PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 9. junij 2010

19:00 - Večeri Društva kulturologov Kult.Co
Filmski maraton Frantika ?apa: Vesna (1954) in Vrata ostanejo odprta (1959)

Z namenom, da ovekovečimo zadnji filmski večer Društva kulturologov Kult.co v tej študijski sezoni, bomo v sklopu filmskega seminarja zavrteli dva celovečerna filma, izbrana na filmski želji društvenega vodstva v poslavljanju.

Maratonsko projekcijo bomo posvetili Františku ?apu, češkemu režiserju in scenaristu, ki je prevetril slovenski prostor v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja, pionirju žanra in originalnega scenarija slovenskega filma. Posnel je nad trideset celovečernih filmov; romantična komedija Vesna (1953), njeno nadaljevanje Ne čakaj na maj (1957), subverzivni Trenutki odločitve (1955), vojni triler X-25 javlja (1960) in njegov zadnji film, komedija Naš avto (1962), so se vpisali v kanon slovenske kinematografije.

Mainstream v obliki povojne romantične komedije Vesna (1953) bomo postavili ob bok redkeje videnemu Vrata ostanejo odprta (Vrata ostaju otvorena, 1959), ki hkrati daje na ogled tudi debitantsko vlogo zvezde jugoslovanskega filma Milene Dravi?.

Več o ?apovi kinematografiji in življenju na http://www.mladina.si/tednik/200527/clanek/58-kul--filmska_zgodovina-marcel_stefancic_jr/« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz