PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 19. junij 2013

21:00 - Café Cornelius Cardew
glasbeni dokumentarec CAN - THE DOCUMENTARY

režija Rudi Dolezal & Hannes Rossacher, DoRo Production, Avstrija 1999, 87'
 
Krautrock. Z ene strani veliki preboj in ponos nemške muzike konec 60. in na začetku 70. let XX. stoletja, z druge strani - po mnenju nekaterih muzikologov popularne glasbe - "subjektivni pogled britanske glasbene industrije na kontinentalne dogodke, ki pričuje bolj o tem, kako je to muziko sprejela scena na Otoku, kakor o tistem, kar se je dejansko dogajalo v Nemčiji". Spet z druge strani: Krautrock je odločno podvomil o večinsko frazerski shematiki rokenrola, jo pogumno oplemenitil z analogno elektrofonijo, ji (znova) dodal močne psihedelične momente in upošteval prenekateri napotek učitelja mnogih med krautrokerji - "renegata" Karlheinza Stockhausna.
 

Žurnalistično, danes pa globoko uveljavljeno ime krautrock naj bi bilo prišlo iz naslova komada "Mama Düül und Ihre Sauerkrautband Spielt Auf", kot se pojavi na albumu Psychedelic Underground benda Amon Düül leta 1969. Že samo ime krautrock je vprašljivo, saj v sebi druži tako raznolike kolektivne in individualne pojave, kot so omenjeni Amon Düül, Can, Faust, Tangerine Dream, Ash Ra Tempel. Kraftwerk, Klaus Schulze, Kluster, Popol Vuh, Cosmic Jokers ... Še najodločnejši odgovor zlorabi "podžanra" je prišel z 12- minutnim komadom "Krautrock" skupine Faust. Prenekateri med omenjenimi bendi in posamezniki so srčno in smelo sopostavljali etnična tolkala in analogne sintetizatorje, drugi so koketirali z jazzom, spet tretji so izbrali izrazito religiozno smer, četrti so se poglobili izključno v elektrofonijo ... Podobno pisana je njihova vplivnost - tako na a) zgodovino rock glasbe kakor b) za kozmično muziko, new age, ambientalo in navsezadnje seveda na c) elektrofonijo, underground, avantgardo, politično misel, alternativne produkcijske načine.

Krautrock je bil vsekakor močna struja v kulturnem vakuumu povojne Zvezne republike Nemčije, izšla iz revolta leta 1968 in tedanje šelje po razširjanju (glasbenih) obzorij. Istočasna pestra dogajanja v angleškem Canterburyju so BBC oziroma njenega vrhunskega didžeja Johna Peela spodbudila k brskanju po kontinentu - prav John Peel je bil odločilna figura za promocijo nemških bendov na "zahodnem zahodu". Krautrock ima vobče ključen vpliv tudi na sceno v Nemški demokratični republiki, pognal je post-punk, navdušil protagoniste synthpopa/novega vala, elektra, tehna, ambientala, minimalizma, world music ...
 

Krautrock je med sodobnimi sukalci muzik vsekakor dokaj zanemarjen, še največkrat se kdaj pa kdaj oslonijo na Kraftwerk. Tokrat si bomo ogledali zgodbo o slavnem pionirskem bendu Can, podprto s poučnimi intervjuji in historičnim gradivom. Šarmantna zmes ulične glasbe, jazza, folka in rocka, ki je zdaj poppy zdaj bolj abstraktna, je odločilno vplivala na podvige bodisi Sonic Youth ali pa Talking Heads, kar je v filmu tudi dovolj natančno analizirano in podkrepljeno.

 

 


kontakt: cafe.cornelius.cardew@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto je žanrsko neobremenjen, združuje pa metelkovske glasbene u...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz