PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 12. oktober 2011

20:00 - Večeri Društva kulturologov Kult.Co
Film Moja draga Klementina

Ljubitelji in ljubiteljice filmske umetnosti,

kulturološki filmski seminarji se vračajo! Gromka, odličen film, hladno pivo, dobra družba. Letošnje študijsko leto začenjamo s sklopom vesternov, s katerim bomo pričeli v sredo, 5. oktobra 2011 ob 20.00 v Klubu Gromka na Metelkovi.

Vestern, ki ga je Bazin razglasil za prvinski ameriški žanr, za oportuno srečanje med mitologijo in izraznimi sredstvi filma – tako rekoč za naravno stanje same filmske podobe. Vestern, ki ga odločilno zaznamuje neskončna medigra Naravnega in Kulturnega, Vzhoda in Zahoda, agrarnega in industrijskega, nomadskega in sedentarnega, surovega in kuhanega. Tisti vestern, ki neskončno poustvarja trenutek, ko v romantično občutenje pokrajine ter njenih bitij vstopa režim Zgodovine, ko se prične vzgoja in kultivacija »deviške zemlje«, ko se piše pripoved o osnovanju skupnosti, formiranju naroda, Bildungu mejaškega posameznika in njegovi udomačitvi v ruralno občestvo.

Sklop bomo začeli z nemara najbolj klasičnim med njimi, Fordovo mojstrovino Moja draga Klementina  (My Darling Clementine, režiser John Ford, 1946), n-to upodobitvijo enega največjih mitov Divjega zahoda, družinskega spopada pri OK Coralu leta 1882, kjer so legendarni šerif Wyatt Earp, njegova brata Vigil in Morgan ter njegov zvesti pajdaš Doc Hollyday postrelili zločinske goveje barone, rodbino Clanton, in tako odstranili poslednjo oviro za razcvet mesteca Tombstone, začetek civilizirane ere.

Vabljeni!

Kult.co


kontakt: leo.novak66@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz