PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 13. december 2007

18:00 - Delavsko-punkerska univerza
Predavanje Primoža Kraoveca

Primož Krašovec: "ZA SVOBODO, ZA KRUH!" - O PARTIZANSKI SVOBODI

Geslo, v katerem je Matej Bor strnil zahteve partizanskega boja, ni bilo novo – v obliki »bread and roses« so ga vzklikali stavkajoči tekstilni delavci v ZDA leta 1912, svobodo in kruh pa je kot osnovno zahtevo komunistov in množic leta 1917 izpostavil tudi Lenin – a je šele znotraj partizanskega boja zares vzcvetelo. Šele znotraj partizanskega revolucionarnega boja med drugo svetovno vojno v Evropi in po njej tudi drugod (Vietnam, Južna Amerika, anti-kolonialni boji v Afriki ...) se je ta zahteva pokazala v vsej svoji radikalnosti – svobodo iztrga reakcionarnemu dvojčku prava (formalna svoboda, ki jo omejujejo zakoni) in trga (svoboda podjetniške iniciative) in jo postavi na povsem nove temelje. Boj za svobodo po partizanih pomeni boj proti starim oblikam dominacije in izkoriščanja (zahteva po kruhu). Svoboda, za katero se borijo partizani, je nezdružljiva z meščanskimi oblikami vladanja in tržnim gospodarstvom.
Zato ne preseneča, da je konstitutivni pogoj govorjenja o partizanih ravno izključitev partizanskega razumevanja svobode. Na eni, desni, strani se poudarja okrutnost in krvoločnost partizanov – z revolucionarnim političnim delovanjem med in poboji svojih političnih in ideoloških nasprotnikov po drugi svetovni vojni naj bi pripravili teren za »totalitarni« režim socialistične Jugoslavije -, medtem ko imamo na drugi, levi strani nostalgično in (pogosto dobesedno) solzavo apologetiko, ki ločuje med »dobro« OF in »slabimi« komunisti. Prvi diskurz izključi partizansko svobodo tako, da poudarja njihvo kršenje pravnih norm in demokratičnih standardov (kjer naj bi tičala tista prava svoboda), drugi pa tako, da partizane potiska v vlogo zavednih narodnjakov, ki niso odgovorni za strahote revolucije.
Obenem pa najnovejša (post-socialistična in post-šestdesetosmaška) radikalna levica o partizanih molči, čeprav nam lahko ravno dva izmed njenih ključnih konceptov – eksodus in deteritorializacija – pomagata analizirati in razumeti (zgodovinsko in teoretsko) prelomnost partizanske svobode.
Predavanje bo skromen poskus prakticiranja historičnega materializma po navodilih Walterja Benjamina, v katerem bom poskušal sovražniku, pred katerim niso varni niti in še posebej mrtvi, iztrgati ireduktibilno revolucionarno razsežnost partizanskega boja.

Primož Krašovec je podiplomski študent sociologije na Fakulteti za družbene vede.« nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2021
Oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče` ODPRTO/OPEN, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se bomo srečevali stari-novi obrazi. Vsebinsko je t...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz