PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 11. november 2009

21:00 - Defonija
ELI KESZLER (ZDA)

Eli Keszler - bobni, uglašene krotale, zvonovi, činele, tolkala na lok, strunska glasbila, objekti, elektrofonija

http://www.relrecords.net

http://www.myspace.com/elikeszler

 

"(...) fantastic LP of austere solo percussion and dark matrixes of strings from this past collaborator with Jandek, with aspects of Scelsi and Dumitrescu, Keiji Haino and Biota ... This is an amazing set that straddles 20th century avant garde thought, sound sculpture, free jazz and contemporary drone and is one of the most lovingly assembled packages to have passed through VT of late."

David Keenan, Volcanic Tongue; Wire Magazine

"It's hard to envisage that this music has been made by just one person ... especially on parts of Untitled, where the music slowly builds ... the slower more textural sections are particularly striking: bowed cymbals, bells and fender rhodes give track 2 a chamber music intimacy."

Mike Barnes, Wire Magazine, avgusta 2007

 

Na svoji solistični evropski turneji se tudi defoničnemu občinstvu predstavlja mladi, leta 1983 rojeni glasbenik z vzhodnega obrežja ZDA. Priporočilo je prišlo iz naravnost prve roke: Eli Keszler je nedavno doštudiral kompozicijo na New England Conservatory – in to ne pri komer koli, ampak pri našem starem znancu, »človeku s semplerjem v glavi«, »monkovskem pianistu« Anthonyju Colemanu (24. novembra bo z nenadkriljivo interpretacijo Jellyja »Roll« Mortona po daljšem času spet nastopil tukaj, in to v okviru Cankarjevih torkov). Eli je tudi eden izmed Colemanovih sodelavcev na avtorskem albumu Lapidation, ki je predlani izšel za renomirano založbo New World Records

Eli in njegova kompozicijska ambicija bosta oborožena z množico tolkal – tudi melodičnih, kakor so krotale, strune, zvonovi in druga kovina »na lok« – in elektronike. Njegova posebnost je unikaten zvočni svet,  v katerem se bogate, počasne harmonije soočijo z intenzivnim, hitrim, svobodnjaškim ritmiziranjem: »Iancu Dumitrescu, Giacinto Scelsi, Keiji Haino in Biota v enem,« se je zapisalo izobraženemu kritiku.

Keszler in Steve Pyne tvorita kulten bend Red Horse iz Bostona, ki je z istonaslovljenim LP albumom pred kratkim dosegel naziv »Tip of the Tongue« v slavni prodajalni drugačne muzike Volcanic Tongue Davida Keenana. Veliko nastopa tudi s svojo življenjsko in umetniško sopotnico Ashley Paul iz Providenca, sicer pa je razpon njegovih sodelavcev dostojno širok in poveden: Roscoe Mitchell, Phill Niblock (Keszler je pred kratkim krstil njegovo kompozicijo za krotale na lok in saksofon), Loren Connors, Charles Cohen, Aki Onda, Bryan Eubanks, David Linton, Greg Kelley ... Tudi nastopa po zelo raznolikih prostorih: The Institute of Contemporary Art (Boston), Irving Plaza, Merkin Hall, Issue Project Room, Zornov klub The Stone, The Knitting Factory (NYC in LA),  brez števila knjigarn, galerij in manjših klubov po ZDA in Evropi.

S Keszlerjevim nastopom je pričakovati vznemirljivo popotovanje skoz glasbeno avantgardo XX. stoletja, zvočne skulpture, free jazz in drom.

 

 


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto je žanrsko neobremenjen, združuje pa metelkovske glasbene u...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz