PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 15. november 2007

18:00 - Delavsko-punkerska univerza
Predavanje Gorazda Kova?i?a

[b]Gorazd Kovačič: Totalitarizem in mi: Perspektiva Hannah Arendt[eb]

Uvodno predavanje enajstega letnika DPU se bo pričelo s tovariško kritiko koncepta letošnjega cikla. Predavatelj bo zagovarjal stališče, da je totalitarizem verodostojen političnoteoretski koncept, ki ga nima smisla opustiti v obrambi idealov in praks socialne enakosti pred desno ideologijo antikomunizma. Slednja poenostavljajoči označevalec »totalitarizem« lepi na vse, kar hoče diskreditirati, a njen diskurz ima s konceptom totalitarizma skupno le ime.

Predavatelj bo povzel koncept in analizo totalitarizma, ki ju je pionirsko razvila Hannah Arendt. Pripravljalni tokovi, izhajajoči predvsem iz dezintegracije razredne družbe, so razdejali protislovni sistem nacionalne pravne države. Na njenih ruševinah so se razvila totalitarna gibanja. Nacistično je v letih po osvojitvi oblasti postopno oblikovalo totalitarizem kot povsem novo vrsto vladavine. e v začetku 30. let je podobno vladavino realiziral Stalin. Primerjavo med režimoma (ob upoštevanju razlik) upravičujejo formalne podobnosti v organizaciji oblasti, sredstev prisile in inženiringu duš. Arendt je interpretirala totalitarizem kot utopični projekt v razvoju, ki je zaradi vojnega uničenja in pomanjkanja človeških in materialnih virov uspel uresničiti svoj cilj predvsem topično: preoblikovanje narave človeka in uničenje njegovih zmožnosti za razsojanje in delovanje je dosegel v institucijah koncentracijskih in uničevalnih taborišč.

V predzadnjem delu bo predavatelj predstavil kritično epistemološko pozicijo Hannah Arendt, ki v analizi dogodkov vedno upošteva njihovo nenujnost in pogojenost z možnostjo človeškega delovanja in sprožanja sprememb. Iz tega sledi odgovornost, ki obvezuje tudi intelektualno delo k navezavi na preventivno delovanje. Arendt je totalitarizem iz 30. in 40. let raziskala zaradi zavedanja, da se lahko ta v novih oblikah spet ponovi, in s tem namenom, da se ne bi več ponovil.

Strogost pri označevanje režimov ali situacij kot totalitarnih ni razlog za brezskrbnost, kajti totalitarne težnje lahko postopno razvijejo izjemen uničevalni potencial. Arendtovska kritična drža vselej zahteva čuječnost pred nevarnimi težnjami. Sklepni del bo zato opozoril na nekatera sodobna dogajanja, tudi v Sloveniji, ki terjajo rabo analitičnega aparata Hannah Arendt.

Gorazd Kovačič je asistent na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Veseli ga politična teorija. Z DPU je povezan kot nekdanji član organizacijskega odbora in koordinator. Z Arendt pa prek pisanja doktorata na temo »Koncept družbe in družbenega pri Hannah Arendt kot prispevek k dekonstrukciji sociologije«.« nazaj


POLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz