PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

─Źetrtek, 27. maj 2010

19:00 - Delavsko-punkerska univerza
Valerija KoroÜec Predstavitev predloga UTD v Sloveniji

 Uvedbo UTD v Sloveniji vidi avtorica kot odgovor na temeljne dileme našega ─Źasa. V tekstu Predlog UTD v Sloveniji pa dokazuje, da je v Sloveniji takojšna uvedba UTD nujna in uresni─Źljiva.

Naša dru┼żba je v tranziciji (na prehodu) iz moderne v postmoderno dru┼żbo. V ─Źasu tranzicije iz tradicionalne v moderno dru┼żbo so zgradili 'moderno socialno' dr┼żavo z namenom, da bi lajšala in manjšala negativne posledice modernizacije in kapitalisti─Źnega na─Źina produkcije. Moderna socialna dr┼żava je zato trdno vezana na fenomen industrijskega delavca. Ob prehodu v postmoderno dru┼żbo, (ki jo poimenujemo razli─Źno – informacijska, digitalna, dru┼żba storitev, postfordisti─Źna dru┼żba) pa je zna─Źilno, da se zmanjšuje število industrijskih delavcev, s slu┼żbami za 'normalnih', rednih, 8-urnih delovnih mest, za nedolo─Źen ─Źas: zato postaja moderna socialna dr┼żava neustrezen odgovor na probleme sedanjega (postmodernega) ─Źasa. Od tu izhaja potreba po druga─Źe organizirani (postmoderni) socialni dr┼żavi, katere temelj bi bil Univerzalni temeljni dohodek, ki pomeni redefinicijo dela in trga dela tako, da vsakemu prebivalcu in prebivalki omogo─Źi osnovno pre┼żivetje in ─Źloveško dostojanstvo v ─Źasu manjšanja industrijske produkcije. UTD omogo─Źa socialno vzdr┼żen prehod industrijske dru┼żbe v postindustrijsko dru┼żbo.

Zagotovljen eksisten─Źni minimum, ne samo, da ne zmanjša delovne motivacije, pa─Ź pa pozitivno vpliva na delovni elan in kakovost dela: s tem ko zagotavlja temeljno neodvisnost in avtonomijo zaposlenega. Tako lahko odlo─Źilno pripomore k manjšanju slovenskih problemov, kot so: 'prezgodnje upokojevanje', absentizem, kroni─Źne bolezni, invalidnost, neustvarjalnost, nepodjetnost, anomalije na trgu dela (za─Źasna delovna razmerja, študentsko delo, delo na ─Źrno, šikaniranje in mobing na delovnem mestu), izigravanja (pravne in socialne) dr┼żave itd.

Univerzalni temeljni dohodek je mogo─Źe uvesti na na─Źin izravnanih prihodkov in odhodkov ter v okviru obstoje─Źih okvirov javne porabe.

Dr. Valerija Korošec je zaklju─Źila magistrski študij Analiza Evropske socialne politike ter doktorski študij z nalogo ‘Postmodernisti─Źna paradigma mišljenja in sociologija’. Sedem let je bila asistentka na Univerzi v Mariboru, na Pedagoški fakulteti, Oddelek za sociologijo. Sedaj je zaposlena na Uradu za makroekonomske analize in razvoj v Ljubljani. V zadnjem letu se je prioritetno posvetila pisanju teksta, ki je tik pred izidom: UTD v Sloveniji – predlog.« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem o┼żivljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizoriš─Źe`, ki ga bomo vsaki─Ź napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi ve─Ź... ]
layout:vax - 2008 - code:primz