PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

torek, 16. marec 2004

21:00 - Anti-copyright projekcija
STISNJENI V KOTU (film o boksu)

umetniško dokumentarni film o boksu

avtorja [b]Dušan Moravec in Leon Matek[eb], producenta občina Kamnik & RTV Slovenija, 58'

Boks je športna veščina, katere korenine segajo daleč nazaj v zgodovino človeštva. e Homer je v svoji [i]Iliadi[ei] opisoval boj s pestmi med Epiosom in Evrilom. Za nekatere je to plemenit šport, za druge navadno pretepanje. Boks je trenutno, vsaj v svetu, predvsem velik biznis, za velikim denarjem je peščica ljudi, za njimi pa ogromno uspešnih in neuspešnih boksarjev, ki udarce, zmage in predvsem poraze doživljajo sami in naravnost v obraz. Boks v Sloveniji nikoli ni zares dobil domovinske pravice, v prejšnji državi je bil, podobno kot nogomet, popularen in politično podpiran predvsem na jugu. Kljub temu pa ima tudi naša država svojo zgodbo o boksu.

Dokumentarni film [b]Stisnjeni v kotu[eb] - zgodba o (kamniškem) boksu - je pripoved o borcih, trenerjih, ljubiteljih in bolj ali manj naključnih udeležencih tega športa. Je pripoved o Janezu Galetu, trenerju, promoterju in avtorju edine slovenske knjige o boksu, človeku, ki je svoje življenje posvetil boksu; je pripoved o bratih Barakovič iz Kamnika, legendarnih borcih, ki jih je spoznala Evropa; je razlaga boksa skozi besede filozofa Dušana Rutarja; so barve krvi in vonj znoja na slikah Marjana Skumavca, slikarja, novinarja in boksarja; so pesmi Vitomila Zupana in pesti neskončih dvobojev; je pripoved o borcih, ki o svojih porazih govorijo skozi zmage.

Avtorja filma, Dušan Moravec (bil je član znamenitega idrijskega pank benda Kuzle, zdaj ga srečamo v kulturno umetniški združbi Hidrogliste) in Leon Matek
(glasbenik, ki nastopa v duetu Leonzminko, pred leti pa je kot član skupine Juhej in Vuhmepiš dobil zlatega petelina za etno glasbo) sta vse našteto in še precej več združila v prvem umetniško dokumentarnem filmu o boksu v Sloveniji. Film je dolg 58 minut.

Stisnjeni v kotu je nastal v sodelovanju občine Kamnik in RTV Slovenija. Premierno je bil prikazan 17. oktobra 2003 ob 20.30 v Domu kulture v Kamniku.

+

projekciji sledi prvi glasbeno-družabni večer s študenti, študentkami iz tujine, ki so na izmenjevalnih programih pri nas:

[b]Izmenjava idej[eb]

... naj bo prijetna osvežitev, ki vsebuje dobro zmiksane melodije z vsega sveta, posladkane spod rok pristnih tujih kuharjev in kuharic. Po zaužitju vas ne pustimo hladne ...


kontakt: selen2x@yahoo.com
« nazaj


MESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz