PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJAčetrtek, 11. marec 2010

21:00 - Koncert
BRINA

Brina Vogelnik - glas

Jelena drale - violina

Drago Ivanuša - harmonika

Luka Ropret - kitara

Nino de Gleria - bas

Blaž Celarec - tolkala

Aleš Rendla - bobni

Julij Zornik - zvok

 

"Skupina Brina je našla svoj izraz, izraz, ki je izmenoma nežen, zvonek, silovito strasten, žaloben in radosten."

Kim Burton, Songlines        

 

"Njen mehak in mamljivo sanjav glas se očarljivo zoperstavi njenim dramatično izraznim in ljubkim gibom. V lastnem besedilu kot tudi v improviziranih solih drugih članov skupine se je izživela, upogibajoč se gibko kot vrba v glasbenem neurju. Ustvarila je brezšivno zvočno pokrajino, ki nas je vsrkala vase tako zelo kot njo."

Tova G. Kardonne, The Live Music (Brina na festivalu Small World v Torontu, Kanada)

 

 

 

 

 

 

 

 

(fotografija: iga Koritnik)

Skupino Brina je leta 2003 osnovala pevka Brina Vogelnik, potem ko si je zaželela bolj svežega in drznejšega glasbenega ustvarjanja. Zasedba Brina povezuje sedem glasbenikov, glasbenic, ki motive črpajo iz obujanja in predelave ljudske zakladnice, pri čemer imajo zadnje čase vedno več prostora tudi avtorske pesmi.

Brina je izdala albuma Mlado leto (DruGod, 2004) in Pasja legenda (DruGod, 2006) in se z njima zelo opazno uvrstila na zemljevid glasb sveta. Pasja legenda je bila kar tri mesece med top 10 na World Music Charts Europe, za katero glasuje 50 radijskih didžejev iz vse Evrope. Novembra 2006 je bil album nekaj časa celo na tretjem mestu! Oba albuma, Mlado leto in Pasja legenda sta prejela ugodbe ocene tako v domačem prostoru kakor tudi v mednarodno referenčnih revijah fRoots, Songlines in World Music Magazine.

 

 

 

 

 

 

 

 

(fotografija: iga Koritnik)

Pesem "Poljanska balada" z albuma Pasja legenda je bila nominirana za skladbo leto na programu BBC World Service, ki ga ureja Charlie Gillett. Ista pesem je bila tudi hit tedna na najbolj poslušanem radiu v Sloveniji - na Valu 202 oziroma na II. programu Radia Slovenija.

Poleg številnih koncertov po domačih festivalih in koncertnih odrih (v Gromki, pripominjamo, niso igrali že dolgo, od leta 2005 ...) so Brina kot drugi predstavniki iz Slovenije nastopili na Womexu - World Music Expo v Sevilji, Španija. Ta nastop je sedmerici omogočil nesluten prodor na mednarodno glasbeno tržišče in turneje po Španiji, Severni Ameriki in Mehiki.

Brina se prav zdaj pripravlja za izdajo tretjega albuma, katerega rdeča nit bo potovanje, iskanje samega sebe skoz usode junakinj sodobnega in starinskega sveta, pri čemer se bosta prepletala ljudsko in sodobno gradivo. Na novem albumu bodo imele avtorske pesmi še močnejši pečat. Nekaj novih pesmi bo Brina predstavila na izbranih koncertih tik pred odhodom v studio. Tako tudi v Gromki.


kontakt: defonija@gmail.com (možne rezervacije!)
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz