PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

ponedeljek, 2. februar 2015

21:00 - Defonija
RONIN (ita) + FATHER MURPHY (ita)

Tokrat so z nami sami stari znanci, znanka z Metelkove, toda prvič v kombinaciji, ki ji lahko rečemo "najplodnejše strani italijanskega avant-rocka". Za Bruna iz benda Ronin mirno zapišimo, da je tudi naš dobri duh, saj se ga spomnimo iz OvO, iz Ventolin Orchestra, seveda pa tudi po številnih tovariških in zavezniških gestah. Tako Father Murphy kakor Ronin se predstavita z novim gradivom - prvi imajo svež, svoj šesti album tik pred izidom (zunaj bo 17. marca pri založbi The Flenser Records iz San Francisca), slednji so svojega sedmega izdali pred kratkim, novembra 2014 (Adagio Furioso za založbi Santeria / Tannen Records).

S koncertom začnemo dovolj točno, klubska vrata se odpro ob 20:30.


RONIN (ita)

avant-, post-rock / surf / untergrunt špageti vesterni / mediteran-balkan

Bruno Dorella - električna kitara, steel drum
Cristian Naldi - električna kitara
Diego Pasini - električen bas
Matteo Sideri - bobni, tolkala

"Glasba za namišljene filme in za občutljiva ušesa, ki zna v občasnih poskočnih drncih odbrzeti v hudičevo brezno."
--Menza pri korituZametki zasedbe Ronin segajo tja v poletje leta 1999, ko je Bruno Dorella, bobnar nojzerske skupine Wolfgang, sanjal o tem, da bi ustanovil skupino, ki bi združila moricconejevski vestern in elemente mediteranske in balkanske glasbe. Nekega večera bi moral igrati na festivalu v Pesaru, vendar je dogodek prekinila nevihta. Igrali so le neki Madžari, ki so se premaknili pod šotore s pivom in občinstvo nekaj ur zabavali z akustičnim koncertom balkanske godbe. Dorella se je pod vplivom tega dogodka odločil za nov projekt. Glede na to, da je izhajal iz punka, je trajalo nekaj časa, preden je našel primerne muzičiste. Toda leta 2003 je Ronin že izdal svoj prvi EP – Ronin, ki je postal soundtrack za srednje dolg film Cosima Terlizzija Rocca Petrosa ... Surf skoz leta in leta se je začel! Današnja muzika vrlih Ronin rada zdrkne tudi kam proti Transilvaniji, oplazi jo duša starih italijanskih pristanišč, poleg tega nikakor ni imuna za srednjeevropske travme, vsekakor pa ostane nonšalantna in galantna, ravno prav pikantna.

Bruno Dorella, ki gre med najzanimivejše pripadnike italijanske neodvisne glasbene produkcije, je bil tudi vodja neodvisne založbe Bar la muerte in sodelavec oziroma član različnih zasedb. Ena najbolj opaznih je bila vsekakor dvojec OvO z vokalistko in kitaristko Stefanio Pedretti.

http://www.ronintheband.com/
https://www.facebook.com/ronintheband?fref=ts

https://www.youtube.com/watch?v=HApHAv_AwZM

+

FATHER MURPHY (ita)

slow tempo rock doom / okultna evropsihedelija

Reverend Freddie Murphy (Federico Zanatta) - električna kitara, glas
Chiara Lee - klaviature, elektrofonija, kitajska tolkala, glas

"(...) a fascinating listen… an unapologetic venture into head music and contains some powerful compositions. It's stepped in a sense of reverence, but one that looks below, rather than expecting anything from above." --Drowned In Sound

"(...) The oddball psychedelic chamber pop the Italian duo exhale will creep you out with drones, lullabies, and anguished vocals all competing for front-runner spot in your next nightmare. Perfect."
--Terrorizer

"(...) Super athmospheric, ominous clattery percussion-heavy soundscapy rock from Italy. Male and female vocals. DARK!"
--Mike Gintz

Muzika, ki odigra katoliški občutek krivde ... Muzika, ki ji lahko rečemo tudi mrakoben pop noise ... Puščava, trnje, samozatajevanje, untergrunt maša ... Ena najbolje varovanih skrivnosti severne Italije oziroma, natančneje, Trevisa. Krepak, mrakoben, jako inventiven bend, narejen za občutljive dušice našega podzemnega časa. Zasedbo je ustanovil frontman Reverend Freddie, ki je sprva v njej združil člane svojih prejšnjih bendov. Zadnja leta mu stoji ob strani predvsem Chiara Lee, družno držita zavidljiv tempo v izdajanju nosilcev zvoka, tkanju najrazličnejših sodelovanj in koncertiranju. Leta 2010 so Father Murphy doživeli prodor kot "predskupina" zasedbam Deerhoof, Xiu Xiu in Sic Alps. Greg Saunier (Deerhoof) je bil nad njimi tako navdušen, da so se dogovorili za sodelovanje na albumu Anyway, Your Children Will Deny It, ki je potem izšel pri založbi Aagoo. Saunier je na plošči pustil pečat kot snemalec in mešalec zvoka. Plošča se sliši kot totalno odpikan, misteriozen, temačen, hrupen in psihotično srhljiv triler, hkrati pa so jo ocenili kot enega izmed najkoherentnejših, najizvirnejših albumov leta.

Bend je doslej objavil pet albumov in kopico EP-jev. Njihov prvi dolgometražec Six Musicians Getting Unknown (2005) - parodija na Pirandellovo klasiko absurda Šest oseb išče avtorja - je zvenel nekoliko sorodno psihedeličnim pop zasedbam Os Mutantes in Jennifer Gentle, plošča …And He Told Us To Turn To The Sun (2008) pa je bila pomemben korak naprej, prek robov uveljavljenih žanrov, v neskončen mrak in globoko temo. Leta 2010 so Father Murphy objavili EP No Room For The Weak (Aagoo Records / Boring Machines) z apokaliptično priredbo "We Now Pray With Two Hands, We Now Pray With True Anger" Leonarda Cohena, temačnim monolitom psihedelije in drone-rocka, blizu zgodnjim Amon Düül in Grails. Izdelek je toplo sprejel tako ameriški kakor tudi britanski glasbeni tisk in v krog privržencev benda Father Murphy privabil imena kot so Michael Gira, Deerhoof in Julian Cope.

In še vedno velja tudi tole: Koncertni nastopi benda Father Murphy so nežno, domala religiozno dejanje. Vrhunska, brezčasna muzika!

http://fathermurphy.bandcamp.com/
http://www.last.fm/music/Father+Murphy
https://www.facebook.com/fathermurphyband

http://thequietus.com/articles/15766-european-psychedelic-music-survey-list
http://theflenser.com/

https://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=84503534&v=vtflaCxTBJk&x-yt-ts=1421914688
https://www.youtube.com/watch?v=RhODu2ZxDgQ


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiMESSAGE TO OUR VISITORS
We don't care who you are, or what ethnic, religious or other identity status you represent, we are all red on the inside. However, if you come to Gromka and show no respect to the people (fellow visi...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz