PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJAsreda, 26. januar 2011

22:00 - Defonija
INGRID LAUBROCK ANTI-HOUSE (D / USA)

Ingrid Laubrock - tenorski-, sopranski saksofon

Mary Halvorson - kitara

John Hébert - kontrabas

Tom Rainey - bobni, zvončki

 

Pred koncertom in po njem pa vas sukač DJ Pelin zavrtinči v spletu sladkobno-grenkobnih tralala zvokov ...

 

"Some young jazz musicians find their style and move in lock, stock and barrel, making little refinements over the years but basically keeping their place. Ingrid Laubrock, a German saxophonist who started her career in London and has spent the last 15 years playing there, sounds happily unsettled. On tenor and soprano, she’s omnivorous and pointed, slouching and precise, humorous and austere (…)

You didn’t walk away thinking, well, that sounded like a certain person, place or time. Ms. Laubrock encouraged its constant sense of renewal."

--Ben Ratliff, New York Times

 

"Light years ahead of her peers, (Halvorson) is the most impressive guitarist of her generation. The future of jazz guitar starts here."

--Troy Collins, All About Jazz, oktobra 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V temle enkratnem kvartetu, ki tačas prejema - tudi z Radia Študent - superlativne kritike za svoj prvi album, kaže najpoprej opozoriti na fantovsko dvojico: Basist in tolkalec gresta med najbolj iskane tovrstne pare v NYC in širše. Oba odlikuje tista igriva kombinacija, ki je jazz zmerom v zgodovini poganjala naprej, da se ni preveč zamočviril - sta torej zelo samosvoja, a obenem tudi prilagodljiva sošpilavca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naravnost imenitno je, kadar lahko spremljamo muzičista, muzičistko v nezadržnem razvoju k tisti krasni osebni neodvisnosti. Ingrid Laubrock, ki jo je našemu občinstvu pred enim letom prva predstavila prav Gromka (tukaj je bila z zelo naklonjeno sprejeto zasedbo Sleepthief), se je tačas na tihem preselila iz Londona v New York in - dala svoje pihalsko-kompozicijske ambicije v novo prestavo. Ingrid, ki se je še v rodni Nemčiji kalila tudi z rednim igranjem na ulici, plodno sodelovala v bendu Monice Vasconcelos z njeno novo sambo, študirala pri mojstru Daveu Liebmanu (eden izmed ljubih pihalcev Milesa Davisa), je v relativno kratkem času dosegla osupljivo izvirnost in posebno moč.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(foto: Leonie Purchas)

Kot članica F-ire Collective je Ingrid leta 2004 prejela BBC Jazz Award for Innovation, bila leto zatem pri BBC nominirana še za Jazz Award for 'Rising Star' in 2006. dobila skladateljsko štipendijo pri Arts Foundation, leta 2009 so jo nagradili še s priznanjem pri nemški radijski postaji SWR, nominirana pa je bila tudi za 2009 Westfalen Jazz Preis. "Ingrid Laubrock je predstavila eno najbolj zanimivih in vznemirljivih saksofonskih iger, kar smo jih spremljali v zadnjih letih," je lani, po nastopu tria Sleepthief zapisal Dnevnikov kritik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(foto: Amani Willett)

Pri kvartetu, ki smelo in vešče koketira tako z atonalnimi klasičnimi bistrci kakor z "groovy post-bopom" in v katerem se žmohtne kompozicije mešajo z pretanjeno improvizacijo, velja omeniti, da igra še ena oseba, katere nastope in posnetke kaže spremljati z vso pozornostjo. Kitaristka Mary Halvorson, ki smo jo pred tedni slišali v zasedbi Sun Ship Marca Ribota, je nesporna strunarka ena a v svoji generaciji: e rosno mlada je dala skoz hudo šolo pri prof. Anthonyju Braxtonu, obvladuje eksperimentalen rock, ima jazzovski touch ... njene "metallic-thrash", "anti-kitarske" pasaže, drobna, lucidna sprotna razglaševanja inštrumenta in duhovito pariranje pihalski igri dajejo temu kvartetu šarm, kot si ga - glede na vse zapisane superlativne kritike - tudi zasluži.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.ingridlaubrock.com/
http://www.maryhalvorson.com/
http://www.johnhebert.com/
http://www.answers.com/topic/tom-rainey-1

http://www.allaboutjazz.com/php/article.php?id=37648
http://www.intaktrec.ch/
http://www.radiostudent.si/article.php?sid=25942


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz