PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 15. oktober 2003

23:00 - Defonija
Mesto žensk, IX. mednarodni festival sodobnih umetnosti

[b]MIRIAM PALMA[eb] - glas, drobna zvočila (Palermo, Sicilija, Italija)
glasovno-teatrski performance
+
po koncertu rolata musko:
[b]Alenka & Tejč[eb]

Italijanska pevka, natančneje rečeno: zvočna znanstvenica oziroma glasovna artistka je rojena 20. novembra 1964 v mestecu S.Stefano Quisquina blizu Agrigenta na jugozahodu Sicilije. Po svojem uradnem akademskem kurikulu je politična filozofinja, osebno in svetovno vizijo pa že domala dve desetletji izraža zlasti na filmskem (igra, vokal, spremljava nemih filmov) in glasbenem področju. Kar zadeva slednje, bi jo še najustrezneje uvrstili med redke pripadnice svobodno improviziranih godb, torej polja, ki je že per se manjšinsko, saj ustvarja dejansko glasbo, ne pa (njenega) ozadja – pogumni ljudje iz sveta improvizacije radi tvegajo in se, če je le možno, strastno ogibljejo klišejem. Miriam Palma ima zelo posebne glasovne sposobnosti, česar ni zapaziti le v njenem obsežnem registrskem razponu, pač pa predvsem v zmožnostih, da v eni sapi vokalizira dvo- ali celo triglasje. Odlikuje jo tudi širina zanimanj: Bazično je raziskovalka glasu in diha, zvočna eksperimentatorka, pedagoginja, je pa tudi izborna harmonična pevka in izvajalka tradicionalnega sicilijanskega repertoarja. To svojo redko kombinacijo dodobra izkorišča v prenekateri, tudi mednarodni zasedbi, še zlasti pa v odličnem otoškem – in “izvoznem” – triu Terra Arsa, kjer z njo nastopata pihalec Gianni Gebbia in tolkalec Vittorio Villa, Miriam Palma pa svojo glasovno igro – tako kot tudi oba sodelavca – dopolnjuje še multiinštrumentalno, z drobnimi tolkali in nekaj drugimi zvočili. Trio je svojčas postal tudi poglaviten nosilec kreativnega vrveža v sicer kulturno zelo muhastem Palermu: Ko je bil Gebbia pod leviarsko oblastjo sredi devetdesetih mestni svetnik za kulturo, je namreč s svojimi prijatelji in prijateljico Palma spodbudil tudi vrsto šol, delavnic za mlade in vpliven glasbeni festival Curva Minore. Tega je v zadnjih letih, kakor še precej drugih reči (med njimi velikanski kulturni center), uspešno pokopala desničarska mestna vlada v navezi z neumorno mafijo.

Miriam Palma bo v Ljubljani nastopila s solističnim projektom Cantabile non troppo, ki vključuje glas, tolkala, natančno režijo in naštudiran gib. Spremljala jo bo spisana elektroakustična glasba, ki sta jo zasnovala družno z Domenicom Sciajnom. V delu, ki se tekstovno oslanja na poezijo Ingeborg Bachmann, Else Morante in Antoina de Saint-ExupA©ryja, Palmova prevprašuje razmerje med pisnim in petim, dramaturško vzeto pa se približno eno uro dolg projekt razteza od izjemno intimne, celo arhaične vokalizacije, do dihotomije eksplozivno/implozivno in navsezadnje preide h glasovno odkrito zastavljenemu vprašanju, kaj je z megalomanijo, kaj s skromnostjo v današnjem svetu. Miriam Palma si v svojem solističnem pristopu vzame precej prostora in časa, da skoz solistično ekskluzivo predvsem pretrese notranje svetove. Po njenem mnenju je namreč ravno to eden izmed bistvenih razlogov, zakaj sploh improvizirati oziroma sprotno komponirati glasbo. Cantabile non troppo je čudovito, bogato delo, pravi zgled za to, kakšen naj bo sodoben teatrski pristop k vokalu in vokalistkini odrski prezenci. V njem je najti prav vse pevske razsežnosti od predirnih tišin, lamentacije, šepeta, kričavosti, melodije, lirizmov, abstrakcije, razkošja, poseben čar pa mu daje nenehno intenzivirano razmerje med napetostjo in popuščanjem do občinstva.

[b]Miha Zadnikar[eb] (iz festivalskega kataloga Mesta ensk)


kontakt: syhapa@mail.ljudmila.org
« nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto je žanrsko neobremenjen, združuje pa metelkovske glasbene u...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz