PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJAponedeljek, 23. november 2015

21:00 - Defonija
FRODE GJERSTAD TRIO (nor)

Frode Gjerstad - altovski saksofon, klarinet, basovski klarinet

Jon Rune Strøm - kontrabas

Paal Nilssen-Love - bobni, tolkala

 

"In the early 1980’s alto saxophonist Frode Gjerstad led a superb trio, Detail, with Johnny Dyani, bass and John Stevens, drums. Unjustly overshadowed by his compatriot Jan Garbarek, Frode Gjerstad is a more vital player, less dependant on Getz/Trane cliches. Here the [...] rhythm-section is superb, laying down a groove simultaneously brutal and sensitive. Welding such a profusion of ideas into emotional coherence is not easy. When achieved, hipsters call it: top-notch living jazz."
--Ben Watson, HiFi News

"Gjerstad has a voice of his own: he is a singer and a storyteller with his horn, with a talent for extended improvisations in which motifs are developed incrementally."
--Stuart Broomer, Cadence


“Frode Gjerstad may be the heaviest Norwegian alto saxophonist you’ve never heard of. His melodic phrases are punchy and surprising, soaring, at times beyond the Milky Way. [...] the health and wealth of energetic, contemporary free jazz.”
--Sam Prestianni, Jazziz

Frode Gjerstad je samosvoja in dobesedno očetovska figura. V razdobju, ko smo norveški jazz poznali predvsem s posnetkov založbe ECM in po popularni "garbarekovščini", je ta titanski pihalec že suvereno gojil svoboden, radikalnejši zven. Ni pa bilo vselej lahko, saj je kot mladenič dolgo okleval med trobento in saksofonom, razmišljal pa je tudi o eksilu na Švedsko. Leta 1975 je začel v rodnem Stavangerju nastopati s klaviaturistom Eivinom Onejem Pedersenom. Skupaj sta zakorakala precej globoko na svoje, a vse do leta 1981, ko je srečal britanskega tolkalca Johna Stevensa, Gjerstad pravzaprav ni vedel, kam bi s sabo. Naslednje obdobje je bilo optimalno, pa čeprav je ime Frodeja Gjerstada še zmerom precej podcenjeno. Do leta 1996, ko so v Oslu odprli danes slavni klub Blå, je igral prejkone zgolj na tujem. S Stevensom je igral do njegove prerane smrti leta 1994, še največ v družbi z basistom Johnnyjem Dyanijem - imeli so krasen trio Detail (ko je Dyani leta 1984 preminil, ga je v triu zamenjal Kent Carter). Frode je doma, ko so se razmere znatno zboljšale, zbral večji bend, v katerem je z mladimi gojil tudi elektrofonijo, raperstvo, DJanje in moderne rockovske prijeme. Deluje še danes, njegovo ime pa je identično glasbeni založbi, ki jo vodi Frode Gjerstad - Circulasione Totale. V kombinaciji free jazza, svobodne improvizacije, skrečanja in svojevrstnega hip-hopa se zbere tudi do 15 ljudi!

Pričujoči trio, v katerem je svojčas basiral silni Øyvind Storesund, je prvikrat gostoval v Gromki pred 14 leti, in to kar dva dneva zapored - neustavljiva špilavska energija je ostala v izvrstnem spominu ... Zatem so bili pri nas še dvakrat - enkrat pa Gjerstad in Nilssen-Love v duu. Tedaj sta posnela in pri poljski založbi NotTwo Records izdala album z naslovom - Gromka.

Frode Gjerstad nesebično razdaja svoje široko znanje in prav takšno dojemanje muzike. Izjemno aktiven je tudi v Norveški jazzovski federaciji, je tudi član izvršnega odbora v Norveški federaciji za sodobno glasbo. Ko je bil leta 1997 izvoljen za jazzovskega muzičista leta na Norveškem, je bil del priznanja tudi zasedba po lastni izbiri. Gjerstad je tedaj rekel: Hočem igrati z Williamom Parkerjem in Hamidom Drakeom. Obadva sta tudi rade volje in dobesedno čez noč priletela v Oslo in počastila priljubljenega kolega. V naslednjih letih je tudi z "ameriškim" Frode Gjerstad Triom nastalo nekaj posnetkov, brez katerih ni sodobne jazzovske diskoteke.

Po tonski moči in eruptivnosti je Frode Gjerstad med tistimi redkimi ta hip, ki lahko parirajo Brötzmannovemu načinu pihanja. Več gl.:

http://frodegjerstad.com/


Zelo iskani in zaželeni Paal Nilssen-Love je domala naš hišni bobnar - tokrat prihaja k nam v trenutku, ko je turnejah vedno več, zmerom dlje, tudi po 300 dni na leto ... Pred kratkim je izdal zajeten kup cedejk z dui, ki jih je posnel s pihalcema Joejem McPheejem in Kenom Vandermarkom ... 

Atomic, School Days, Sten Sandell Trio, Scorch Trio, Territory Band, FME in razni dui so le del aktivnosti "tolkalske živali", ki je zmerom več tudi na Japonskem in v Južni Ameriki ... Paal zelo rad nastopa v duih s pihalci Kenom Vandermarkom, Johnom Butcherjem, Matsom Gustafssonom, orglavcem Nilsom Henrikom Asheimom, nojzerskim čarodejem Lassejem Marhaugom, njegov duo s kitaristom Terriejem "Ex" Hesselsom je bil marsikje v igri za "album leta". Seveda ne gre pozabiti, da je bil Paal Nilssen-Love tudi reden član že opuščene vrhunske jazzovske skupine Peter Brötzmann Chicago Tentet. Odkar se nismo srečali v Gromki, je Paal osnoval tudi orkestrsko zasedbo Large Unit, s katero je na rednih turnejah po Evropi, ZDA in na Japonskem.Mladi in krepki basist
Jon Rune Strøm je znanilec nove generacije norveških junakov - visoka energija in hudičeva vztrajnost sta ga v zadnjih letih priklopila k mnogim zasedbam. Pri nas je že igral s kvartetom Friends & Neighbors, v krasni zasedbi All Included in z Universal Indians. Veliko obeta tudi svež trio SAKA. Jonovi pogosti partnerji so, med drugim, Mats Gustafsson, Ken Vandermark, Steve Swell, Raymond Strid ...

http://www.cafeoto.co.uk/ny-musikk-SAKA.shtm 

 


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz