PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

ponedeljek, 1. marec 2010

22:00 - Defonija
SWEDISH AZZ - Jazz pň svenska

Mats Gustafsson - altovski-, baritonski saksofon, elektronika "v ┼żivo"

Per-Åke Holmlander - tuba, cimbasso (basovska pozavna na ventile)

Kjell Nordeson - vibrafon

dieb13 - gramofoni, elektronika

Eric Carlsson - bobni, izbrana tolkala

 

Pred koncertom in po njem se dajejo prikladne klubske godbe! Z nami bo Mario Bateli?!

 

Nova skupina, ki jo vodita Mats Gustafsson in Per Åke Holmlander in v kateri je zbrana smetana švedske (in malo ju┼żnejše) improvizacijske godbe, strastno rada igra oziroma naravnost ljubi švedske mojstre jazza iz 50. in 60. let. Baje je bila sredina 50. let prejšnjega stoletja "zlata doba" švedskega jazza: Kar precej je bilo tistih, ki so bili na teko─Źem z gradivom, se navdušili nad tako imenovanim West Coast Jazzom iz ZDA, a so ga prilagodili švedskim okoliš─Źinam, tudi z uporabo elementov švedske folklore. Lars Gullin, Jan Johansson, Bernt Rosengren, Georg Riedel, Lars Werner, Berndt Egerbladh, nekolikanj kasneje pa še Per Henrik Wallin so bili vsi del tega izjemnega gibanja. In Swedish Azz so si za┼żeleli raziskovanja njihovih prelepih, silno liri─Źnih melodij, s tem da jih podajajo v sodobno strukturacijo in zvo─Źno podobo. Videli in slišali bomo, kaj se zgodi, ko se stare melodi─Źne linije oplemenitijo s tako imenovano elektroniko v ┼żivo in so obdelane tudi z ┼żlahtno novo improvizacijo.

http://matsgus.com/archives/category/groups/swedish-azz
http://swedishazz.klingt.org/


Bend je pri renomirani poljski zalo┼żbi NotTwo Records pred nekaj dnevi izdal tudi vinilni LP album z naslovom Swedish Azz - Jazz på svenska, ki bo - poleg številnih drugih sladkosti - na prodaj tudi na koncertu v Gromki!

http://www.nottwo.com/

Tale portret Matsa Gustafssona je nastal v zaodrju kluba Gromka pred koncertom The Thing + Sonore za 10-letnico Defonije, 12. oktobra 2009 (foto: Äiga Koritnik)

Mats Gustafsson, najve─Źji panker na novojazzovski sceni, hardkorovec med pihalci gre med tiste najprepoznavnejše glasove, katerih ekstenzivna sla po raznoli─Źnem sodelovanju se razteza v tehle posami─Źnih dimenzijah: Peter Brötzmann, Sonic Youth, Merzbow, Jim O'Rourke, Barry Guy, Otomo Yoshihide, Yoshimi ... slišimo pa ga še v tehle aktualnih zasedbah: The Thing, Sonore, Gush, Boots Brown, Nash Kontroll, Barry Guy New Orchestra, Peter Brötzmann Chicago Tentet in NU - ensemble. Dosedaj 1500 izvedenih koncertov in posnetki na ve─Ź ko 140 ploš─Źah po Evropi, Severni Ameriki in Aziji. Gustafsson deluje tudi na podro─Źjih sodobnega plesa, teatra, privla─Źi ga tudi noise, elektronika in sodobni rock. Veliki zagovornik vinilk izdaja posnetke pri kar treh lastnih zalo┼żbah - Slottet, Olof Bright Editions in Blue Tower Records.
http://matsgus.com/

Gorostasni in gromki trobilec Per-Åke Holmlander - brez pretiravanja re─Źeno, eden najboljših tubistov na svetu! - je Gustafssonov zvesti pendant (in nepogrešljiva "taspodnja" linija) v slavnih bendih Barry Guy New Orchestra in Peter Brötzmann Chicago Tentet, sicer pa kritika opeva njuno skupno igro kot neverjeten spoj med samosvojim soundom in pretanjenim osebnim poznanstvom.Kjell Nordeson je tukajšnjemu ob─Źinstvu bolj znan kot izjemno decenten in originalen bobnar, tokrat ga bomo prvi─Ź spoznali kot vibrafonista. Ob─Źudovali smo ga tako s School Days kakor z Exploding Customer, letošnji majski Jazz Cerkno pa ga bo predstavil v sekstetu Angles. Mo┼ż, ki ga neskon─Źno privla─Źijo še film, gledališ─Źe in ples, je nepogrešljiv ─Źlen tudi v tehle vrhunskih bendih nove muzike in jazza: Katzen Kapell, Nacka Forum, Alberto Pinton Quintet, MZN3, Headspin, Stockholm Low Dynamic Orchestra, Cylinder in sfSoundGroup.
http://www.kjellnordeson.com/

dieb13 je edini v zasedbi doma iz Ju┼żne Švedske, ki ji nekateri pravijo tudi Avstrija. Vrli gramofonar, ki v─Źasih sliši tudi na imena Takeshi Fumimoto, Dieter Kova─Źi─Ź in dieb14, prihaja iz DJ scene. Njegova poklicna kariera se za─Źne sredi 90ih, ko ga - kakšna ironija! - zavrnejo na sprejemnih izpitih za elektroakusti─Źne študije na dunajskem Glasbenem kolegiju. Konstitutivni element slavne III. dunajske šole je sprva zaslovel z "lomofonijami", pozneje ga zasledimo v Kurzmannovem Orchestru 33 1/3, zasedbah Shabotinski, Radio Fractals, Efzeg ... Leta 2000 je za solisti─Źni album Restructuring (charizma) zmiksal celotno vsebino festivala eksperimentalne glasbe in kot strasten dvomljivec v copyright razburkal srenjo z "open content" ... dieb13 uporablja ploš─Źe, gramofone brez ploš─Ź, objekte, ra─Źunalnik, elektroniko ...
http://dieb13.klingt.org/

Eric Carlsson pa ni tisti slavni voznik rallyja za tvrdko Saab, pa─Ź pa širokogruden in silno verziran bobnar, doma z zahodnega švedskega obre┼żja!

Swedish Azz na videu:
http://www.youtube.com/watch?v=XE8Tgpd3hcQ&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=eBfO-VEY7KE&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=XPvkalhQ5Io&feature=player_embedded


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizoriš─Źe Odprto/Open, s katerim o┼żivlja ju┼żni del AKC Metelkove ...
[ preberi ve─Ź... ]
layout:vax - 2008 - code:primz