PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

petek, 29. oktober 2004

22:00 - Hripav glas
COMPAGNIA D'ARTE DRUMMATICA (Bologna)

Tolkalska druščina iz Bologne igra glasbo, ki jo je sama poimenovala kot »naključno«. To je drugo ime za improvizirano glasbo, ki je na vsakem nastopu odvisna od prostora in poslušalcev, ki s svojimi ušesi posegajo v sicer dokaj strukturirano glasbo.

Kvintet Compagnia d'arte drummatica obstaja od leta 1994, ko se je bobnar Mario Martignoni odločil svoje zanimanje za jazz, indijsko in afriško ljudsko glasbo in progresiven rock preizkusiti povsem praktično. Poleg žanrske raznolikosti odtlej zasedbo druži zanimanje za eksperimentiranje z nenavadnimi, doma narejenimi inštrumenti in pa zbirateljska strast, ki je botrovala bogatemu spektru uporabljenih tolkal, ki izvirajo iz različnih tradicionalnih godb.

Na drugem albumu Carbon Copy je tako moč prepoznati drobce italijanske tarantele, tibetanskih napevov, balijskih ritualnih plesnih ritmov in haitiskih voodoo napevov, ki v kompozicijah Compagnie d'arte drummatica ustvarijo nekakšen medprostor, lebdeč občutek, značilen za glasbo, pisano za filme in predstave, ki nikoli niso bile izvedene... izven misli poslušalca.

Zadnje delo, Oufti, je zbirka dokaj raznolikih utrinkov iz bendovih srednje- in vzhodnoevropskih potovanj, kjer so »terenski posnetki« prijateljevih besed in petja zastopani enakovredno kot slikovite melanholične jazzerske figure Compagnie d'arte drummatica. Sam bend pravi, da album Oufti »diši po zemlji, ki jo je opral jesenski dežÂ«...

Zasedba:
Diego Devincenzi: kontrabas, elektirčen bas, tolkala
Giovanni Oscar Urso: trobenta, električen bas, drugi predmeti
Marco Venturi: klavir, harmonika, tolkala
Mario Martignoni: bobni in druga tolkala
Matteo Gabutti: sopranski in baritonski saksofon

Diskografija:
Oufti (Erosha Records, 2003)
Carbon Copy (Erosha Records, 2000)
CopyOne (Erosha Records, 1996)« nazaj


POLETNI PROGRAM ODPRTO 2023
Tudi letošnje poletje bo Gromka zagnala glasbeni cikel Odprto, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove mesta. Cikel Odprto je žanrsko neobremenjen, združuje pa metelkovske glasbene u...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz