PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sobota, 7. februar 2004

22:00 - Defonija
FEICHTMAIR + SMITH (Avstrija, ZDA)

[b]Tanja Feichtmair[eb] - altovski saksofon, basovski klarinet
[b]Damon Smith[eb] - kontrabas

svobodno improvizirana godba

Avstrijske dežele premorejo vsaj dvoje široko poznanih, pa obenem dovolj "navadnih" prizorišč, da se je mogla na njiju v "primernem duhu" skaliti oseba kova [b]Tanja Feichtmair[eb] (rojena v Welsu leta 1972). To sta, seveda, "jazzovski" atelje v Ulrichsbergu in "jazzovska" galerija v Nickelsdorfu. In ker ugotavljamo, da Avstrija, začuda, kljub Ulrichsbergu, kljub Nickelsdorfu in, navsezadnje, "svoji" - pogojno vzeto - razvpiti elektrofonični sceni nekako nima sproščenih, produktivnih, fleksibilnih (akustičnih) improvizatorjev, je "pojav Feichtmair" prava osvežitev. Pet let stara skupina LULL, v kateri visoko nadarjena špilavka suvereno, pogumno in na glas piha v altovski saks in basovski klarinet (poleg nje so v zasedbi še violončelist Uli Winter, klaviaturist Josef Nowotny in bobnar, tolkalec Fredi PrA¶ll), se je julija lani na Konfrontacijah v Nickelsdorfu predstavila kot precej iritantna, uigrana in duhovita banda, od katere gre pričakovati še marsikaj. Gornjeavstrijska glasbena bojevnica in učiteljica Tanja Feichtmair v sebi združuje "klasično" improvizatorsko provenienco, saj je začela z "jazzom" - in to tudi kot vokalistka - svoje današnje dejavnosti pa zelo rada povezuje tudi z literaturo, filmom in likovnimi veščinami. Lani je v Linzu prejela visoko gornjeavstrijsko nagrado za napredek mladih talentov, kar se v svobodno improvizirani godbi pripeti precej redko, njen energičen solo album [i]Kaman Wasi[ei] (Extraplatte, 2000) pa je bil sprejet izjemno toplo. Feichtmairjeva vse intenzivneje sodeluje z evropsko in ameriško improvizatorsko srenjo, na primer v duu z zunajserijskim tolkalcem Rogerjem Turnerjem, imela je turnejo po zahodu ZDA, pred izidom pa ima celo vrsto albumov.

Defonija pa vam v pričujočem duu z veseljem predstavlja še eno mlado, komaj znano improvizatorsko silo, to je nekdanji bmx biciklist svobodnega sloga [b]Damon Smith[eb] iz Kalifornije, rojen istega leta kakor njegova tokratna partnerka Tanja Feichtmair. Smith je nekaj let preludiral na Fenderjevem električnem basu in, kar zadeva muziko, boljkone sanjal o panku in art rocku, potem pa pri cimru lepega dne našel "evropske due" pokojnega mojstra Petra Kowalda, postavil Fenderja v kot, si omislil kontrabas in se vrgel v levje žrelo. Začel je sodelovati s pesniki, plesalci, igralci in radijskimi magi, oplemeniten z materinimi inštrukcijami iz temeljev evropske glasbe XX. stoletja pa se je intenzivno lotil free jazza in svobodno improvizirane godbe. Še danes kar naprej študira pri profesorju Bertramu Turetzkem, učne ure pa je vzel pri "vseh", ki so v globočinski strunarski "veljavi" - Barre Phillips, Mark Dresser, Peter Kowald, William Parker, Dave Holland - in še pri trobilcih Bobbyju Bradfordu, Butchu Morrisu in Wadadu Leu Smithu. Za navrh se je vpisal še na slikarstvo in šel tačas prav strumno na oder. V sila kratkem času si je Damon Smith nabral zavidljivo kilometrino in postal v vseh delovnih smislih, kar jih obsega nenehno improvizatorsko delo, gonilna avantgardna oseba v tistem območju na zahodnem obrežju ZDA, ki mu pravimo tudi Bay Area. Smith je v tem obdobju igral že z naslednjimi glasbeniki (izbor): Peter BrA¶tzmann, Cecil Taylor, Peter Kowald, Glenn Spearmann, Frank Gratkowski, John Tchicai, Eugene Chadbourne, Biggi Vinkeloe, Elliott Sharp, Luc Houtkamp, Chris Cutler, Alan Silva, Gianni Gebbia, Fred Frith, Marco Eneidi (+ American Jungle Orchestra), Prince Lasha, John Butcher ... pojavil se je na vseh vidnejših festivalih, med njimi tudi na Total Music Meetingu v Berlinu 2002, videti in slišati ga je v francoskem dokumentarcu [i]Off the Road[ei] (o Kowaldovi turneji po ZDA 2000), posnel pa je že tudi vrsto albumov, v glavnem za založbo Balance Point Acoustics, med katerimi gre vsekakor izpostaviti subtilen duo s Petrom Kowaldom ([i]Mirrors - Broken but no Dust[ei], bpa001) in vulkanski, eksplicitno politično motiviran trio, v katerem se Smithu pridružujeta še lokalni sodrug, bobnar Garth Powell in sicilijanski pihalec Gianni Gebbia ([i]People in Motion[ei], Rastascan Records, brd044).

Smithov dodaten spletni naslov in dejavnosti založbe bpa:
[L]http://www.balancepointacoustics.com/damon.html[EL]

[b]Miha Zadnikar[eb]


kontakt: syhapa@mail.ljudmila.org
« nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto je žanrsko neobremenjen, združuje pa metelkovske glasbene u...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz