PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

ponedeljek, 5. marec 2018

21:00 - Defonija
THE TIPTONS SAXOPHONE QUARTET & DRUMS (zda) + THE KANDINSKY EFFECT (zda / fra)

Precej razmigan defoničen večer bo tole - dvoja in dovolj raznolična muzika, prikladna tako za možgane kakor za pete. Najprej bo na odru trio The Kandinsky Effect, ki "klasično" jazzovsko zasedbo premišljeno pregnete z elektrofonijo, skoznjo obogati osnovno ritmizacijo, obenem pa tako zgosti strukturo, da naposled doseza nove in nove, neslutene plasti. Igra tega tria seže od zamaknjenih zvočnih vinjet do razburljivega, težko ulovljivega groova, ki zdaj pa zdaj koketira tudi s hip-hopom in rockom. Po odmoru bodo znova z nami Tiptonke z bobnarjem! Praznujemo 30-letnico žlahtne, gibke, zmerom vroče zasedbe in se z njo podamo v svetove afro-kubanskih, latinskoameriških, balkanskih, bigbandovskih elementov in tradicij oziroma užijemo kar najboljši jazz, blues, bluegrass, funk, gospel, klezmer, rock ...

 

THE TIPTONS SAXOPHONE QUARTET & DRUMS (zda)

micro big band to gospel / bluegrass to Balkan / whimsical jazz to nocturnal funk

Amy Denio - altovski saksofon, klarinet, glas
Jessica Lurie - sopranski-, altovski-, tenorski saksofon, glas
Sue Orfield - tenorski saksofon, glas
Tina Richerson - baritonski saksofon, glas
Robert Kainar - bobni

 

Trideset let te eksplozivne, žlahtne in pretkane zasedbe praznujemo! Spočetka so se imenovale The Billy Tipton Memorial Saxophone Quartet, in to v spomin na jazzovskega muzičista in vodja raznih bendov Billyja Tiptona, ki se je rodil kot Dorothy Lucille Tipton. In Dorothy je vse življenje špilala, da je moški; bila je "virdžina", kakor se temu reče v balkanski rodovni globočini ... Nekaj pozneje so se imenovale kar The Tiptons - zdaj so, kar beremo ... V Ljubljani jim že lep čas pravimo kar "Tiptonke", in le malo manj ko 30 let mineva, odkar so bile prvič pri nas v Viteški dvorani Križank ... Zatem parkrat v KUDu France Prešeren, na Metelkovi, vselej pripravljene za kar najkakovostnejšo možno plesno - in intelektualno - zabavo, na kateri podajo razposajene zvoke z vsega sveta. Njihov repertoar je žanrsko, geografsko, vsebinsko in oblikovno sila širok: Precej raznorodni glasbeni elementi se stkejo v enkratno popotovanje, ki na njem zaslišimo afro-kubanske, latinskoameriške, balkanske, bigbandovske elemente in tradicije, jazz, blues, bluegrass, funk, gospel, klezmer, rock ... pa se namešajo v sočno, mestoma celo vročično muzično prakso.

Vse članice kvarteta igrajo še po ohoho številu drugih zasedb, a širše občinstvo v zasedbi še najhitreje prepozna Amy Denio iz Seattla, saj je tudi predana članica kultne "gypsy punk" atrakcije Kultur Shock; nekaj manj ljudi ve, da je nastopala tudi s "harmonikarskim plemenom". Jessica Lurie (prav tako iz Seattla) je mdr. igrala pri Living Daylights, tvorno sodelovala - in tudi snemala - z našo Lolito, cenjene so multimedijske performanse, ki jih uprizarja družno s soprogom, hrvaškim slikarjem in ilustratorjem Danijelom Žežljem, njena muzika za plesne predstave ...

