PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 4. marec 2010

22:00 - 11. Feministični in queer festival Rdeče zore
DESEIRDEELER (Srbija/Italija)

DeseirDeeler - glas, klavir, prepariran klavir

indie/alternative/dark lieder

War and Alone

http://www.myspace.com/deseirdeler
http://www.myspace.com/mionababic
 

Potem ko se je DD, vrhunsko šolana pianistka v devetdesetih letih prejšnjega tisočletja preselila iz Beograda v tako imenovano Srednjo Evropo, se je najprej ukvarjala izključno in samo s klasično glasbo. Prelomnica je bil njen solo avtorski gledališki projekt One Girl Show, s katerim se je leta 2000 uspešno predstavila v tržaškem Teatru Miela. DD od tedaj kontinuirano nastopa v najrazličnejših glasbenih žanrih - klasika je njena "življenjska in glasbena osnova", najdemo pa jo tudi na poljih jazza, francoskega šansona, kot pevka in/ali klaviaturistka nastopa v etno- in free inštrumentalnih zasedbah.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leta 2007 je predstavila avtorski cikel pesmi No Trumpet Song in k njemu privabila nekaj vrhunskih glasbenikov s področja bivše Jugoslavije - z njo so tako nastopili bobnar in tolkalec Dušan ?uki? (Pop mašina), saksofonist Dušan Petrovi? (Plejboj, Dvojac bez kormilara), kitarist Piti (Goribor), bobnar Marco Quarantotto (Darko Jurkovi?, Jino Touche, Goribor, Miro, Jiandri).

"Ritmično in čustveno razlomljene pesmi in vokalna senzibilnost, ki jo zlahka primerjamo z velikimi ustvarjalkami jazza in še zlasti z divami undergrounda in alternativne glasbe, kakor so Kate Bush, Tori Amos, P.J. Harvey in Laurie Anderson," je zapisala kritika, potem ko se je DD predstavila na festivalih Adriatico Mediterraneo v Beogradu in Anconi, na prireditvi Interzone v Novem Sadu in Zrenjaninu ter na Filmskih susretih v Nišu (2008).

Izvirno glasbo, ki da le malo na žanrske delitve in je zgolj formalno označena kot "alternative / indie rock", prepoznamo tudi v najnovejšem projektu DD War and Alone. Sama avtorica ga je glasbeno in poetsko opisala kot  "spomenik tisti vrsti samosti, ki je nihče ni izbral sam, a so se številni nanjo že navadili".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DD in njena sestra dvojčica Miona Babi? (pesnica in komponistka) sta se rodili v Beogradu, v nekdanji Jugoslaviji. Ker je bila njuna mati gledališka in filmska igralka (Snežana Nikši?), oče pa filmski režiser (Vuk Babi?), sta odraščali po gledališčih in na filmskih prizoriščih. V osemdesetih ju je formiralo tisto, čemur smo rekli post punk in new wave. Kot najstnici sta DD in Miona igrali po teatrih, ki jih je vodila njuna mati, tukajšnjemu občinstvu še najbolj znana po filmski vlogi v Klopčičevih filmih Na papirnatih avionih in Zgodba, ki je ni (1967) ter Sedmina (1969). Pozneje sta se obedve zapisali klasični glasbi in pravočasno (ali pa tudi ne?) zbežali pred naraščajočim nasiljem v matični domovini in se naselili v Italiji. "Preveč realnosti okoli mene me je prisililo v mišljenje," pravi danes Miona. Ker ji je šla stupidnost televizijskih programov v prvih italijanskih letih zelo na živce, je spisala tekst za odrsko igro. Tekst One Girl Show je zmagal na natečaju, po izvedbi pa doživel kritiška priznanja in produkcijski propad. DD in Miona sta se prvič v življenju povsem umaknili iz javnosti. DD si je postrigla dolge blond lase, Miona pa je začela pisati pesmi. Bili sta klubski pevki, zabavali ljudi izza klavirja, neuspešno sta se poskusili kot modela, se zaposlili kot natakarici, skladali soundtracke za nikdar dokončane filme. Mioni se je še najbolj posrečilo v ljubezenskem življenju tistega leta, ko je jazz naredil stvari jasnejše. Prihodnost pa še zmerom ni napisana ...

No Trumpet Songs. "Najprej je bilo drugo ime, ki sem ga imela zares rada ... Toda zgodilo se je, nepričakovano, da je trobentar zares zapustil bend. Naj bo tudi uradno prepoznano, da ga ni več, pa sem se odločila, da se oprimem tistega, kar je ostalo. Zato smo projekt poimenovali No Trumpet Songs."


kontakt: rdece.zore@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto je žanrsko neobremenjen, združuje pa metelkovske glasbene u...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz