PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 17. december 2015

20:00 - Koncert
JAKA BERGER (v soprodukciji z Zavodom Sploh), JEAN-LUC GUIONNET in SAMO KUTIN, WATCH FOR DOGS, KOROMAČ

Mini festival svobodno improvizirane glasbe in free jazza v Klubu Gromka bo otvoril bobnar Jaka Berger, ki bo izvedel kompozicijo Treatise skladatelja Corneliusa Cardewa. V improvizacijskem duetu se bosta srečala multiinštrumentalist Samo Kutin in redni povratnik na tukajšnje odre, francoski saksofonist Jean-Luc Guionnet. Nato bo nastopil trio Watch for Dogs, v katerem se saksofonistu Cenetu Resniku pridružujeta italijanski kontrabasist Giovanni Maier in tolkalec Zlatko Kaučič. Za konec pa bo Gromkin oder zavzela zasedba Koromač, ki je v letošnjo jesen stopila z novim albumom Punk Enough?

 

JAKA BERGER – bobni  
https://brgstime.bandcamp.com

 Svoje projekte je poimenoval Brgs Time in pod tem imenom tudi posnel prvo free jazzovsko ploščo s slovenskim kitaristom Samom Šalamonom in italijanskim saksofonistom Achillejem Succijem. S skupino Sport Billy krši embargo je l. 2012 izdal po mnenju nekaterih album desetletja v slovenskem neodvisnem prostoru. Izdal je glasbo za unikatno prepariran komplet bobnov Brgstime – Ray of Sound/Žarek zvoka. Na prepariranem strunskem kosu nastopa z eksperimentalnim projektom Partija, in sicer v različnih formacijah z Matejem Stupico, Špelo Škulj, Nejcem Bahorjem, Bojanom Krhlankom, Vitjo Balžalorskym ... Nastopal je v gledališki predstavi Gremo vsi!, trenutno pa nastopa v predstavi Novo mesto readymade!, obe v režijiMareta Bulca. Bobne igra v skupinah Barka tone in bele plombe in Ludovik Material. Z Balžalorskym tvori dronerski duet The B. Bees. V zadnjem letu veliko sodeluje z glasbeniki iz tujine, kot so Marina Džukljev, Antti Virtaranta, Rieko okuda, Dario Fariello ... Na tokratnem nastopu bo izvajal kompozicijo Treatise skladatelja Corneliusa Cardewa, s katero se je prvič srečal na delavnici Keitha Rowa v Jakopičevi galeriji leta 2009. Grafike so ga inspirirale k zvočni razširitvi kompleta bobnov, iz katerega je nastal unikatno prepariran in elektrificiran komplet bobnov s strunami, s katerim je na ploščo zabeležil štiri strani kompozicije Treatise. Plošča bo uradno izšla in bo na voljo na dan nastopa.

JEAN-LUC GUIONNET – saksofon

www.jeanlucguionnet.eu

V Lyonu rojeni Guionnet je človek raznolikih ustvarjalnih in raziskovalnih interesov – improvizator, skladatelj elektroakustične glasbe, slikar, performer in filozof, ki je diplomiral na Sorboni iz sodobne umetnosti in estetike. Pri nas ga poznamo predvsem v vlogi saksofonista in organista, ki se je tukajšnjemu občinstvu predstavil na več samostojnih koncertih svobodno improvizirane glasbe, pa tudi na nastopih z drugimi improvizatorji (npr. Seijirom Murayamo) in zasedbami (free jazzovski trio The Ames Room). V Parizu delujoči glasbenik je kot solist, z lastnimi zasedbami in v raznih sodelovanjih doslej izdal več kot trideset plošč po vsem svetu, napisal številne skladbe in ustvaril več radijskih iger in programov za Radio France. Med njegovimi sodelavci v polju elektroakustične glasbe so Eric La Casa, Eric Cordier, Pascal Battus, Edward Perraud, Frédéric Blondy, Sophie Agnel, André Almuro, Olivier Benoit idr. Igra predvsem v lastnih zasedbah Hubbub, Phéromone in The Ames Room (s Claytonom Thomasom in Willom Guthriejem). Komponira predvsem za teater, plesni teater in eksperimentalne filme. Kot organist združuje veščino improvizacije z jezikom sodobne glasbe 20. stoletja. Igral je po cerkvah in samostanih po vsej Evropi, največ v Franciji, pa tudi v Avstriji, Veliki Britaniji, Španiji, Švici, na Škotskem… Posnetki teh koncertov so izšli na več nosilcih zvoka v Franciji, Maleziji, ZDA in na Japonskem.

 

SAMO KUTIN

Kutin (1982) je znan po rabi nekonvencionalnih inštrumentov, bodisi tistih, ki so že izginili iz vsakdanje rabe, ali doma narejenih zvočil, sestavljenih iz strun, lesa, buč, železa, kamna, stekla in smeti. Eden izmed tradicionalnih inštrumentov, ki jih uporablja, je tudi madžarsko srednjeveško glasbilo hurdy gurdy, s katerim ga lahko vidimo na ljubljanskih ulicah in na nastopih eksperimentalne improvizacije. Vodi glasbene delavnice za otroke, ustvarja glasbo za pravljice in gledališča in med drugim sodeluje v glasbenih skupinah Samo Gromofon, Salamandra salamandra, Najoua, Horda grdih in Širom. Na polju neidiomatične improvizacije zadnja leta poglobljeno raziskuje zvočno hrupni potencial hurdy-gurdyja, ki ga poleg učinkovitih preparacij suvereno in s hoteno grobostjo ozvočuje prek kontaktnih mikrofonov in akustičnih resonatorjev, kot so vzmeti in sodi. Lahko bi rekli, da predvsem z uporabo kontaktnih mikrofonov skenira in na plano vleče drobovne procese inštrumenta, z direktno fizično aplikacijo pa tudi povzroča in plasira do sedaj neznana trenja.

 

WATCH FOR DOGS

Cene Resnik – tenorski saksofon

Giovanni Maier – kontrabas

Zlatko Kaučič – bobni, tolkala

Cene Resnik vodi sestav Watch for Dogs z Giovannijem Maierjem in Zlatkom Kaučičem. Vsi trije glasbeniki so izkušeni tako na področju jazza kot tudi proste improvizirane glasbe. Glasba, ki jo igrajo, predstavlja izvirnost vseh treh izvajalcev/avtorjev ter široko področje improvizacijskih elementov in spontanih kompozicij z razširjeno tehniko igranja na vse tri akustične inštrumente. Spontanost ni le pristop k prosti improvizaciji in sami tehniki komponiranja, ampak gre za dejansko stanje kreativnega uma.

 

KOROMAČ

https://koromach.bandcamp.com/album/punk-enough

 Sekstet Koromač, nadgradnja prvotnega hardcorovskega tria, svojo mešanico metaliziranega hardcora in improvizacije gradi z dvema kitarama in dvojnimi bobni ter basom in saksofonom kot vodilnima inštrumentoma. Kljub mladosti gre za izoblikovane glasbenike, ki radi izzivajo ustaljena žanrska pravila. Udeleženci Klubskega maratona 2013 so septembra objavili svoj drugi albumPunk Enough?

 

Recenzija plošče Punk Enough?: Marko Karlovčec, Tolpa bumov, Radio Študent

Produkcija: KUD Mreža

 

 

***

Fotografija (Koromač) : Tina Jenko

Fotografija (Jean-Luc Guionnet in samo Kutin): Nenad Borovščak

Fotografija(Jaka Berger): Špela Škulj« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2021
Oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče` ODPRTO/OPEN, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se bomo srečevali stari-novi obrazi. Vsebinsko je t...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz