PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

ponedeljek, 10. marec 2008

20:00 - Retrovizor
Retrovizor

*The Mad Songs of Fernanda Hussein*

Vzpodbujen s pretezno navdusenimi odzivi na podaljsan vecer lekcij
intenzivne samokritike in politicne polpreteklosti pod taktirko
*Zdruzene rdece armade* Retrovizor koraka naprej v sorodno
brezkompromisnem duhu. Gledamo *The Mad Songs of Fernanda Hussein*, brez-proracunski ameriski ep profesorja Johna Gianvita, estetsko dovrsen in ponosno vnetljiv primerek resnicno neodvisnega filma kot siromasnega otroka pristnega druzbenega angazmaja, deset let nastajajoco zilnikovsko zmes fikcije in dokumenta, tour de force gneva, gnusa in zalovanja nad gnojnimi bulami v tkivu civilizacije, ki jih seje ameriska politika interveniranja na Bliznjem vzhodu, cri de coeur aktivisticne vere v vendarle boljsi jutri, vsebovane v starorimskem "Gutta cavat lapidem novi, sed saepe cadendo!"

Medtem ko se leta 1991 ameriska vojska kopici v Zalivu, se v Novi Mehiki mati samohranilka mehiskega porekla z 'nesrecnim' imenom Fernanda Hussein sooca z protiarabskimi sentimenti in vandalizmom, ki eksplodira v tragicnem prelivanju krvi. Nekje v sosescini se mladenic, ki odkrito nasprotuje vojni, vse bolj oddaljuje od svoje druzine in postane del glasnega pacifisticnega gibanja. Po zakljucku vojne se v isto sosesko vrne vojni veteran, nalomljen in vedno bolj drobec se pod tezo krvavih spominov in izkusenj. Tri zgodbe se zlijejo v eno, jezno obsodbo agresivnega sistema, ki za dosego svojih partikularnih ciljev za seboj pusca globoko sled vsesplosnega razclovecenja.

Ponedeljek, 10.3.
20.00: *The Mad Songs of Fernanda Hussein*, J. Gianvito, 2001, 168'« nazaj


POLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz