PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 17. marec 2011

22:00 - Defonija
TRESPASS TRIO (Norveka / vedska)

Martin Küchen - altovski-, baritonski saksofon

Per Zanussi - kontrabas

Raymond Strid - bobni, tolkala

 

"I have listened to many sax trios, but rarely have I heard one that went as deep as this one, as complete, as coherent."

--http://freejazz-stef.blogspot.com/

 

 "... Was There To Illuminate The Night Sky" je izjemno romantičen naslov odličnega albuma, ki ga je pričujoči trio leta 2009 izdal za lizbonsko založbo Clean Feed. Toda "... Was There To Illuminate The Night Sky" je v resnici daleč od romantike. Gre za citat. Izjemno ciničen in grd citat. Te besede je namreč izrekel general ameriške vojske v svojem govoru po uporabi belega fosforja (novodobni napalm) na nedolžnih ljudeh v iraški Faludži.

Precejšen del godbe tria Trespass je nabran okrog gneva, srda, besa, pa s tem ni rečeno, da je (samo) gnevna, srdita, besna. Ideolog močnega sovraštva do vojskovanja in drugih topoumnosti tega sveta je pihalec Martin Küchen. Veliko premalo pa bi bilo, ko bi rekli, da se to pač pozna v njegovem načinu igranja (Martin je namreč izrazno nenadkriljiv, mestoma celo osupljiv pihalec). Ne, Martin na to temo tudi veliko piše, bodisi po internetu ali v spremnih besedah na albumih, predvsem pa te reči živi. In jih spet vnaša v godbo, kjer imajo zato zelo oprijemljiv smisel.

Trespass je pošten svobodnjaški trio. Med improvizatorji velja za neverjetno disciplinirano telo. Trojka prične počasi in mirno pripovedovati skupno zgodbo, med katero je relevantna vsaka nota, izbran vsak udarec; "čustvena globina," je zapisal neki kritik, "je polna fokusa, zasedba je intenzivna, pri čemer meja ekspresivnosti ne dosega z razširjenimi tehnikami ali elementi šoka, pač pa s subtilnostjo in niansami svoje inštrumentalne veščine, kar se navsezadnje razveže v veličastno in privlačno celoto." Celoto posamičnih "komadov" in seveda tudi celoto koncerta. Utegne se zgoditi, denimo, da slišimo neskončno žalostno melodijo, obenem pa domala plesni ritem. Album ponuja v osmih delih precej raznoliko gradivo - vulkanske erupcije, prelepe žalostinke, redukcije na komaj kak ton, zastrto petje velike lepote ... Kaj bo na koncertu, tega seveda nihče ne ve natanko in vnaprej, toda kontingenca le živi svoje življenje ... 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Velepihalec Martin Küchen (foto: Petra Cvelbar) je bil pri nas že na rezidencah, poznamo ga iz trikotnika med Cerknim, Ljubljano in Mariborom. Exploding Customer in Angles sta zgolj dve izpostavljeni skupini, pri katerih marsikdo zastriže z ušesi, Martin pa je v zadnjem času solistično,  v duih in ad hoc zasedbah nastopal v Menzi pri koritu, na Radiu Študent, pri Grom-Troštovih doma, v Creinativi, na Radiu Slovenija ... Kdor je zamudil špile z njim, ta se bo lahko zadovoljil s kopico posnetkov, ki so nastali tačas. Sicer pa je Martin (letnik 1966) glasbeno kariero začel v cirkusu, dolgo obdobje pa je bil tudi busker. Potem se je približal teatru, šele zadnje desetletje pa ga približa improvizacijski sceni v ožjem smislu - Trio Sirone, Sound of Mucus, Chip Shop Music ... vse več sodelovanj, gostovanja po vsej Evropi in v Libanonu. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tudi Per Zanussi nam je že znan iz druge zgodbe - njegov znameniti kvintet Zanussi 5 je s svojo zelo posebno godbo navdušil lani v Cerknem. Zanussi je rojen leta 1977 norveški materi in italijanskemu očetu. Odraščal je  v Stavangerju, kot pobič zamenjal več inšturmentov, dokler ni pri trinajstih odkril basovske kitare. Z njo se je udinjal v več rock bendih, ko pa je odkril jazz, je basovsko kitaro kmalu zamenjal za kontrabas. Leta 1996, ko je bil še študent v Trondheimu, je družno s Håkonom Kornstadom in Wetlejem Holtejem osnoval elektrofonski projekt Wibutee. Zanussi 5 in razširjena, 12-članska različica Trondheim Jazz Orchestra (v kateri igrajo vsi člani Zanussi 5) je že od leta 2001 ogrodje Zanussijevega dela in turnej. Magister kontrabasa in kompozicije sicer piše tudi za ples, teater in kratke filme, po naročilu pa je komponiral tudi že za Nilsa Pettra Molvaerja, Big Band Bergen in Kitchen Orchestra.iz Stavangerja. Zanussi je še član MZN3, Crimetime Orchestra in nekaj drugih zasedb. Najpogostejši sošpilavci: Arve Henriksen, Hamid Drake, Louis Moholo Moholo, Paal Nilssen-Love, Bobby Bradford, Frode Gjerstad, Sabir Mateen, Franklin Kiermyer, Stephen O’Malley, Axel Dörner, Klas Nevrin, Fred Lonberg-Holm, Bugge Wesseltoft, Sten Sandell, Mats Gustafsson, Seijiro Muriyama, Raymond Strid, Sten Åke Holmlander, Kjetil Møster, David Stackenäs, Kjell Nordeson, Terrie Ex, Kevin Norton, Ivar Grydeland, Ernesto Rodrigues, Tetuzi Akiyama, Håvard Wiik ... 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raymond Strid (foto: iga Koritnik), rojen leta 1956 - danes priznani veščak, ki se spretno, tudi s suvereno osebno mešanico suče v svetovih med svobodno improvizirano godbo in free jazzom - je začel igrati bobne relativno pozno. Potem ko je postal odvisen od poslušanja in je znal tudi po osem ur na dan presedeti pred napravami, se je ta še vedno strasten avdiofil in poslušalec opogumil, da bo igral tudi sam. Ker je bil brez formalne glasbene izobrazbe, se mu je dozdelo, da so bobni za samouka še najlažje glasbilo. V prvem učnem obdobju so ga še najboilj navduševali trije evropski mojstri, ki so sčasoma postali njegovi kolegi - Han Bennink, Paul Lytton in Tony Oxley.

Strid je imel prvi javni nastop 30. septembra 1977 in kmalu začel redno igrati z lokalnimi bendi v Stockholmu. Leta 1988 je ustanovil švedski trio GUSH, v katerem sta zaigrala - in še vedno igrata! - pihalec Mats Gustafsson in pianist Sten Sandell. Iz tega izhodišča se je hitro razvila bogata dejavnost, med katerimi velja vsekakor omeniti tri izjemne trie - Barry Guy / Mats Gustafsson / RS, Marilyn Crispell / Anders Jormin / RS in izrazito freejazzovski LSB (Fredrik Ljungkvist / Johan Berthling / RS). Leta 2000 nastanejo The Electrics (Axel Dorner / Sture Ericson / Ingebrigt Håker Flaten / RS), Strid pa postane še redni član slavnega Barry Guy New Orchestra.

Raymond Strid poleg redni in stalnih turnej po vsej Evropi in Severni Ameriki rad poučuje improvizacijo, njene metode in estetiko, na sceni pa slovi tudi kot pretanjen izvedenec za tobak in viski.

 

http://www.martinkuchen.com/site/

http://www.perzanussi.com/

http://www.efi.group.shef.ac.uk/musician/mstrid.html

http://freejazz-stef.blogspot.com/2009/07/trespass-trio-was-there-to-illuminate.html

http://www.allaboutjazz.com/php/article.php?id=33527


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz