PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 22. november 2007

18:00 - Delavsko-punkerska univerza
Predavanje Jerneja Kosi

[b]Jernej Kosi: O vzrokih in pogojih za opletanje s totalitarizmom v slovenski zgodovinski stroki[eb]

Z izdajo zbornika clankov in dokumentov Temna stran meseca: kratka zgodovina totalitarizma v Sloveniji 1945-1990 je prislo leta 1998 v okviru slovenske zgodovinske stroke do prvega odmevnejsega poskusa pojasnjevanja »polpretekle zgodovine« s pomocjo izraza totalitarizem. Danes, manj kod desetletje po tem, lahko opazimo, da se je v studijah in monografijah vecine tistih slovenskih zgodovinarjev, ki se ukvarjajo s tovrstno tematiko in s tem obdobjem, izraz totalitarizem uveljavil kot prvovrstna interpretativna kategorija. Se vec, povsem utemeljeno je pricakovati, da bo totalitaristicno navdahnjena interpretacija scasoma povsem prevladala.
Obenem lahko opazimo, da postopno uveljavljanje izraza totalitarizem spremlja moralno nasilje. Prav vsakemu slovenskemu zgodovinarju, ki si dovoli zgolj opozoriti na nekatere povsem nedvoumne pozitivne vidike »socialisticnega obdobja«, tako vse bolj preti, da bo oznacen za »partijskega zgodovinarja« ali pa nemara kar za dedica »komunisticnih krvolokov« oziroma castilca »boljseviske strahovlade«.
Kje se skrivajo razlogi za radikalno revizijo zgodovinopisnih interpretacij »polpreteklega obdobja«, ki jih implicira raba totalitaristicnega izrazoslovja?
Povsem na dlani je, da je odlocno prekratka tista razlaga, ki vzroke za uspesnost revizionisticnih tendenc gradi na teoriji zarote, kjer v glavnih vlogah nastopajo pomladniski uravnotezevalci in spreobrnjeni kolegi zgodovinarji. Zdi se, da bi morali zgodovinarji, ki nasprotujejo temu procesu, najprej pomesti pred svojim pragom. Pokazati je namrec mogoce, da je opletanje s totalitarizmom, ki smo mu po sili razmer trpece price, logicna in zategadelj pricakovana posledica trdovratnega verovanja velike vecine slovenskih zgodovinarjev v objektivnost lastnega pocetja.


Jernej Kosi je podiplomski student in mladi raziskovalec na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete.« nazaj


POLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz