PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

─Źetrtek, 18. marec 2004

18:00 - Delavsko-punkerska univerza
MAJDA HRÄENJAK: Prostitucija: (moÜka) ┼żelja kot gospodarska dejavnost?

VII. letnik DPU
tema LJUBEZEN IN POLITIKA
petnajsto predavanje

Majda Hr┼żenjak bo v svojem razmisleku o prostituciji izhajala iz spolne strukturiranosti prostitucije, ki se ka┼że kot nerazumljiva zna─Źilnost tega podro─Źja predvsem v lu─Źi deklarativne spolne osvobojenosti in deklarativne enakopravnosti spolov v sodobnih dru┼żbah. Kljub porastu otroške, transvestitske in moške prostitucije (ki pa je namenjena predvsem moškim klientom), je namre─Ź še vedno mogo─Źe za izhodiš─Źe postaviti trditev, da ponudba spolnih storitev prihaja ve─Źinoma s strani ┼żensk, medtem ko je povpraševanje po spolnih uslugah in organizacija ve─Źjega dela spolne industrije prete┼żno v domeni moških. Zakaj je torej prostitucija strukturirana po spolu? Zakaj se moški v ve─Źjem številu ne odlo─Źajo za spolno delo oziroma zakaj se ┼żenske v ve─Źjem številu ne pojavljajo v vlogi klientk in potrošnic spolnih uslug? Odgovore na ta vprašanja je mogo─Źe iskati v sledenju dvema, navidezno nasprotujo─Źima si tezama. Prva se umeš─Źa v polje ljubezni ali, natan─Źneje, v preizpraševanje "narave" moške in ┼żenske spolnosti. Druga teza pa se umeš─Źa v polje politike, kjer se postavlja vprašanje (ne)enakih mo┼żnosti moških in ┼żensk na vseh podro─Źjih dru┼żbenega ┼żivljenja. Ob taki zastavitvi problema pa vznikne še eno vprašanje, in sicer, na kakšen na─Źin se ljubezen in politika medsebojno povezujeta in pogojujeta.

M a j d a H r ┼ż e n j a k je leta 2001 doktorirala iz sociologije na Fakulteti za dru┼żbene vede v Ljubljani. Po krajšem slu┼żbovanju na Pedagoškem inštitutu trenutno deluje kot raziskovalka na Mirovnem inštitutu predvsem na podro─Źju ┼żenskih študij in kulturne politike. Je avtorica knjige [i]Simbolno, Izbrana poglavja iz francoskega strukturalizma[ei] in urednica knjige [i]Njena rekreacija, Äenske revije v Sloveniji[ei].

[b]Nasvidenje v naslednji revoluciji![eb]


kontakt: oberstar@mail.ljudmila.org
« nazaj


MESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi ve─Ź... ]
layout:vax - 2008 - code:primz