PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 7. april 2011

22:00 - Defonija
MARCO CAPPELLI ACOUSTIC TRIO (Italija, Japonska, ZDA)

Marco Cappelli - kitara

Ken Filiano - kontrabas

Satoshi Takeishi - tolkala

 

Klubska vrata se odpro ob 21. uri - s koncertom začnemo dobro uro zatem!
Dodatne informacije in akreditivi na voljo na elektronskem naslovu <defonija@gmail.com>.
Za prikladne muzike bo ta večer pred koncertom in po njem skrbel Zenf!

 

"… Les Nuages en France is what happens when you cross one of Europe's best and brightest new music classical guitarists/composers with the best of New York's avant jazz/improv scene. The sonics recall the lusciousness of Ralph Towner’s ECM work, but the compositional/improvisational smarts and depth of Marco's classical chops and background on this recording are unlike anything I've heard. Also, Marco has developed a long-term working relationship with these musicians, and it shows: after spending five years immersing himself in New York jazz/improv/new music, he's no musical tourist, but a confident band leader/composer/guitarist. Really great stuff that deserves to be heard."
--Marc Ribot


Tale koncert je namenjen vsem, ki imate radi pretanjeno, subtilno, a premišljeno in pregnano kitarsko godbo. Eden najboljših sodobnih strunarjev, v ZDA delujoči neapeljski kitarist Marco Cappelli bo s triom odigral preplet tradicionalnih glasb, klasike in improvizacije.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slišali bomo zelo vznemirljivo glasbo, ki je pred nedavnim izšla na albumu Les Nuages en France pri New Mode Records, eni vodilnih ameriških avantgardnih založb. Na njej je vrli strunar zabeležil svoje nove skladbe, ki se navdihujejo pri fiktivnem inšpektorju Adamsbergu, junaku nekonvencionalnih in duhovitih kriminalk francoske pisateljice, zgodovinarke in arheologinje Fred Vargas. Tudi naslovi skladb so v duhu priljubljenih knjig, še bolj pa njihova nepravilna struktura ter nenadna in nenavadna ritmična in melodijska prekucavanja, ki naslikajo samosvoj, z odtenki in premisleki silno bogat zvočni svet.

Le peščica ljudi si lahko dandanes privošči trditev, da zmorejo v zvok šestih strun kitare vnesti izvirnost in obenem tudi virtuoznost. Marco Cappelli je eden redkih, ki to zmore: v pričujočem triu pa navduši še z eklektičnim izborom klasične glasbe, jazza in ljudske tradicije z juga Italije.

Po dokončanih študijih na rimskem konservatoriju sv. Cecilije in na glasbeni akademiji v Baslu je Marco Cappelli pričel delovati tako v svoji domovini kakor tudi v ZDA, kamor ga je povabil Marc Ribot, pozneje njegov mentor. "Strunarski čudodelnik" je danes razpet med klasično glasbo, ljudsko tradicijo Italije ter jazzovsko improvizacijo in vnaša redko slišano izvirnost v tako domače in prepoznavno glasbilo, kot je kitara. Tudi njegov pričujoči trio raziskuje tradicionalno glasbo z juga Italije in njene vezi z emigranti, ki so jo ponesli v ZDA, kjer se je spomin nanjo z leti spremenil in popačil, tudi zaradi vpliva drugih kultur. Domače, a hkrati čudovito predrugačene so melodije tega mednarodnega tria; pri tem mu pomagata izkušeni basist Ken Filliano in izjemni, edinstveni tolkalec Satoshi Takeishi (ki je pred dvema letoma navdušil na Festivalu Lent z Dhaferjem Youssefom).

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cappelli je danes eden najbolj cenjenih kitaristov (poučuje na konservatoriju Vincenzo Bellini v Palermu, na Columbia University v New Yorku in tamkajšnji Juilliard School of Music), še posebej pa je iskan zaradi stapljanja različnih glasbenih tradicij v samosvoj glasbeni svet šestih strun in desetih prstov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marco Cappelli Acoustic Trio sestavljajo trije improvizatorji, zelo aktivni na newyorški avantgardni glasbeni sceni. Cappelliju, ki ga v teh krajih že poznamo po solistični dejavnosti in z bendom Italian Doc Remix, bosta tokrat pomagala čarati kontrabasist Ken Filiano (igral je z imeni, kot so Joëlle Léandre, Bobby Bradford in Kenny Barron) in tolkalec Satoshi Takeishi (sodelavec glasbenikov, kot so Ray Barretto, Eliane Elias, Eddie Gomez, Randy Brecker, Dave Liebman).

http://www.marcocappelli.com/
http://www.cleanfeed-records.com/artista.asp?intID=64
http://www.ejn.it/mus/takeishi.htm

http://www.youtube.com/marcocappelliny#p/u/2/wdZRztIpMxY

 

Koncertni cikel Defonija podpirata Mestna občina Ljubljana - oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2021
Oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče` ODPRTO/OPEN, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se bomo srečevali stari-novi obrazi. Vsebinsko je t...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz