PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 29. oktober 2003

21:30 - Performans
PRIMO ?U?NIK & TOMA GROM: KAJ SE ZGODI?

Branju z glasbo oziroma "interakciji govorjene besede in eksperimentalne zvočne slike" sledi še spored improvizirane godbe, in sicer igrajo:

[b]Tomaž Grom[eb] - elektronika, kontrabas
[b]Tao Grega Vrhovec Sambolec[eb] - elektronika
[b]Luka Ropret[eb] - kitara

Tomaž Grom, glasbenik in skladatelj je sodeloval že z mnogimi skupinami
(nazadnje Lolita, BAST) in igral v jazzovskih zasedbah Zlatka Kaučiča in Douga Hammonda. Solistično je nastopal po Evropi in v Kanadi, z avtorsko glasbo pa je sodeloval pri številnih plesnih projektih, gledaliških predstavah in pri filmu (izšlo tudi na zgoščenki La passion de Jeaane d‘Arc, 1999). Primož ?učnik, pesnik je izdal dve knjigi Dve zimi (1999) in Ritem v rA´kah (2002), kot urednik dela pri reviji Literatura in je ustanovitelj žepne založbe šerpa,
ki se bo tokrat tudi prvič "za jurja" predstavila na Metelkovi. Njuno sodelovanje se je začelo pred leti (1996–9) in je zapisano na zgoščenki Dvojnik (1999), pri kateri je sodeloval še skladatelj in glasbenik Tao Grega Vrhovec Sambolec. KUD Franceta Prešerna je letos izdal kompilacijo Košček hrupa in ščepec soli; zanjo sta Grom in ?učnik prispevala en kos.

Najnovejši skupni projekt je interakcija govorjene besede in eksperimentalne zvočne slike, ki pa ne služi samo kot podlaga glasovno-pomenskemu nastopu, temveč se oba medija medsebojno dopolnjujeta in sodelujeta tudi na način godbene improvizacije. Grom ob uporabi klasičnega inštrumenta (kontrabas) gradi elektronsko zvočnost predvsem s pomočjo ozvočene plošče/mize in glasbenih rekvizitov (metronom, strune, programabilna lajna ...), uporabnih predmetov (kovanci, frnikule, vrtavke), najrazličnejših tolkal in "primitivnih" izvirov zvoka (igrače). To pa predeluje, nadgrajuje in premešča s hkratno uporabo računalnika, živim miksanjem na mešalni mizi, simuliranjem in najrazličnejšimi efekti. ?učnik branje svojih (in tujih) tekstov nadgrajuje s trenutnimi idejnimi prebliski, minimalnimi iteracijami in tekstovno podlago mestoma uporablja kot material za živo variativno igro. Kar se zgodi, je inovativen poskus povezovanja dveh umetnosti, "poezije in glasbe", ki v dosedanjem sodelovanju avtorjev pomeni najkoherentnejšo celoto.
vstopnina: 500.-
oz. 1000.- ([+] knjiga iz zbirke epna šerpa po izbiri)« nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto je žanrsko neobremenjen, združuje pa metelkovske glasbene u...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz