PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJAnedelja, 16. marec 2003

22:00 - Defonija
THE COSMOSAMATICS (ZDA)

free- / avant-garde jazz / post-bop

SONNY SIMMONS - altovski saksofon, angleški rog
MICHAEL MARCUS - sakselo, klarinet, baritonski saksofon
TARUS MATEEN - akustična basovska kitara
JAY ROSEN - bobni, tolkala

"The original free jazz pioneers, Simmons among them, seem to have dug a hole all the way to China."
-Dr Eugene Chadbourne, All Music Guide(****)

Na svojo slovensko premiero prihaja eden izmed ključnih pihalcev iz šestdesetih let: Leta 1933 rojeni Sonny Simmons je svojčas igral na kultnih ploščah z Ericom Dolphyjem, Elvinom Jonesom, Johnom Coltraneom, Jimmyjem Garrisonom, Princeom Lasho, Charlesom Mingusom, Archiejem Sheppom, Reggiejem Workmanom in številnimi drugimi glasbeniki, nakar je za 20 let poniknil in se šele leta 1994 vrnil v triumfalni formi, bolj svež kot kdaj koli prej. Požel je slavospeve kritikov, kot "na novo vzklila jazzovska legenda" obredel vse večje festivale, medtem pa posnel vrsto odličnih albumov.

Simmons je mladost preživel, nihajoč med rodnim Oaklandom, Illinoisem, Chicagom in New Yorkom -- tako je tudi prihajal v stik z domala vsemi glasbeniki tistega časa in veljal za enega najperspektivnejsih altsaksofonistov; že leta 1962 je posnel svojo prvo samostojno ploščo. Je izreden stilist, čigar igra je globoko zasidrana v veliki, predani tradiciji afro-ameriske glasbe, a je hkrati tudi ognjevit in emocionalen pihalec z bopovsko ostrino.

The Cosmosamatics je njegov aktualen projekt, v katerem združujejo moči tri generacije ameriških jazz glasbenikov na najvišjem nivoju. Je kozmosamatičen kvartet, v katerem igra bas Tarus Mateen -- zadnja leta "najbolj iskan basist na tem planetu", kot pravijo kritiki. Mateen sicer bogati zvok založbe Blue Note (Greg Osby, Jason Moran), igra pa tudi na albumu -- verjeli ali ne! -- s Christino Aguilera. Mateen je bil več let član reggae legend Sly & Robbie, njegova kariera pa je dobesedno poletela s ploščo be-bop pevke Betty Carter, s čimer si je prisluzil prvega grammyja, drugega pa z delom pri Terenceu Blanchardu na izrednem albumu Malcolm X. Mateen je obenem tudi znan hip-hop producent -- njegovo maslo sta, denimo, albuma De La Soul in Fishbone. Michael Marcus je aktiven na newyorški jazzovski sceni od leta 1982, igra z Billyjem Higginsom, Josephom Bowiejem, Jakijem Byardom in bluesovsko legendo Albertom Kingom, obvladuje pa celotno pihalsko družino.

Jay Rosen je izkušen tolkalec, ki dela s Perryjem Robinsonom, Joejem McPheejem, Markom Whitecageom, sicer pa je že dolga leta tako rekoč hišni tolkalec v Knitting Factory, NYC. Prava rariteta in skrajno priporočeno poslušanje torej!

www.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&uid=8:24:30|AM&sql=B8src283c053a
www.gallery41.com/JazzArtists/SonnySimmons.htm
www.positifs.org/jazz-passion/5-articlecriorigino/10-Sonny_Simmons.htm

www.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&uid=8:24:30|AM&sql=Aaj57gjer36ib
www.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&uid=8:24:30|AM&sql=Ao7dovw9qa9yk

Ves izkupiček od vstopnine je namenjen zgolj in samo nastopajočim!


kontakt: syhapa@mail.ljudmila.org
« nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz