PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

torek, 24. junij 2014

22:00 - Defonija
ZU (ita, zda) + Y (slo)

Luca T. Mai - baritonski saksofon

Massimo Pupillo - električen bas, elektrofonija

Gabe Serbian (The Locust, Holy Molar, Head Wound City, ex-Cattle Decapitation) - bobni

 

"A powerful and expressive music that totally blows away what most bands do these days.”
--John Zorn
 

Leta 2011, po 12 letih hektične aktivnosti, 14 albumih in okrog 2.000 koncertih po vsem svetu (200 je bilo zgolj tistih, ko so Zu predstavljali slavni album Carboniferus, svojo prvo edicijo za Ipecac Recordings, na katerem sodelujejo tudi Mike Patton in The Melvins), so Zu nekako “pregoreli” in se odločili za prekinitev za nedoločen čas ...
 

Bobnar Jacopo Battaglia je zapustil bend in se pridružil bendu Bloody Beetroots. Saksofonist Luca T. Mai je formiral duo Mombu (z njim smo ga slišali tudi v Gromki!), z njim utemeljil nov glasbeni žanr “afro-grind” in nadaljeval s podžiganjem etiopskega občinstva. Veščak na električnem basu Massimo Pupillo se je za lep čas povsem odmaknil od muzike in našel svoj mir v osami nekje pod himalajskimi vršaci, zatem pa še v odmaknjeni amazonski vasici. Troje docela različnih življenjskih poti. Toda Zu so čudaška žival, v kateri je prijateljstvo edino aktivno pravilo. Luca in Massimo na se lepega dne našla na skajpu, vsak na svojem koncu sveta, in ugotovila, da sta si še vedno zelo blizu in se oba takoj strinjala, da skupaj še nista rekla vsega in da poslanstvo Zu še zdaleč ni zaključeno. Srečala sta se na nekaj gigih, ki jih je v Angliji organizirala vseprisotna muzična institucija All Tomorrow's Parties (ATP) in tam spoznala bend The Locust. Bobnar ju je definitivno prevzel. K sreči so tedaj tudi The Locust oznanili premor za nedoločen čas v vseh dejavnostih, in Gabe Serbian je v hipu sprejel vabilo. V kalifornijskem San Diegu, na njegovem domu so nekaj časa vadili skupaj. Rezultat so štiri nove kompozicije, za katere so ovitek naredili guruji eksperimentalne glasbe The Residents, 12" EP pa je v omejeni nakladi aprila letos izšel v Italiji za La Tempesta Dischi, za ves drugi svet pa ga je založila avstrijska Trost Records. Pri izvedbi "Easter Woman" (izvirno The Residents) na albumu z glasom gostuje Mark "Barney" Greenway (Napalm Death). Od nove zasedbe oziroma izurjenega bobnarja v grupi gre pričakovati precej novosti, a kajpak še vedno stari-dobri hardkorovski zamah. Zu bodo junija in julija letos na evropski turneji, zopet pa jih srečamo tudi pri nas, tokrat v Gromki!  

 

“...combining the abstractions of Sonic Youth with the out-there explorations of the best free jazz.”
--The Times

“Musically they’re one mind only, ever-so-slightly inconvenienced by the necessity of being spit into 3 bodies. Their post-human tightness and devious compositions have carried them across the world’s ocean, and attracted collaborators ranging from free-jazz legends to the godfathers of experimental sludge”
--
Rock-A-Rolla

Zu so nastali v Rimu leta 1999, bend je ustvarila trojica, ki je skupaj delala v skvotiranem teatru. O tem, kaj pomeni njihovo ime, kroži kar precej urbanih legend - ena celo pravi, da so ga izbrali kratko malo zato, ker ga je možno zgrafitirati v dveh sekundah, sam bend pa prisega, da je ime našel v naslovu albuma Swans - Die Tür Ist Zu (1996).

Žanrsko bi Zu lahko poimenovali kot “metal/math/no-wave/free noise/punk/ jazz” trio. V svojem intenzivnem času so imeli na snemanjih - poleg zgoraj omenjenih - še tele izjemno impresivne partnerje: Steve Mackay (The Stooges), Joe Lally in Guy Picciotto (Fugazi), Thurston Moore (Sonic Youth), Damo Suzuki (Can), jazzovski mojstri Ken Vandermark, Mats Gustafsson, Han Bennink, Hamid Drake, improvizator Eugene Chadbourne in somišljenik Nobukazu Takemura. Igrali so že po vsem svetu - po Evropi, Severni Ameriki, Aziji, imeli so celo afriško turnejo. Leta 2006 so sodelovali v supergrupi Fantômas Melvins Big Band. Eden izmed najudarnejših evropskih basistov Massimo Pupillo je med drugim tudi reden član zasedbe Hairy Bones (+ Peter Brötzmann, Toshinori Kondo, Paal Nilssen-Love) in offonoff (+ Terrie “Ex” Hessels, Paal Nilssen-Love).

 

+

 

Y [:why] - Gornja Radgona / Murska Sobota

Marko Borko - električna kitara
Andrej Glažar - električen bas
Bojan Varga - bobni

"Kdor je doživel instrumentalni trio Y v živo, ve, da z njim ni heca. Neomajni, kot da jih nič ne more zmotiti, telesno zliti z instrumenti, strogih obrazov in natančnih prstov med igranjem in povsem sproščeni med pavzami, fantje pustijo globoko zarezo v našem spominu.
--Igor Bašin - BIGor, Odzven
http://www.sigic.si/odzven/natancno-nastavljeni-kazalci

Y je tričlanska instrumentalna zasedba s severovzhodnega konca Slovenije, ki obstoji od leta 2004. Njihova muzika inkorporira elemente math- in post rocka, psihedelije in ambientalnega pristopa. V desetih letih so imeli že številne nastope, nekajkrat prekrižarili Slovenijo, gostovali pa so tudi pod državah nekdanje Jugoslavije, v Avstriji, Nemčiji, Slovaški, Češki in na Madžarskem. So ena izmed redkih tukajšnjih zasedb, ki je igrala v slavnem dunajske klubu Porgy & Bess - tam so nastopili na prostem, v okviru dogodka Simulation of the Future Traffic.

Diapazon njihove pojavnosti je med jazzovskim klubom in Triglavskim narodnim parkom.Y so leta 2006 za prekmursko založbo God Bless This Mess Records izdali EP Germ http://yband.bandcamp.com/album/germ-2006 in eno leto kasneje sodelovali z mladim elektrofonikom, ki sliši na ime Neuf Meuf http://yband.bandcamp.com/album/y-neuf-meuf-2007. Tedaj jih je Radio Študent vključil tudi na svoj slavni Klubski maraton. http://www.radiostudent.si/klubskimaraton. Prvi uradni album so Y izdali - prav tako za God Bless This Mess Records - leta 2011. Naslovili so ga z Blessing Alarm. http://yband.bandcamp.com/album/blessing-alarm-2011.

Na naslovnici tega albuma vidimo staro babičino budilko, ki kaže uro 10:10, alarm pa ima navit za ob 6h. Bend je s tem albumom še poglobil svojo raziskavo zvočnega prostora, ki ga sicer tvori zelo "izrabljena", klasična rock zasedba tria kitara-bas-bobni, a se ta v njihovem primeru giblje precej samosvoje. Y so tam nekje med post- in math-rockom, ambientom, progresivnim metalom in v sorodnih žanrskih vodah. Ne skrivajo niti jazzovskih vplivov, čeprav je jazz v njihovem primeru docela brez improvizacije - raje imajo sčiščen fokus, vestno naštudirane in konsistentno realizirane ideje. Y načrtuje nov album za tole jesen 2014.

Y se ne obremenjujejo toliko z virtuznostjo posamičnega člana in vlogo posamičnega glasbila, ampak raje gojijo kolektivnega duha in tovrstno harmonijo. Torej ni nič nenavadnega, da je njihov zven izrazito kompakten, kompozicije pa svojevrstno strukturirane. Za Y je značilno, da začne počasi, z mirnim ambientalnim uvodom, ki zlagoma prerase v težke, hrupne, dinamične vrhunce, v katerih do obisti razgalijo svojo kreativnost in svoj potencial.

http://www.yband.si/
http://yband.bandcamp.com/album/blessing-alarm-2011
http://www.facebook.com/Yband

http://www.youtube.com/watch?v=wfxSUdcFtFM
http://www.youtube.com/watch?v=zm_wpUaK1QA


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz