PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sobota, 11. oktober 2003

23:00 - Hripav glas
Mesto žensk, IX. mednarodni festival sodobnih umetnosti

[b]RA„UBERHA–HLE[eb] (Berlin, Nemčija)
+
[b]GHETTO BOOTIES[eb] (Zagreb, Hrvaška)
+
po koncertu:
[b]DJ Pris[eb]

Duo [b]Ghetto Booties[eb] je naklonjen nizkoproračunski plesni elektronski glasbi in predstavlja zvočni del kolektiva GNU Girl Power Lounge iz Zagreba, ki "temelji na enakopravni delitvi dela, oblek, kablov, parfumov, šminke in politike open sourcea". Anja in Dina skoz prenosne računalnike izvajata izključno svoje avtorske semple, v živo pa jima družbo delata še Irena in Lina in s plastenjem podob zastopata vizualno plat kolektiva.

Druščina GNU Girl Power Lounge sodeluje z zagrebško založbo EGOBOO.bits, [L]http://www.egoboobits.net[EL], ki deluje v sklopu multimedijskega centra mama in podpira svobodno (in brezplačno!) menjavo idej. S tem nadaljuje tradicijo iz pionirske dobe računalniške tehnologije, kjer je bil razvoj programske opreme mogoč samo z vA©denjem, da si nihče ne more lastiti idej, katerih implikacije segajo na področje občega znanja, v trenutku ko so predstavljene javno
.
Založbo EGOBOO.bits sta leta 2000 ustanovila Tomislav Domes in Ivan Slipčevi? –na hrvaški klubski sceni bolj znana kot zvukbroda. Poleg njunega "deep house" projekta z založbo sodelujejo še zasedbe, vidžeji in didžeji DadaJihad, DishTone, GongoPleon, LaBosh, Mind Taker & Richelleux, PlaZmatick, QweRty, Sleepgolfer in drugi.

Ghetto Booties na Mestu žensk nastopajo v polni zasedbi, v svoji kratki glasbeni zgodovini pa so doslej sodelovale na URKovih (Udruženje za razvoj kulture iz Zagreba) poletnih delavnicah Otokultivator, igrale v Močvari (nazadnje letos na osmomarčevskem praznovanju), lani pa so poleg nastopov na 8. ekokulturnem festivalu Ponikve in zagrebškem festivalu Nikad čuo sodelovale tudi graškem festivalu Steirischer Herbst.

V roparski luknji (nem. [b]RA¤uberhA¶hle[eb]) domuje KrawallmA¤dchen s kopico starih sintesajzerjev in igračk. Piske, cviljenje in trušč njene krame spremljajo lutke, za posebne priložnosti, kakršna je Mesto žensk, pa se na oder počasi povzpne tudi Medved (angl. The Bear) in komajda lovi ritme, ki jih narekujejo nepredvidljivi pospeški starih ritemskih mašin.

KrawallmA¤dchen se s kičastim glamurjem nasmiha disku osemdesetih, v besedilih in pod lasuljo pa ne pozabi niti na poklon glam metalu iz iste dobe. Neizbirčna, a premetena lepljenka že večkrat zlorabljenih melodij, ritmov in govornih obrazcev projekt RA¤uberhA¶hle postavlja ob bok igrarijam mnogih sodobnih "trash" elektronikinj. Nemško-ameriško prijateljstvo založbe in tria Chicks On Speed, berlinsko matrilinearno nasledstvo kolektiva Digital Hardcore in ameriške zasedbe, ki jih podpira založba Mr. Lady, niso samo glasbene, temveč tudi politične reference, ki najbolje označijo berlinski duo RA¤uberhA¶hle.

?utiti je odpor do pretiranega intelektualizma feminističnih teorij in enako močan odpor do profesionalizma in pomena, ki ga glasbena industrija pripisuje avtorstvu. Jedek humor tipa "riot grrrl", produkcija naredi-sam, raba davno preživelih tehnologij, brezplačna dosegljivost glasbe na spletnih straneh [L]http://www.megapeng.net/engraubi.html[EL], pa tudi kršitve avtorskega prava z vzorčenjem že obstoječih izdelkov in, navsezadnje, anonimnost, so tiste lastnosti KrawallmA¤dchen, ki upravičeno botrujejo njenemu vzkliku “Kickericki, Ich bin die Anarchie!”

KrawallmA¤dchen raziskuje zvok od leta 1999 in poleg RA¤uberhA¶hle igra tudi v zasedbi Minipli 550. Obe skupini sta doslej nastopali v Nemčiji, švici in Angliji.

RA¤uberhA¶hle uporablja številne sintetizatorje (casio sa-11, casio m-200, casio rapman, casio mt-430, casio ca-100, casio mt-30, roland jupiter-4 ...) električne bobne (yamaha dd-55, hohner-rhythm 80, far-fisa g7 ...) igrače, otroke inštrumente in, seveda, svoj glas.


kontakt: tea.hvala@radiostudent.si
« nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto je žanrsko neobremenjen, združuje pa metelkovske glasbene u...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz