PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

ponedeljek, 10. december 2007

20:00 - Retrovizor
Retrovizor

*Dialektični žurnal o Retrovizorju s prijatelji, na barikadah, pozimi*


Svečana edicija Retrovizorja v ponedeljek, 10. decembra, navidez
shizofreno strelja v tri strani hkrati, med drugim tudi v hrbet, vendar
vsakič zadane isto tarčo povezovanja s sorodno mislečimi konglomerati v skupnem boju proti virusnemu tkivu veselega decembra.

Trenutno odvijajoča se četrta edicija mednarodnega festivala animiranega filma Animateka je med drugim v sodelovanju z Društvom za širjenje filmske kulture KINO! v slovenščino prevedla in izdala kultno knjigo Šola risanega filma kultnega avtorja Borivoja Dovnikovi?a-Bordoja.
Retrovizor je doletela čast premierne predstavitve omenjene publikacije (na prodaj bo po ugodni ceni 15 EUR; v paketu skupaj z revijo KINO! po ceni 27 EUR). Kratki predstavitvi bodo sledile ekskluzivne projekcije sedmih, takisto kultnih risanih filmov Borivoja Dovnikovi?a.

Kratko o knjigi: Na področju teorije animiranega filma ne obstaja veliko kakovostnih knjig, ki bi podrobno in temeljito razložile teoretične in praktične postopke izdelave animiranega filma. Knjiga Borivoja Dovnikovi?a kljub relativno starejšemu datumu originalne objave ostaja eno ključnih del v svetovnem merilu. Izid pričujoče knjige, ki je obenem tudi osnovni strokovni priročnik, je ključnega pomena za nadaljnji razvoj teorije in prakse animiranega filma v Sloveniji.
"Šola risanega filma nudi osnovne postulate klasične animacije, ki jih
mora navsezadnje obvladati vsak animator, tudi tisti, ki se je opredelil za digitalno tehnologijo, saj so osnove premikanja risb in objektov ostale enake. Knjiga poleg tega predstavlja dokument o produkcijskem in postprodukcijskem nastajanju del zagrebške šole animiranega filma (od leta 1956 do danes."
Bordo

Slabo uro trajajoč program animirane, natančneje risane barvitosti, se v nadaljevanju preveša v črno-bele odtenke. V sodelovanju z Vlado Republike Slovenije smo pripravili kratko posvetilo 10. decembru, mednarodnemu dnevu človekovih pravic. Po slovesnem recitalu Uprave se bo proslava zaključila s projekcijo dveh temeljnih filmskih del na vedno perečo tematiko izpod očesa enega najbolj pronicljivih kronistov nevralgičnih točk našega časa, elimirja ilnika. Njegov profesionalni prvenec, urnal o omladini na selu, zimi, nas bo uvedel v ilnikov zdaj že legendarni mehanizem filmske provokacije, razuzdanega realizma in zvarka aranžiranega dokumenta in naključne fikcije, da bi nato s crnim filmom zajadrali kar najgloblje v črno srce abstraktnega humanizma, socialne demagogije, salonskega anarhizma, instantnega liberalizma in lažnega progresa.

V poklon tovarišem in komedijantom iz DPU in v brk suicidalno-amnezičnim tendencam meseca nakupov svečani program zaokrožujemo s celovečernim naskokom na racio, najnovejšim ejakulatom kalifornijskega anarhista Gregga Arakija, stonersko farso Smiley Face, nesporno najbolj amnezičnim filmom letošnjega leta. Užitki ob ogledu zagotovljeni izključno tistim, ki nestrpno čakamo, da Harold in Kumar aprila 2008 osvobodita Guantanamo.

*Vabljeni!*

Program:
Znatiželja , Borivoj Dovnikovi?-Bordo, 1966, 9 min
Krek, Borivoj Dovnikovi?-Bordo, 1967, 10 min
Ljubitelji cvije?a, Borivoj Dovnikovi?-Bordo, 1970, 9 min
Putnik drugog razreda, Borivoj Dovnikovi?-Bordo, 1973, 10 min
N.N., Borivoj Dovnikovi?-Bordo, 1976, 6 min
Jedan dan života, Borivoj Dovnikovi?-Bordo, 1982, 10 min
Uzbudljiva ljubavna priča, Borivoj Dovnikovi?-Bordo, 1989, 6 min
urnal o omladini na selu, zimi , elimir ilnik, 1967, 15 min
crni film, elimir ilnik, 1971, 14 min
Smiley Face, Gregg Araki, 2007, 88 min« nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2021
Oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče` ODPRTO/OPEN, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se bomo srečevali stari-novi obrazi. Vsebinsko je t...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz