PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

torek, 9. marec 2010

21:00 - Večeri Društva kulturologov Kult.Co
Film W.R. MISTERIJI ORGANIZMA

(režija Dušan Makavejev, 1971), gost: Nil Baskar.

Tokrat redni filmski večer sovpada s pomembnim trodnevnim dogodkom, ki ga že tretje leto zapored prireja Društvo kulturologov Kult.co. 3. kulturološki simpozij bo potekal od 9. do 11. marca na Fakulteti za družbene vede, Socialnem centru Rog in Klubu Gromka, ki prav tako tradicionalno gosti filmski del simpozija.

Pod skupnim naslovom Tabu in kultura se bo v treh dneh zvrstilo okrog deset predavanj mladih akademikov in študentov, med drugim predavanja Eve Vrtačič, Jele Krečič, Mirta Komela in drugih. Več o simpoziju na strani društva: www.kultco.org.

O FILMU

Na filmski večer bomo marsikoga presenetili s filmom, ki ustreza duhu simpozija. Film Makavejeva nazorno ilustrira najmanj dve zgodbi o politiki seksualnosti. Bazira na teoriji seksualne ekonomije Freudovega sodelavca Wilhelma Reicha in Reichovem konceptu »svobodne ljubezni«, dokumentarno pa prepleta z igranim, kjer se v različnih seksualnih pozah srečajo obrazi komunistične Jugoslavije, Sovjetske zveze in zahoda. Posegli bomo v ideološko jedro zloglasnega filma:

"Za seksualno fasado tega filma se skriva odkrita antikomunistična ideologija. Pod krinko napada na stalinizem film popolnoma diskreditira tudi socializem in komunizem. Naši borci se sprašujejo, kako je pri nas mogoče napraviti tako zelo reakcionaren film, kakršen se ne bi pojavil niti na Zahodu."
Večernje novosti, Beograd, 17. junij 1971, odlomek iz članka z naslovom "Misteriji niso naši"« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto je žanrsko neobremenjen, združuje pa metelkovske glasbene u...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz