PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

torek, 19. november 2013

18:00 -
Predstavitev knjige 'Rock’n’retro: novi jugoslavizem v sodobni slovenski popularni glasbi

 Založba Sophia, zavod za založniško dejavnost, in klub Gromka vas vljudno vabita na predstavitev knjige Rock’n’retro: novi jugoslavizem v sodobni slovenski popularni glasbi avtorja Mitje Velikonje. V pogovoru bosta poleg avtorja sodelovala tudi Ičo Vidmar in Robert Bobnič. 

 
Rock’n’retro: Novi jugoslavizem v sodobni slovenski popularni glasbi
 
V slovenski ideološki krajini glede Jugoslavije vlada ambivalenten odnos, razpet med jugofobijo in jugofilijo. Medtem ko je bil prevladujoči politični diskurz bodisi izrazito negativno jugoslavističen bodisi je to poglavje sramežljivo ignoriral in potlačil, je v 
vsakdanjem življenju in popularni kulturi jugoslovanskost na nekaterih področjih ostajala živa in priljubljena, na primer pri hrani, na nekaterih drugih področjih pa lahko opazimo postopno odpiranje jugoslovanskosti, ki se je začelo že nekaj let po osamosvojitvi. Tako negativni jugoslavizem ne vpliva na množično počitnikovanje na Hrvaškem, potovanja drugod po Jugoslaviji in priljubljenost tamkajšnjih žurerskih destinacij. Podobno se je z velikim uspehom knjige Gorana Vojnovića Čefurji raus! (2008), ki je prejela nagrado kresnik, zgodilo celo v književnosti, torej na področju, kjer je slovenski kulturniški nacionalizem najgloblje ugnezden.
 
Knjiga Rock’n’retro obravnava odpiranje jugoslovanskega in socialističnega poglavja slovenske zgodovine v novi popularni glasbi, ki se je začelo pojavljati nekaj let po osamosvojitvi, še posebej pa se je razširilo v zadnjih letih. Mitja Velikonja skuša med drugim podati odgovor na vprašanje, kakšne so konkretne politične implikacije teh reprezentacij nekdanje države. 
 
Mitja Velikonja je redni profesor kulturologije in predstojnik Centra za preučevanje kulture in religije na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Raziskuje predvsem srednjeevropske in balkanske politične ideologije, postsocialistično nostalgijo, kolektivni spomin ter subkulture in urbane kulture. Rock’n’retro je njegova šesta knjiga.


« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz