PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

ponedeljek, 10. september 2018

21:00 - Obletnica Metelkove
Defonija: CHADBOURNE / SCHROEDER + MASSIMO DE MATTIA SUONOMADRE + PUPILLO / BUCK

CHADBOURNE / SCHROEDER (zda, nem)
Eugene Chadbourne - kitare, banjo, glas
Schroeder - bobni, tolkala

+

MASSIMO DE MATTIA SUONOMADRE (ita, slo)
Massimo De Mattia - piccolo, flavta, altovska- in basovska flavta
Luigi Vitale - vibrafon, balafon, elektrofonija
Giorgio Pacorig - Fender Rhodes
Zlatko Kaučič - bobni, tolkala, elektrofonija

nastop ob 40-letnici muzičističnega dela Zlatka Kaučiča!

+

PUPILLO / BUCK (ita, aus)
Massimo Pupillo - električen bas
Tony Buck - bobni, tolkala

***

Troje koncertov, pravi mali festival za obletnico Metelkove, v osrednjem delu večera pa še en praznik: Naš bobnar, tolkalec, glasbeni raziskovalec, koncertni organizator, vzgojitelj in pedagog Zlatko Kaučič (na fotografiji Iztoka Zupana) letos praznuje 40-letnico, odkar se je podal "na cesto", kakor se rado reče v jazzovskem žargonu. "Tolkalski šaman", kot ga zadnje čase rada poimenujejo svetovna občila, za to priložnost tudi gostuje po vsej državi, ima na ogled lepo in bogato jubilejno razstavo, pri tem pa zelo pazi, da se zasedbe, ki v njih nastopa, sploh ne ponavljajo. Za to ima več ko dovolj gradiva in sošpilavcev. V Gromki bo koncertirala njegova furlanska oziroma severnoitalijanska banda (tudi če bi v življenju ne postoril ničesar drugega, si Kaučič vsekakor zasluži visoko priznanje že za zgledno čezmejno oziroma brezmejno sodelovanje med slovenskimi in italijanskimi muzičisti, muzičistkami!), ki jo je zbral Massimo De Mattia, v tisku redno označen kot "najboljši italijanski flavtist". Njegovo zelo predano in zvokovno močno obvladovanje vseh različic glasbila - od piccola prek "navadne" prečne flavte tja do altovske in basovske - je brez dvoma vredno vsega posluha. Prav tako tale svojski kvartet SuonoMadre, ki je pravzaprav nastal iz "svete jeze" spričo župana mesteca Pordenone in njegovega sovražnega obnašanja do beguncev in prebegov. SuonoMadre so letos pri založbi Caligola izdali album Ethnoshock!, posnet 4. julija 2017 "v živo" na trgu v Vidmu / Udinah, in zanj te tedne prejemajo precej laskave ocene. "(...) In potem simboli postanejo glasni in čisti. Štirje muzičisti in njihove kulturne, slogovne, človeške in generacijske korenine se podajo v dialog z njihovimi lastnimi distinkcijami. Četverica jih zmeša, potepta, gradivo oživi in se zazre v smer, kjer se individualnost ne porazgubi, pač pa prejme novo celoto (...), " je v spremni besedi k albumu zapisal Marco Colonna. V Gromki bomo užili visoko umetnost tolkalske igre Zlatka Kaučiča in z njo kar najboljše, kar ta hip ponuja njegova ljuba "italijanska scena" - nevsakdanjo zasedbo in obilo barvitega, zelo modernega kolektivnega muziciranja.

http://www.kaucic-zk.si/discography.htm
https://it.wikipedia.org/wiki/Massimo_De_Mattia
http://www.luigivitale.it/
http://www.longsongrecords.com/en/artists/giorgio-pacorig/

"Dobri doktor Chad" oziroma Eugene Chadbourne iz mesta Greensboro v Severni Karolini, ZDA, je po daljšem času spet med nami. Slovenska turneja ga - v organizaciji Car-Go in K*A*M - vodi po poteh, ki so videti, kakor da se v zadnjih desetletjih ni spremenilo kaj dosti: Ajdovščina, Ilirska Bistrica, Cerkno in AKC Metelkova. Strunarski inovator že tam iz globokih sedemdesetih, izumitelj električnih grabelj, časnikar, protivojni aktivist in (avto)biograf (pisec precej upičene knjige Dreamory, ki je v nji veliko pasusov posvečenih tudi špilom in zapažanjem v Sloveniji) ... velemojster improvizacije, dekonstrukcije, docela svojskih videnj folka in bluesa, jazza in rocka, kreator raznoraznih country & western eskapad in mičnih coverjev (Prince, The Beatles, Beach Boys, Bob Dylan, Charlie Parker ...), avtor in oblikovalec brez števila kaset, albumov in singelc ter dolgoleten sošpilavec muzičnih osebnosti, kakor so Fred Frith, John Zorn, Henry Kaiser, Aki Takase, Paul Lovens, Jello Biafra, Derek Bailey ... glavni ud bendov Shockabilly in Camper Van Beethoven, občasen sotrudnik pri Violent Femmes, Butthole Surfers in tako dalje in tako naprej ... nas tokrat obišče družno z nemškim bobnarjem Schroederjem - spoznala sta se leta 2003 na fešti Zappanale: Chad je igral v duu s zappovcem Jimmyjem Carlom Blackom ("Indijancem iz bande"), Schroeder pa v triu z zappovcem Mikeom Keneallyjem. Schroeder je sicer precej dobro prikrito in varovano ime nemške tolkalske šole, nima stalne zasedbe, poda pa kakih 180 ali še več koncertov na leto.

http://eugenechadbourne.com/
https://www.youtube.com/watch?v=5PGw3z18Xqg
https://www.youtube.com/watch?v=gED_1eIskGI
https://www.youtube.com/watch?v=dBqmRLIxO2U
https://www.facebook.com/people/Eugene-Chadbourne/100011321138931

+

Massima Pupilla in Tonyja Bucka širše občinstvo bržda pozna iz častitljivih, precej ključnih bendov našega časa - italijanskih Zu in avstralskih The Necks, sicer pa gre nedvomno za izjemna muzičista tudi v drugih kontekstih: Pupillo, stari skvoter iz Ostie je krepak, inventiven, suveren steber evropskega basiranja - udejstvuje se na poljanah jazza, evropske proste improvizacije, noiza, avantgarde, filma in teatra. Njegova odrska druženja segajo od Thurstona Moorea in Jima O`Rourkea (Sonic Youth) prek Stevea MacKayja (The Stooges) in Guyja Picciotta (Fugazi) do Orena Ambarchija, Učihašija Kazuhisa, Otoma Jošihideja ... Njegov duo z Muftijem (FM Einheit, mastermind iz benda Einstürzende Neubauten) na festivalu Sajeta pred leti je bil naravnost impozanten - takrat sicer brez stalnega tretjega člana, kitarista Casparja Brötzmanna. Tony Buck iz Sydneyja se je že na začetku devetdesetih preselil v Evropo - najprej je prebival v Amsterdamu, zdaj ima bazo že dolgo v Berlinu. Z življenjsko sopotnico, pianistko in klaviaturistko Magdo Mayas, imata krasen duo in skupaj nastopata tudi v številnih drugih zasedbah. Buck je bil še v Avstraliji član benda Great White Noise (1983), tam je s kolegoma Chrisom Abrahamsom in Lloydom Swantonom leta 1987 tudi soosnoval slaven bend The Necks, ki je sčasoma zrasel v enega izmed boljših, če ne kar najboljši klavirski trio tega obdobja. Buck je vodja zasedb Peril (+ Otomo Jošihide / Kato Hideki), astroPeril in Glacial (+ Lee Ranaldo / David Watson), igral je s Kletka Red, Tipper Gore in projectTransmit (po potrebi vzame v roke tudi kitaro). Buck, ki gre zagotovo med najboljše, kar novi muziki ponuja Avstralija, gostuje po vsem svetu in se udejsvuje tudi kot videast in producent. Pupillo in Buck bosta jeseni izdala svoj prvi skupen album.

Posebej za občinstvo kluba Gromka in Radia Študent urejen kos muzike s prihajajočega albuma dua Pupillo / Buck:

https://www.dropbox.com/s/bj3gbwxbttnw6vi/MASSIMO_TONY_PROMO.mp3?dl=0


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2021
Oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče` ODPRTO/OPEN, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se bomo srečevali stari-novi obrazi. Vsebinsko je t...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz