PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

petek, 27. november 2015

22:00 -
KM15+ ali 15 let Klubskega maratona

ŠKM banda (KM05)
 
 
Moveknowledgement dj set (KM01)

Ena vstopnina, cela Metelkova!
 
(Izkupiček od prodanih kart gre v podporo Radiu Študent.)
 
 
Dobrih petnajst let nazaj, na samem prelomu tisočletij, ko je bilo vse drugače in se je svet ubadal predvsem z milenijskim hroščem, se je v glavah tedanjih velmož iz glasbene redakcije Radia Študent porajal nov koncept, s katerim bi se v novih in spremenjenih okoliščinah nadaljevala svetla tradicija nekdanjega Novega rocka. Od centralizirane enoodrske postavitve, ki se je manifestirala na odru ljubljanskih Križank, se je porajajoča platforma demokratizirala in razpršila po klubovju celotne Slovenije in sodelujočim bendom ponudila edinstveno priložnost intenzivne koncertne preizkušnje v osrčju večidel samoniklih in z aktivistično držo zaznamovanih prizorišč. Osnovni koncept projekta Klubski maraton se je – pa čeprav se sliši še tako nemogoče – kljub spremenjeni družbenoekonomski klimi, vzponu digitalnih medijev in vsesplošni virtualizaciji glasbenega dogajanja obdržal celih petnajst let. Skozi čas se je sicer nadgrajeval in dopolnjeval, se prilagajal času in njegovim zahtevam, a njegovo osnovno poslanstvo vseskozi ostaja isto – ponuditi mladim slovenskim glasbenim ustvarjalcem poligon, na katerem lahko prek zgoščenega nastopanja po slovenskem klubovju svojo glasbo predstavijo zainteresiranim poslušalcem.
 
V petnajstletni zgodovini se je skozi drobno sito komisije glasbene redakcije prerinilo preko osemdeset zasedb, ki so glede na poslani zvočni material izkazovale zanimiv avtorski potencial. Seznam do sedaj sodelujočih ustvarjalcev se bere kot »kdo je kdo v slovenski alternativi«, med naborom klubskih maratoncev pa lahko izbrskamo vse od bendovskih muh enodnevnic, ki so preživele zgolj tisto leto, ko so nastopale na maratonu, do zasedb, ki še danes predstavljajo vidnejša imena slovenskega neodvisnega glasbenega prizorišča. Vseskozi je Klubski maraton ostajal prepoznaven po suvereni in le sebi lastni glasbeni drži ter predvsem po izboru vsebin, ki jih je v petnajstletni zgodovini postregel radovednim ušesom. 
 
Vsakoletni izbor sodelujočih maratoncev deluje kot svojevrsten sežetek aktualnega stanja na domači sceni, ki navkljub občasni skepsi vsakič znova dokazuje, da je dovolj potentna in premore dovolj svežih in zanimivih glasbenikov, ki želijo svoje delo predstaviti širši javnosti. Brez njih Klubski maraton ne bi mogel ohraniti lastne identitete, ravno zaradi njih – vedno znova drugačnih, a nikdar manj zanimivih – pa brez strahu zremo v prihodnost tega zdaj že petnajstletnega mladeniča.


« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto je žanrsko neobremenjen, združuje pa metelkovske glasbene u...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz