PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 31. januar 2008

18:00 - Delavsko-punkerska univerza
Predavanje Alea Kravanje

Aljoša Kravanja: TOTALITARIZEM IN RAZSODNA MO?

Poziv h katarzični spravi odpira prvi in prevladujoči način slovenskega soočenja s totalitarno preteklostjo. Preživeli bi morali izkazati pieteto do ubitih, jih dostojno pokopati ter ob koncu slovesnosti ponoviti sanje Dostojevskega, v katerih si »morilec, mati umorjenega fanta in od mrtvih vstali fant« planejo v objem. A besede, v katerih odzvanja ta poziv, besede katarze in pietete, napravijo umrlim še hujšo krivico. Katarza je namreč lahko edini možni zaključek bratomorne vojne le če je vseskozi šlo za tragedijo. A zato, ker se v tragediji nič ne more zgoditi drugače, kot se je, bi lahko žrtvam povojnih pobojev cinično navrgli, da ni razloga za pritožbe, saj so umrli v skladu z nujnostjo, ob kateri si bomo mi ob končni spravi katarzično odkrhnili nekaj estetskega užitka.

A cilj, ki si ga zastavlja »neideološko zgodovinopisje«, je še slabši. Ker zgodovinar nima nobenega neideološkega kriterija, po katerem bi lahko primerjal zlo različnih totalitarizmov, se za edino jasno merilo izkaže gola aritmetika: primerjanje števila ubitih. A če številke še tako pridno vrtimo na abaku zgodovine, nikoli se ne bodo spremenile v črke smisla. Bolj ko se namreč totalitarizme sodi po številu mrtvih, bolj postaja zgodovinarjev postopek ponovitev zločina, ki ga beleži: tako kot je v taboriščih smrt nekoga zgolj primer smrti kot take, tako tudi aritmetika spreminja žrtev v primerek poginule človeške živali.

Da bi se izognili obema pristopoma razumevanja totalitarizma, je treba premisliti kategoriji, ki manjkata obema: razsodnosti in odgovornosti, kot nastopata v delu Hannah Arendt.


Aljoša Kravanja je študent filozofije. Zanima ga filozofija jezika, politična filozofija in filozofija Immanuela Kanta.« nazaj


MESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz