PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

torek, 21. maj 2013

21:00 - Specialka
AUTHOR & PUNISHER (ZDA) + HEXENBRUTAL (Slo)

Specialka pred začetkom poletja pripravlja posebno, celovito glasbeno-umetniško doživetje. Nastopil bo namreč Tristan Shone, ki glasbo ustvarja pod imenom Author & Punisher. Za domačo podporo bo poskrbela zasedba Hexenbrutal. Promo video: http://www.youtube.com/watch?v=bdTSsw_V97E

FB dogodek: https://www.facebook.com/events/126739817516671/?fref=ts

AUTHOR & PUNISHER

Tristan Shone je glasbenik, strojni inženir in multidisciplinarni umetnik iz San Diega. Njegov pristop k ustvarjanju glasbe je vse prej kot običajen – njegovo orodje so glasbeni stroji, unikatne naprave, ki jih na podlagi svojega tehničnega znanja zasnavlja in izdeluje kar sam. Ta glasbila idejno temeljijo na industrijskih strojih, mehaniki in robotiki, ter povezavi posameznika – glasbenika – s strojem. V nastajanje prodorne, pristne zvočne slike se Shone kot ustvarjalec preko upravljanja svojih glasbenih naprav namreč tudi fizično vpne.

Skozi to dodelano in izvirno idejo Author & Punisher ustvarja glasbo, ki jo sam opredeljuje kot industrial doom oz. drone metal. A ta opis ne zadošča niti kot približek ostre surovosti, ki jo Shone dejansko podaja. Rjoveč in kovinski zvok je povezan z neizprosnimi vibracijami, ki si dovolijo le občasen dubovski predah. Med dinamičnim nastopom Shone sam sebe pripelje na mejo fizične zmogljivosti, poslušalcu pa pritisne na živec in ga razdraži s samo močjo in neposrednostjo svoje glasbe. Tehnika, zvok in performans so tako povezani v zaključeno umetniško celoto, ki je v sferi zvočno težke glasbe pravzaprav edinstvena.

Kot Author & Punisher je Shone doslej posnel že štiri plošče. Z glasbili svojih aktualnih umetniških projektov Drone Machines in Dub Machines je od tega ustvaril dve: Drone Machines iz leta 2010 in Ursus Americanus iz 2012. Slednji album je vplivni težkometalski mesečnik Decibel Magazine uvrstil kar med svojih 40 najboljših plošč lanskega leta. Izid svoje nove plošče, Women & Children, pa je Author & Punisher napovedal že za april 2013.

Ob glasbenem ustvarjanju je Shone tudi vsestranski umetnik, ki si je po svoji diplomi s področja strojništva pridobil tudi naziv Master of Fine Arts s področja vizualne umetnosti na University of California, San Diego. S svojimi projekti redno razstavlja in nastopa v ZDA in po svetu, sodeluje pri inštalacijah drugih umetnikov, obenem pa je zaposlen v strojništvu, svojem primarnem področju izobrazbe. Vodil je tudi več univerzitetnih predavanj in delavnic s področja zvoka, 3D dizajna in elektronike.

Splet: http://www.authorandpunisher.com/
Bandcamp: http://authorandpunisher.bandcamp.com/
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Author-Punisher/193205745964
Nastop v studiu: http://vimeo.com/15829164
Videospot za pesem Terrorbird: http://www.youtube.com/watch?v=jjlBOPLWZyw
Predstavitev glasbenih strojev: http://www.tristanshone.com/soundmachines/

HEXENBRUTAL

Prekmurski dvojec Hexenbrutal sestavljata Iztok Koren in Matej Kolmanko. Njuna glasba so sintetično igračkanje in hrupni izbruhi, kompleksni ritmi in surova energija. Organiziran kaos. Za neodvisneže God Bless This Mess sta Hexenbrutal leta 2009 izdala album Think of Me as a Friend. Trenutno sta v intenzivnih pripravah za naslednico te plošče, ki izide v kratkem.

Splet: http://gbtm.si/hexenbrutal/
V živo: http://www.youtube.com/watch?v=fTIMc8N7GP0

Vstopnina: 8 € z rezervacijo na specialka.events@gmail.com, 10 € na dan koncerta

 « nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto je žanrsko neobremenjen, združuje pa metelkovske glasbene u...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz