Barikada in del NEFAC (North East Federation of Anarcho-Communists). Prisegajo na razredno vojno proti izkoriš─Źevalcem in zatiralcem in v svet pošiljajo sporo─Źilo [b]NO WAR BUT CLASS WAR![eb] Ime, ki so si ga izbrali za svoje glasbeno poslanstvo, je sicer ime tkim. anarhista [b]Leona Czolgosza[eb], ki se je dru┼żini poljskih imigrantov rodil v ZDA. Prav na dan, ko bo koncert v klubu Gromka, bo minilo 102. leto od atentata, ki ga je Czolgosz izvedel nad takratnim ameriškim predsednikom McKinleyjem. Czolgosz je bil pristaš gore─Źe anarhistke Emme Goldman in verjel, da ni pravi─Źno, da ima kdo ve─Ź kakor drugi. V tem smislu je tudi upravi─Źil svoje dejanje in ga ni ob┼żaloval. Kljub temu, da so ga nekateri drugi anarhisti imeli za vohuna, se je v zgodovino vpisal kot ─Źlovek, ki je verjel v taktiko "propagandnih akcij", ki je konec XIX. stoletja mo─Źno oznamovala anarhizem. Vpisal se je med tiste, ki so to taktiko realizirali tudi v praksi. Po atentatu je bil v nekaj tednih usmr─Źen.
[L]http://www.czolgosz.com/[EL]

[b]Pekatral Attack[eb] je skupina, ki smo jo v AC Molotov gostili tik pred poskusom nasilne evikcije. Tudi njihov koncert je takrat prekinila policija, a smo ga na koncu speljali dobro. Glasbeniki prihajajo iz neosvobojene Baskije in tudi sami prisegajo na militanten anarhizem. Njihov šarm so duhovit nastop, mo─Źan zvok ritemske mašine, baskovski temperament ... Odli─Źen bend - ne velja ga zamuditi!

Tudi [b]Miss HA©lium[eb] smo ┼że imeli prilo┼żnost spremljati po Sloveniji, in tisti, ki so jih videli/slišali, vedo, da je njihov nastop te┼żko opisati. Sicer so ─Źlani ansambla vklju─Źeni tudi v bolj znano francosko skupino LTS (znano tudi iz Gromke in z drugih doma─Źih odrov), ki s svojimi keltskimi ritmi na noge dvigne tudi najbolj melanholi─Źne osebke. Miss HA©lium sicer preigravajo in mešajo elektronsko glasbo s tradicionalnimi pankovskimi kitarami in so zagotovo bend za poplesavanje in zabavo.
[L]http://www.diogene.ch/musik/news.html[EL]

še enkrat vas vse lepo vabimo, da podprete dogodek v klubu Gromka in da se nam pridru┼żite; da skupaj "proslavimo" 102. obletnico atentata, ki ga je izvedel Leon Czolgosz in se skupaj še enkrat pozabavamo in podru┼żabimo!


kontakt: syhapa@mail.ljudmila.org
« nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizoriš─Źe Odprto/Open, s katerim o┼żivlja ju┼żni del AKC Metelkove ...
[ preberi ve─Ź... ]
layout:vax - 2008 - code:primz