PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sobota, 12. junij 2010

21:00 - Defonija
LULL (Avstrija)

LULL (Avstrija)

Tanja Feichtmair - altovski saksofon, basovski klarinet

Josef Novotny - električen klavir, elektrofonija

Uli Winter - violončelo

Fredi Pröll - bobni, tolkala

 

 

 

 

 

 

 

 

"It's experimental music that touches the heart and gushes with affecting sentiment; these attributes alone speak monumental volumes."
--Glenn Astarita, http://www.allaboutjazz.com

Ko je pred leti že kazalo, da se vrla četverica iz Gornje Avstrije zaradi različnih življenjskih poti ne bo nikdar več zbrala in igrala kolektivne muzike, je nenadoma završalo. Dobili so se, v pičlih treh studijskih urah posneli šest štiklov, jih poslali založniku Leu Feiginu v London in ... album The Zipper zdaj že pol leta prejema izvrstne kritike. Kvartet pa spet igra, kar je najpomembneje!


 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.myspace.com/tanjafeichtmairmusic

LULL se spretno in gibko smuka na poljih med novim jazzom, evropsko svobodno improvizirano godbo in sodobno klasično glasbo. "Avant komornojazzovska zasedba" se je od otroštva kalila s poslušanjem vsakoletnih močnih festivalov Kaleidophon, Phonomanie in drugih kulturnih prireditev v neverjetnem nekdanjem hlevu Jazzatelier v Ulrichsbergu severno od Linza, tam prav blizu tako češke kakor nemške meje šla tudi prvič na oder in prejela prve tovariške kritike. Naša stara znanka Tanja Feichtmair - v Gromki je igrala že v duih s strunarjem Johnom Russellom in pihalcem Marcom Eneidijem - rada ponosno pove, da jo je pri treh letih starosti v Ulrichsbergu že pestoval sam Cecil Taylor, tam čest in dragocen gost. Tanjina pot je bila seveda trnova, kakor je trnova vsaka pot svobodnega špilavca, da ne rečemo špilavke, zlasti če prihaja iz zelo majhnega kraja. A je šlo - delno s sočasnim poučevanjem muzike in literarne zgodovine, predvsem pa z vsakdanjo pihalsko disciplino in vajo: Leta 2005 je Tanja tako že vodila pihalno sekcijo v izvedbi štirih kompozicij Anthonyja Braxtona pod njegovim vodstvom - četverni album 4 Compositions (Ulrichsberg) 2005 Phonomanie viii nahajamo na Leo Records CD LR 468/71.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

?e je spretni in delovni tolkalec Fredi Pröll Tanjin prijateljček še iz otroštva - utrjujoč torej skupinsko igro še na prav poseben način - sta klaviaturist in čelist prišla v bando kasneje. A to ne spremeni stvari. Prav Josef Novotny in Uli Winter sta namreč tistadva, ki dajeta LULLu šarm sodobne klasike, elektrofonije, komornosti, zunajjazzovskega dinamičnega diha. Winter v strožje akustičnem smislu, Novotny pa s pravo zadržano dunajsko kombinatoriko decentnih klaviatur in umetno produciranega zvoka. Nič čudnega, da so nagrade zanj prišle tako iz glasbenih krogov kakor, denimo, tudi na linški Ars electronica:


 

 

 

 

 

 

 

 

http://novotny.klingt.org/

"Keyboards as interface between early and contemporary music. Improvisation experience as a connecting link between present and past customs. The bridge from keyboards as 'sound machines' to electronics, to the synthesizer and to the computer. This is the frontier land where the Upper Austrian musician Josef Novotny composes, improvises, experiments and researches."
--Hannes Löschel


recenten album kvarteta LULL:
The Zipper, Leo Records CD LR 554, 2009
http://www.leorecords.com/?m=select&id=CD_LR_554

iz recenzij:
http://www.allaboutjazz.com/php/article.php?id=35378
http://www.jazzword.com/reviews/105833

LULL @ "Mopomoso", the Vortex, London, 28 February 2010:
http://www.youtube.com/watch?v=AJOf51z69N4&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=VNI30x5KANQ
 

Pred koncertom in po njem pa primerna glasba za poplesavanje in družabljenje - z nami bo spretni sukalec Thrunabilax z Radia Študent http://www.radiostudent.si/ in Nove Muske http://novamuska.org/.

Priložene fotografije so delo Iztoka Zupana - prosimo, da ga pri morebitni medijski uporabi nujno navedete oziroma podpišete! Vse so posnete 1. maja 2010, ko so LULL nastopili v okviru festivala Kaleidophon v Ulrichsbergu, Gornja Avstrija. ?e jih morda potrebujete v večji resoluciji, se le oglasite na pričujoči naslov.

Dodatne informacije in novinarski akreditivi so na voljo na elektronskem naslovu


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiMESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz