PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 4. november 2015

21:00 - Defonija
ORKESTER BREZ MEJA (slo / ita) + BIO INDUSTRIAL ACOUSTICA IMPRO (slo)

ORKESTER BREZ MEJA / L'ORCHESTRA SENZA CONFINI (slo / ita)

Paolo Pascolo - flavta
Gabriele Cancelli - trobenta
Elisa Ulian - glas
Clarissa Durizzotto - altovski saksofon, klarinet
Gianfranco Agresti - altovski saksofon
Boštjan Simon - tenorski saksofon
Cene Resnik - tenorski saksofon
Mimo Cogliandro - basovski klarinet
Giorgio Pacorig - orgle Farfisa in Korg MS20
Andrea Gulli - elektrofonija "v živo"
Roberto Fabrizio - električna kitara
Vitja Balžalorsky - električna kitara
Mariano Bulligan - violončelo
Jošt Drašler - kontrabas
Carlo Franceschinis - kontrabas
Costanzo Tortorelli - kontrabas
Marko Lasič - bobni, tolkala
Vid Drašler - bobni, tolkala

Zlatko Kaučič - dirigent
Giovanni Maier - dirigent

"(...) Orkester brez meja je [...] čudovit presek razvoja vedno znova nove smeri svobodnega jazza, katerega edina omejitev je očitno človeška domišljija (...)"
--Jaka Golob, Radio ŠtudentKaučičeva šola za muzičiste, muzičistke z nazivom Zvočni izviri je v svojem nadaljevanju s projektoma Kombo in Kombo B že pred časom vzgojila, spodbudila in v širni svet poslala izjemen improvizatorski rod. Ta se zdaj predstavi tudi v Orkestru brez meja, ki s humanistično noto k sebi zvabi italijanski "severovzhod", natančneje sceno, ki si je našla zatočišče v klubu Dobialab na Goriškem. Stara kolega in prijatelja - naš izborni tolkalec, bobnar, skladatelj, dirigent, učitelj, mentor Zlatko Kaučič in Giovanni Maier, profesor na tržaškem konservatoriju Giuseppe Tartini, kontrabasist, komponist, član slavnega Italian Instabile Orchestra, naš čest gost, sta pred štirimi leti v Brdih družno osnovala obilnejšo zasedbo. Ta je nastopila na obeh usodnih mikrolokacijah (Šmartno, Dobia) pa v Cankarjevem domu, se strastno podala preganjat fašiste iz Gorice, zažgala drugod po Italiji, na letošnjem jubilejnem Jazzu Cerkno ... in se predvsem lepo ujela s časom, ko so se tudi drugod po Evropi rodile večje svobodnjaške zasedbe. Pri nas še najbolje poznamo Fire! Orchestra (osnoval ga je Mats Gustafsson), Paal Nilssen-Love pa je zbral orkestrsko različico z imenom Large Unit. Naša bližnja zasedba se s čezglasbenimi napori in po bogatih inštrukcijah, ki so ji jih v Brdih skoz nekaj let podali Evan Parker, Johannes Bauer in Ab Baars, opredeli do takšnih in drugačnih meja, seveda pa se vključi še naravnost v žaloben begunski čas ... V Gromki bodo "Brezmejniki" snemali gradivo za nov album. Za prvega so prejeli odlične odzive.

Diskografija:
Brezmejniki, Dobialabel 2015 (posneto "v živo" 11. septembra 2014 na IV. festivalu kreativne in improvizirane glasbe, Šmartno, Goriška Brda)

http://radiostudent.si/glasba/tolpa-bumov/orkester-brez-meja-orchestra-senza-confini
http://ars.rtvslo.si/2015/08/glasni-novi-big-band/
http://www.sigic.si/odzven/dve-soli-ena-ideja

+

BIO INDUSTRIAL ACOUSTICA IMPRO (slo)

Boštjan Perovšek - zvočni prostori, elektroakustika "v živo", računalnik
Etbin "Edi" Stefančič - klasična kitara, orglice

Koncert edinstvene glasbene zasedbe s klasično kitaro, zvočnimi prostori, elektroakustiko in računalnikom je prava poslastica za ljubitelje vrhunskih zvočnih doživetij. Boštjan Perovšek je utemeljitelj nove glasbene zvrsti - bioakustične glasbe, ki temelji na zvokih živali, še posebno žuželk in jo biolog dr. Matija Gogala označuje kot svojevrstno premoščanje razkoraka med znanostjo in umetnostjo: "Sekvence naravnih, večinoma živalskih zvokov komponira v svoje "bioakustične skladbe", v katerih imajo posamezni posnetki vlogo inštrumentov in izvajalcev v kompleksni polifoniji. Skladatelj pogosto dopolnjuje to osnovno zvočno strukturo še z drugimi zvoki iz vsakdanjega življenja in z elektronskimi sintetičnimi zvoki."

Na eni od predstavitev vinilne plošče Bio Industrial Acoustica se je Boštjanu Perovšku s samosvojo tehniko igranja klasične kitare pridružil Etbin Stefančič - Edi. Odtlej je že sicer unikatnemu koncertnemu dogodku dodana še ena, povsem nova dimenzija - preplet in improvizirano povezovanje Etbinovih skladb tako za kitaro in diatonično ustno harmoniko pa tudi nekaj fragmentarnih priredb iz njegovih opusov za komorne inštrumentalne zasedbe …

http://www.perovsek.si/
http://www.etbin.com/Klubska vrata odpremo ob 20:30 - koncert se začne dovolj točno!

Informacije in resne prošnje za akreditacijo so na voljo na spodaj zapisanem elektronskem naslovu
.

Koncertni cikel Defonija sofinancira Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo.


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz