PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

sreda, 22. november 2017

21:00 - Defonija
JONES JONES (zda / lit)

JONES JONES (zda / lit)

Larry Ochs - tenorski-, sopranino saksofon

Mark Dresser - kontrabas

Vladimir Tarasov - bobni, tolkala

Brez zadržkov kaže pritrditi kritiku, ki je zapisal, da "ne more dovolj poudariti", kako temeljito, nezadržno in brezkompromisno je tale trojka Jones Jones na začetku 80ih prejšnjega stoletja začrtala smernice za današnji "post-new wave" in avantgardni jazz. Njihova tokratna igra v triu kajpak ni nikakršno oziranje k nekdanji slavi, saj, seveda, niso takšne sorte muzičnih osebnosti ... Toda kar poudarimo, kdo bo z nami: pihalec Larry Ochs je bil oktobra leta 1977 soustanovitelj izjemnega Rova Saxophone Quarteta in v njem igra še danes; kontrabasist Mark Dresser je bil (po prvem koncertu prav v Ljubljani, na Jazz festivalu leta 1985) devet let član zgodovinskega Anthony Braxton Quarteta (+ Marilyn Crispell / Gerry Hemingway); tolkalec Vladimir Tarasov je bil med letoma 1971 in 1986 ud sveže, razburljive in unikatne novojazzovske zasedbe iz Sovjetske zveze - Ganelin Tria (+ Vjačeslav "Slava" Ganelin / Vladimir Čekasin) ... Za večino današnjega občinstva so to bržčas obrobni podatki, vsekakor pa gre za silne reference, ki se nam (tudi) spričo njih obeta zelo poseben večer.

Trojica dolgoletnih mojstrov improvizacije z raznolikih koncev sveta - prvič je zaigrala skupaj v San Franciscu leta 2006 in navdušila zlasti s svojim pristopom k meditativnim muzičnim plastem, za navrh pa pokazala, kako nenavadne, nevsakdanje so lahko reakcije v zasedbi brez vodje, kaj je to neizmerno poslušanje in kako ponuditi unikatne odgovore.

"(...) ‘Supergroup’ is old rock music terminology.  I know no one in Jones Jones thinks of themselves in those terms.  Nevertheless, each one of these musicians has been involved in critical groundbreaking music in important ensembles outside of double Jones.  The interesting thing is if you mention the classic Anthony Braxton Quartet (Braxton, Crispell, Dresser, Hemingway), the Rova Saxophone Quartet (Ochs, Ackley, Raskin, Voigt) or the Ganelin Trio (Ganelin, Tarasov, Chekasin), despite the game-changing music produced by each of these bands, there’s no guarantee that people today will make the connection.  Pity, I can’t stress enough just how groundbreaking those three early 1980’s strands of history are to the development of the post-new wave of avant garde jazz today. Dresser, Ochs and Tarasov, otherwise known as 'Jones Jones', are no throw-back to past glories.  They inhabit our millennium as contemporary Global nomads. They each have homes, they chose to travel (...)"

---Steve Day, SandyBrownJazz.co.uk (iz recenzije albuma The Moscow Improvisations)

Trio igra izključno improvizirano muziko. Vsak njihov nastop poudari posebno zgodovino vsakega med člani, s čimer se ustvari zelo poseben svet, kakor ga lahko pričarajo zgolj in samo oni. Bend je prvič v Evropi zaigral leta 2008, in to na klubskih špilih v Amsterdamu in Sankt Petersburgu ter na festivalih v Litvi in Latviji. Jones Jones je istega leta igral tudi na prireditvi Festival of New American Music v Sacramentu, Kalifornija. Zasedbo potem leta 2010 zasledimo na moskovskem Bienalu, kjer je bil njen koncert tudi posnet "v živo" in je z naslovom The Moscow Improvisations izšel aprila leta 2016 pri poljski založbi NotTwo Records. Prvi album Jones Jones We All Feel the Same Way (moskovska založba SoLyd ga je izdala leta 2010, ravno v času moskovskega Bienala) je že precej časa razprodan, še zmerom pa je na voljo v elektronski obliki.

 
Nat Hentoff (Wall Street Journal) Vladimirja Tarasova opiše takole: "(...) a master of decorative brushwork [...] a drummer of rare subtlety and cunning, who takes sensual delight in the very touch of his extensive array of instruments, from finger chimes to cymbals (...)" Tarasov je bil med letoma 1971 in 1986 član izjemne sovjetske novojazzovske zasedbe GTC / The Ganelin Trio. S tem triom, s številnimi drugimi umetniki_cami in orkestri je posnel več kakor 100 albumov, med katerimi je precej solističnih. Veliko je pisal in piše tudi za film in gledališče: Staatstheater, Stuttgart, 1995; Majestic Theater at The Brooklyn Academy of Music, New York, 1995; Josef Nadj Centre Choreographique National Orléans, Orléans, 1998, 2004; Théâtre Vidy-Lausanne, Mejerholdov center, Moskva, 2003, etc. Vladimir Tarasov je, med drugim, nastopal s temile muzičisti_kami: Andrew Cyrille, Rova Saxophone Quartet, Anthony Braxton, Lauren Newton, Butch Morris, Tomasz Stańko, György Szabados, Masahiko Satoh ...

http://www.vladimirtarasov.com/

 

Mark Dresser je mednarodno priznan kontrabasist, improvizator, skladatelj in cenjen sodelavec v interdisciplinarnih projektih. Dobršen del njegovih glasbenih pretenzij pomenijo raziskave zvočnih in glasbenih zmožnosti kontrabasa skoz rabo nekonvencionalnega ojačevanja. Njegovo pretanjeno študijo o razširjenih tehnikah za kontrabas z naslovom "A Personal Pedagogy" najdemo tudi v enem izmed večdelnih zbornikov Arcana, ki v njem muzičisti spregovorijo o svojem življenju in delu. Dresserja zapazimo na več ko 100 albumih, med katerimi jih je dobrih trideset sad njegovega solističnega, vodstvenega ali sovodstvenega dela. Osemnajst let je živel in deloval v NYC, kjer je snemal in igral z vsemi najmočnejšimi osebnostmi z novomuzične, "novoklasične" in jazzovske scene, med drugim je bil devet let član Anthony Braxton Quarteta. Leta 2001 je bil nominiran za nagrado grammy. Dresser je danes profesor glasbe na Kalifornijski univerzi v San Diegu; bil je tudi predavatelj na Princetonu, New School University in na kolegiju Hampshire. Poleg tega je član direktorskega odbora pri International Society of Bassists in član svetovalnega organa pri Society of Improvised Music. Pri nas je gostoval večkrat v Slovenski kinoteki (Kino-uho), v klubu Gromka pa je imel decembra leta 2002 delavnico in izboren solističen nastop.

https://mark-dresser.com/

Larry Ochs je član Rova Saxophone Quartet od leta 1977 - z njim je posnel več ko dva ducata albumov in bil na 40 turnejah po Evropi in Japonski. Prav toliko albumov je Ochs posnel tudi z drugimi delujočimi bendi, tako z Larry Ochs Sax & Drumming Core (+ Scott Amendola / Don Robinson / Satoko Fujii / Natsuki Tamura; album Stone Shift, 2009; še en za založbo Rogue Art, 2015) in Kihnoua (z vokalistko-performerko Dohee Lee, Scottom Amendola in posebnimi gosti; album The Sybil’s Whisper, 2012). Igra in komponira tudi za "kolektivnejše" zasedbe, kakor East-West Collective (+ Didier Petit / Sylvain Kassap / Miya Masaoka / Xu Fengxia, album Humeurs, 2014); Ochs-Robinson Duo s tolkalcem Donom Robinsonom (album The Throne - l, 2014); Maybe Monday (+ Miya Masaoka / Fred Frith; ta bend je nastopil tudi na 7. festivalu Jazz Cerkno leta 2002 (album Unsquare, 2008);  Shelton-Ochs Quartet (+ Aram Shelton / Kjell Nordeson / Mark Dresser); Trio Dave Rempis-Darren Johnston-Larry Ochs (album Spectral, 2014). Na njegovi bogati spletni strani (gl. spodaj!) nahajamo poglobljene intervjuje, nadrobnosti o preštevilnih turnejah in snemanjih. Ochs je v svoji dolgoletni karieri igral in snemal še z naslednjimi posamezniki_cami in zasedbami: Kronos Quartet, John Zorn, Steve Lacy, Anthony Braxton, Nels Cline, John Lindberg, Scott Amendola, Andrew Cyrille, Butch Morris, Marilyn Crispell, Henry Kaiser, Wadada Leo Smith, Peggy Lee ...

http://www.ochs.cc/


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2021
Oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče` ODPRTO/OPEN, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se bomo srečevali stari-novi obrazi. Vsebinsko je t...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz