PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

torek, 26. november 2013

20:00 - Literarni večer
LUD Literatura: »Domov se vračamo, da bi si odpočili od drugih« – glasbena improvizacija slika Prišleka

Robert Simonišek (tretja pesniška zbirka Selitve) in Jure Jakob (četrta pesniška zbirka Delci dela), vse pesniške zbirke izdala pri založbi LUD Literatura, zbirka Prišleki, obeležujeta deset let od objave prvencev, Potopljeni katalog in Tri postaje. Tokrat bosta na branji iz njunih novih knjig z glasbeno improvizacijo zvočni pokrajini izrisala saksofonist Boštjan Simon in kitarist Vitja Balžalorsky; povezuje Petra Koršič.
 
Robert Simonišek, pesnik, prozaist, kritik, doktor umetnostne zgodovine. Selitve sledijo Potopljenemu katalogu (2003) in Avtoportretu brez zemljevida (2008). Leta 2010 mu mariborska Litera izda knjigo kratkih zgodb z naslovom Melanholična zrenja, leto kasneje pa Slovenska matica objavi njegovo strokovno raziskavo Slovenska secesija, s čimer se je ukvarjal v doktorskem delu.
 
Jure Jakob, avtor četrte pesniške zbirke Delci dela, je pri založbi LUD Literatura izdal v zbirki Prišleki že prve tri zbirke: ponatisnjeni prvenec Tri postaje, Budnost in Zapuščeni kraji, v zbirki Novi pristopi pa knjigo Otroški pogled. Strokovno in na znanstvenem magisteriju se je namreč ukvarjal s pripovedništvom Lojzeta Kovačiča (s prikazovanjem resničnosti in elementi dvoglasja v avtobiografskih delih). Za pesniški prvenec je Jure Jakob prejel nagrado zlata ptica, njegove pesmi so prevedene v tuje jezike, umeščen je v antologijo mlade slovenske poezije po letu 1990, Mi se vrnemo zvečer, ki si je za naslov sposodila kar verz ene izmed njegovih pesmi.
 
Boštjan Simon je diplomiral iz filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani (prof. dr. Lev Kreft) in jazz saksofona na konservatoriju za glasbo v Amsterdamu (prof. Ferdinand Povel). Improviziranja, saksofonske tehnike in muziciranja se je učil pri naslednjih glasbenikih: Mark Turner, Dick Oatts, Seamus Blake, Peter Epstein, Jasper Blom, Albert Beltman, Ferdinand Povel, Yuri Honning, Evan Parker, Primož Fleischmann, Saša Nestorović, Stojan Ristovski, Silvio Brosche, John Clayton, Jim Black, ArnoldvseDooyeweerd, Jos Zwaanenburg (Live electronics, Max-Msp).V zadnjih letih se je ukvarjal s projekti Vanilla Riot (Stephan Meidell, Onno Govaert, Roel van Doorn), Velkro (Luis Candeias, Stephan Meidell, Hugo Antunes), BSTrio (Mark Coehoorn, Santiago Botero) in glasbeno sodeloval z naslednjimi glasbeniki: Zlatko Kaučič, trio Trans, Knaplot (Geri Jaeger, Raphael Vanoli), Sanne Van Hek, Jasper Stadhouders, Guillermo Celano, Jos Zwannenburg, Tomaž Grom, Vid in Jošt Drašler, Vitja Balžalorsky, Domen Gnezda, Litošt, Big Band Nova.
 
Vitja Balžalorsky je med našimi najboljšimi mlajšimi kitaristi. Dejaven je tako v jazzu kot tudi mnogih drugih žanrih, denimo v zasedbah Balžalorsky-Drašler trio, Kombu Zlatka Kaučiča ali Litošt. Poznamo ga tudi po njegovih starejših in novejših projektih (Ophidian, Buče 4, Borghesia).
 
Dogodek podpira JAK RS.


« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz