PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

ponedeljek, 8. november 2010

22:00 - Defonija
THE AMES ROOM + J╔RďME NîTINGER (AUS, F)

MAXIMAL MINIMALIST TERROR JAZZ!
MAXIMAL MINIMALIST TERROR JAZZ!
MAXIMAL MINIMALIST TERROR JAZZ!

Jean-Luc Guionnet - altovski saksofon
Clayton Thomas - kontrabas
Will Guthrie - bobni

+

Jérôme Nœtinger - elektroakusti─Źen dispozitiv (Revox A77 reel-to-reel, magnetofonski trakovi, analogni sintetizatorji, mešalne mize, zvo─Źniki, mikrofoni, gospodinjska elektronika, doma narejene elektrofonske naprave)

 

 

Uvodoma bo s solisti─Źnim recitalom nastopil Nœtinger, guru vseh akuzmatikov in zagovornikov musique concrète iz Grenobla, eden najprizadevnejših distributerjev nove muzike v Evropi, sicer pa defoni─Źnemu ob─Źinstvu ┼że dobro znan iz radikalne filmskoglasbene intervencijske celice Metamkine:

"Pri svojem delu 'v ┼żivo' ho─Źem imeti nenehno v mislih, da je zvok samo vibriranje zraka. Z raznolikimi strategijami potem skušam zgraditi nekakšno zvo─Źno okolje ali zvo─Źno arhitekturo."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jérôme Nœtinger, rojen leta 1966 v Marseillu, je skladatelj / improvizator / zvo─Źni umetnik. V studiu sklada musique concrète, pri nastopanju "v ┼żivo" - med svojimi številnimi solisti─Źnimi ali ansambelskimi turnejami - pa uporablja cel arzenal analognih elektroakusti─Źnih naprav. Upravnik Metamkine, neprofitne organizacije, ki se posve─Źa distribuciji improvizirane in elektroakusti─Źne glasbe in deluje v glavnem z bogatim on-line katalogom, je (1986-8) elektrofonijo študiral na COREAM v Fontaineu pri Xavierju Garcia. Od leta 1987 je ─Źlan uredniškega odbora pri ─Źetrtletniku Revue & Corrigée, ─Źasopisu za sodoben zvok, poezijo in performance. Prizadevno ┼że dalj ─Źasa organizira studijske delavnice in konference - predvsem na teme musique concrète, improvizacije, avdiovizualnega eksperimenta in vprašanj distribucije in produkcije. Nœtinger je bil med letoma 1989 in 1998 tudi programski koordinator pri zdru┼żenju "102 rue d’Alembert", kjer je organiziral razstave, koncerte in projekcije eksperimentalnega filma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Njegovo dejavnost pri intervencijski celici Metamkine smo pri nas spoznali ┼że nekajkrat. S sodelavcema (Christophe Auger, Xavier Quérel) se ta celica ukvarja s slavno francosko tradicijo "cinéma élargi", kar pomeni, da tako filmske projektorje in filmski trak kakor zvo─Źni dispozitiv pojmujejo kot produktivne inštrumente za radikalne posege "v ┼żivo". Jérôme Nœtinger dejavno sodeluje v brez števila duih, triih po vsem svetu (najpogostejši sošpilavci: eRikm, Lionel Marchetti, Michel Chion, Michel Doneda, Daunik Lazro, Sophie Agnel, Jean-Philippe Gross, Axel Dörner, Cor Fuhler, trio po imenu …&mics ima tudi s saksofonistom in bobnarjem iz The Ames Room ...), pa tudi v ve─Źjih ansamblih. Tako je, vzemimo, ─Źlan 11-─Źlanskega MIMEO (Music In Movement Electronic Orchestra), ki ga je osnoval britanski strunar in elektrofonik Keith Rowe iz slavne skupine AAM. Prava atrakcija analogne elektroakustike, trakov, magnetofonov, drobnih elektrofonskih priprav ... pa je tudi Quintet Avant. 

http://www.metamkine.com
http://metamkine.free.fr
http://www.youtube.com/watch?v=YfEKLUgUlAk
http://vimeo.com/2380361+

 

"Now, here’s a pleasant surprise! A raging, unabashedly free jazz trio that works!"
--Brian Olewnick

Amesova soba je prostor opti─Źne iluzije, ki ga je po izvirnih risanih na─Źrtih Hermanna Helmholtza iz poznega XIX. stoletja skonstruiral ameriški oftalmolog Adelbert Ames, Jr. Z Amesovo sobo psihologija pogleda povezuje dvoje temeljnih iluzij: a) ─Źeprav je soba dejansko zgrajena v obliki trapezoida, daje monokularen pogled vanjo iz dolo─Źenega glediš─Źa videz, da je kubi─Źna, torej povsem enakih stranic in ploskev; in b) za osebe (ali objekte), ki jih opazujemo v takšni sobi, velja iluzoren videz, da se ve─Źajo oziroma manjšajo, ─Źe se premikajo iz enega kota v drugega.

Amesova soba, skratka, zbuja opti─Źno iluzijo, da je oseba (ali objekt) na eni od njenih strani - opazovano z enim o─Źesom skoz luknjico v steni - precej višja od druge, ─Źeprav sta dejansko identi─Źnih velikosti. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trio The Ames Room se resno ukvarja natanko s to in takšno iluzijo v muziki: ?eprav bi na hitro rekli, da gre za "navaden free jazz" bend, kmalu uvidimo, da se v igri trojke dogajajo precej nenavadne, predvsem pa zelo izvirne stvari, ki nam resda dajejo varen vtis, da so dopadljive, utemljene v bolj ali manj znani preteklosti, a nas obenem tudi navdajo s tistim sladkim nelagodjem, da smo pri─Źa ne─Źemu novemu - radikalno druga─Źnemu pogledu na (jazzovske) godbe, ki so sicer v nenehni nevarnosti, da rodijo zacementiran, regresiven idiom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izjemnega kontrabasista Claytona Thomasa smo pri nas spoznali spomladi, ko je na Jazzu Cerkno suvereno nadomestil Johna Edwardsa v sicer ustaljeni zasedbi PaPaJo. Rojen v Avstraliji si je našel svoj dom v Berlinu. Svojo zvedavo dr┼żo, ki sega od improvizacije, eksperimenta, akusti─Źnih in elektronskih raziskav do tranzicijske in transformativne mo─Źi muzik Thomas plemeniti tudi s pozicijo "as serious as your life": V skupni berlinski hiši, kjer ┼żivijo (še en "avstralski emigrant") Tony Buck in naše dobre znanke Magda Mayas, Andrea Neumann in Clare Cooper, je namre─Ź uvedel tudi grass-roots organizacijsko prakso. V Berlinu namre─Ź muzi─Źist resda lahko igra vsak ve─Źer, a pri tem zaslu┼żi komaj za pivo in cigarete. Tako je doma─Źe muziciranje, dru┼żabljenje, skupno kuhanje, sproš─Źanje in debatni klub, ki malce spominja na "loft sceno" newyorških sedemdesetih let, v mestu zadnji ─Źas naletelo na zelo plodna tla. V razmerah, ki niso niti malo naklonjene novi muziki, predvsem pa s spominom, da je bilo pred 20, 25 leti na isti lokaciji precej-precej bolje, Thomas - svoj─Źas u─Źenec najboljših basistov, kakor sta bila pokojna Peter Kowald in Wilber Morris - in tovarišija uvajajo radikalno druga─Źno koncertno prakso. Takšna socialno-politi─Źna dr┼ża se, seveda, krepko pozna tudi v na─Źinu igranja, v soundu, v organiziranju turnej, postavitvi na odru, v razmerju do prostorov, kjer nastopajo. Clayton Thomas danes igra v mno┼żici razli─Źnih zasedb, znan pa je tudi kot utemeljitelj sydneyjskega festivala improviziranih godb NOW now, v Avstraliji pa tudi vodi 30-─Źlanski elektroakusti─Źen ansambel The Splinter Orchestra.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tudi muzi─Źist Will Guthrie je pred leti zapustil Avstralijo, le da se je naselil v Franciji. V Nantesu upravlja s svojo lastno zalo┼żbo za eksperimentalno in improvizirano godbo Antboy Music, pri kateri je zelo skrben, tudi kar zadeva naro─Źanje po elektronski pošti. Za navrh je tudi ─Źlan kolektiva CABLE#, s katerim - podobno kot Thomas v Berlinu - organizira redne koncerte in tudi letni festival nove muzike. Guthrie, ki smo ga v povsem drugem kontekstu ┼że spoznali - se posve─Źa nastopanju "v ┼żivo", improvizaciji in studijski kompoziciji. Pri svojem delu z bobni in tolkali rad uporablja oja─Źene najdene in odpadne predmete, mikrofone in elektroniko.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jean-Luc Guionnet iz Lyona deluje kot improvizator in skladatelj na podro─Źju elektroakusti─Źne muzike. Njegov glavni inštrument je sicer saksofon, ukvarja pa se tudi z elektrofonijo, harmonijem in cerkvenimi orglami (kar je pred kratkim pokazal tudi v eni izmed ljubljanskih cerkva). Na slavni pariški Sorboni je študiral estetiko - med njegovimi profesorji se najdejo Iannis Xenakis, Geneviève Clancy in Bernard Tesseydre - na konservatoriju v Bologni pa še muziko z rabo magnetofonskih trakov. Giuonnet se nadalje intenzivno ubada s problematiko forme in realnosti v ─Źasu in prostoru, pa tudi z redefinicijo telesa v interakciji s ─Źistim fizi─Źnim okoljem. Komponira predvsem za teater, plesni teater in eksperimentalne filme in je ─Źlan uredniškega odbora Terres des Signes, ─Źasopisa za umetnost in filozofijo.

Muzika The Ames Room je izjemno sve┼ża, so─Źna, intenzivna, organizirana, a kljub temu iskriva. Trio se z ene strani razgleduje po preteklosti in predvsem slavnih identi─Źnih zasedbah iz sveta "velike ─Źrne godbe" (Jimmy Lyons / Sirone / Andrew Cyrille; Roscoe Mitchell / Malachi Favors / Famoudou Don Moye; Air - Henry Threadgill / Fred Hopkins / Steve McCall), z druge pa suvereno nahaja povsem samosvojo noto, ki priti─Źe za─Źetku XXI. stoletja in polo┼żaju jazza v njem. Status svobodnjaške godbe je v triu The Ames Room dodobra preizprašan, premišljen, a tudi spontan. Našli so se trije nadarjeni improvizatorji-delavci, ki imajo tudi izjemen ob─Źutek za muzi─Źno dostopnost in pristen pulz. Mo─Źno priporo─Źamo - primerno tudi za trdo┼żive "jazzovske frike"!

MAXIMAL MINIMALIST TERROR JAZZ!
MAXIMAL MINIMALIST TERROR JAZZ!
MAXIMAL MINIMALIST TERROR JAZZ!

http://theamesroom.wordpress.com/

http://www.jeanlucguionnet.eu/
http://www.myspace.com/doubleclayton
http://www.antboymusic.com

Njihov prvi LP 'in' je na voljo na:
http://www.monotyperecords.com/

Kratka zvo─Źna primerka godbe The Ames Room "v ┼żivo" ...:
http://www.squidco.com/miva/merchant.mv?Screen=PROD&Store_Code=S&Product_Code=12851

... in na videu:
http://www.youtube.com/watch?v=8tOM3RZOb-E&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=M6kbU5Y1Occ

Pripominjamo, da bo ta ve─Źer - poleg stvari, ki jih bodo ponudili naši gostje iz Avstralije in Francije - po posebni, izjemno ugodni ceni (15.- evrov!) na prodaj tudi izjemna knjiga Dereka Baileyja: Improvizacija - njena narava in praksa v glasbi (izdalo LUD Šerpa 2010, prevod in spremna beseda I─Źo Vidmar, dodatna spremna beseda Marc Ribot, fotografije Äiga Koritnik). Mo─Źno priporo─Źamo vsakomur, ki se koli─Źkaj resno zanima za raznolike glasbe, muzike in godbe!


Defonijo sofinancirata Mestna ob─Źina Ljubljana - oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizoriš─Źe Odprto/Open, s katerim o┼żivlja ju┼żni del AKC Metelkove ...
[ preberi ve─Ź... ]
layout:vax - 2008 - code:primz