Spomnimo se, kako se je novinar in kritik Mario Batelić raznežil pred nekaj več ko desetimi leti, ko je poročal z enkratnega špila The Tiptons v Menzi pri koritu: "Vsak komad je brstel od sočnih prepletov različnih saksofonskih barv, se prekuceval v presenetljivih, spreminjajočih se ritmiziranjih. Podpisani sem to zasedbo slišal malone vsakič, ko so se pojavile pri nas, a tako zagretega in doživetega nastopa od njih še nisem slišal. Njihov nastop je navdušil tudi občinstvo spodobno napolnjene Menze, ki jih ni in ni spustilo z odra. Odličen jazzovski nastop, ki ga je, bojimo se, veliko jazzovske publike zamudilo. A zna biti, da bi se tudi zmrdnili, če bi jim na vprašanje 'Kako je bilo?' odvrnili, da je 'folk densal kot na rejvu'.”

Za Tiptonke slej ko prej obvelja dobro preskušena in preverjena deviza:

“Funk Jazz World Soul Groove Eastern European Klezmer and Beyond…”

Vroče bo!

http://thetiptonssaxquartet.com/

 

+

THE KANDINSKY EFFECT (zda / fra)

Warren Walker - tenorski saksofon, sintetizator, efekti
Gaël Petrina - električen bas, efekti
Caleb Dolister - bobni, tolkala

Novojazzovski trio The Kandinsky Effect je delovno razpet med New York in Pariz, svoj osnoven jazzovski izraz pa oplaja z eksperimentalno elektrofonijo. Slednja ima v njihovi glasbi več vlog - bogati ritmiko, hkrati pa pomeni osnovo za dodajanje novih in novih plasti, tako da se skupna igra od zasanjanih zvočnih pokrajin navsezadnje spretno, domala neopazno prelije k razburkani, s težko ulovljivimi groovi podprto zelo izvirno muziko.

Jazzovska podstat The Kandinsky Effect se sicer osloni na neke vrste post-bop, a prinese tudi obilo improvizacije in eksperimenta; raba elektrofonije je precej premišljena. Sami muzičisti radi poudarijo, da so efekti njihov dodaten inštrument: "Efekte skušamo oviti krog melodije; pri tem ni konca - vsak špil je drugačen, vsak je eksperiment zase."

Zasedba deluje kakih deset let in ima za seboj številne klubske in festivalske nastope po ZDA, Kanadi in Evropi. Sedaj po nekaj letih spet pride v Slovenijo in predstavi svoj lanskoletni album Pax 6, ki je izšel pri ugledni založbi Ropeadope Records. Album je prejel odlične ocene, med drugim so o njem zapisali tole: "The Kandinsky Effect niso naredili niti najboljšega jazzovskega albuma leta niti najboljšega rockovskega albuma leta. Toda kar koli ta album je, še zmerom je eden izmed najboljših albumov leta." Spet drugje pa beremo: "Če je bila Synestesia [Cuneiform Records 2013] raziskava identitete, Somnambulist [Cuneiform Records 2015] pa vaja v komponiranju, je Pax 6 izvrsten povzetek razvoja - deset let turnej, snemanj, potovanj in življenja skoz oči moderne post-jazzovske realizacije. The Kandinsky Effect vedo, kdo so in kaj želijo podati občinstvu. Pax 6 lepo povzame njihovo vizijo mračne, ritmizirane pokrajine in to predoči rahločutno, resno in z vso pazljivostjo."

Pri Igloo Magazine so svojčas zapisali, da so The Kandinsky Effect "všeč tako fenom Aphex Twin kakor Boards of Canada."

https://www.thekandinskyeffect.com/

 

Blagajno in klubska vrata odpremo ob 20.30; s koncertom začnemo dovolj točno ob 21. uri!

Nadomestilo za muzičistke, muzičiste, v mejah razuma. Informacije in resne prošnje za akreditacijo na elektronskem naslovu <defonija@gmail.com>.

Koncertni cikel Defonija sofinancirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana - oddelek za kulturo.


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto/Open je žanrsko neobremenjen, združuje pa metelkovske ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz