PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJAtorek, 8. november 2016

21:00 - Metabonma
Trio Tina Žerdin (harfa), Matei Ioachimescu (flavta) in Sandor Antal (viola), (SLO/RU)

Člani tria so se spoznali med skupnim muziciranjem v različnih dunajskih orkestrih. Vsak izmed njih je v svoji domovini, ki jo je zapustil najprej zaradi študijskih in kasneje profesionalnih razlogov, že uveljavljen umetnik_ca.
 
Flavtist Matei Ioachimescu spada med najvidnejše izvajalce klasične glasbe v Romuniji. Do leta 2011 je bil solo flavtist v George Enescu filharmoniki v Bukarešti, nato se je posvetil solistični in pedagoški karieri, ki jo uspešno udejanja v obliki številnih koncertnih turnej po celem svetu ter številnih mojstrskih tečajev v Romuniji, v Avstriji in na Madžarskem. Leta 2014 je v sodelovanju s pianistko Catalino Butcaru izdal prvo samostojna zgoščenko “Lumiére”. Violist Sándor Antal se je rodil madžarski družini v romunski Transilvaniji. Po študiju na Univerzi za glasbo v mestu Cluj Napoca v Romuniji je postal član Državnega filharmoničnega orkestra mesta Oradea. Od leta 2008 je član nemškega orkestra “Philharmonie der Nationen”, od septembra 2015 solo violist Filharmonikov iz Brna (Češka). Njegov repertoar obsega številna solistična dela in komorno glasbo, igra pa tudi romunsko, madžarsko in romsko ljudsko glasbo.
 
Harfistka Tina Žerdin je pričela glasbeno pot kot učenka klavirja in solopetja na glasbeni šoli v domačem Velenju. Koncertno se veliko udejstvuje tako doma kot tudi v tujini: nastopa kot solistka, kot članica raznovrstnih komornih zasedb in kot solo harfistka uglednih avstrijskih orkestrov (Dunajski komorni orkester, orkester na starih inštrumentih „Wiener Akademie“, Madžarsko- avstrijska Haydnova filharmonija, orkester Tirolskih slavnostnih iger). Med drugim je gostovala tudi v orkestrih Dunajske državne opere in Milanske Scale. V letu 2015 je v založbi Društva slovenskih skladateljev izšla njena prva zgoščenka z deli slovenskih avtorjev. Kot pedagoginja je dejavna v Sloveniji, Avstriji, na Kitajskem in v Mongoliji.


« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz