PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 21. februar 2019

20:00 - Friforma
Sugimoto / Dupleix / Bazelaire + Tomažin / Grom

V prvi letošnji FriFormi si bodo oder Gromke delili vrhunski mednarodni glasbeni ustvarjalci in najvidnejša domača glasbena improvizatorja. Nastopil bo znameniti japonski kitarist Taku Sugimoto z eno najobetavnejših mlajših pariških kontrabasistko Félicie Bazelaire in pianistom in elektroničarjem Léom Dupleixom. Slednji se bo aprila vrnil v Ljubljano, kjer bo na 14- dnevni umetniški rezidenci, z danskim skladateljem in raziskovalcem Simon Roy Christensenom, ustvarjal v Ateljeju Azil (kudmreza.org/atelje-azil/).

Področje zvočnega raziskovanja tria je mikrotonalnost. Glasbeniki izvajajo skladbe in improvizacije, ki jih v kocertni situaciji prepletajo z individulanim in kolektivnim igranjem.

Ireno Z. Tomažin in Tomaža Groma že vrsto let nismo doživeli v duetu, zato bo koncert v Gromki dolgopričakovani špil in hkrati priložnost za “javno vajo” preden se podata na mednarodna prizorišča.

Taku Sugimoto - kitara (JPN) / Léo Dupleix – prenosnik, ozvočeni predmeti (FRA) / Félicie Bazelaire - kontrabas (FRA)

Irena Tomažin - glas (SLO) / Tomaž Grom - kontrabas (SLO)

Taku Sugimoto je zanimanje vzbudil v poznih devetdesetih zaradi svojega zadržanega in melodičnega načina igranja, nevsakdanjega v svetu proste improvizacije. Kritik Bruce Russell opisuje takratno obdobje Sugimotove glasbe s sledečimi besedami: »Sugimoto je verjetno vrhunski stilist pri igranju kitare… S tem, ko zavrže z ojačevalcem sproduciran hrup v prid veliko bolj introspektivnemu in kaligrafskemu slogu igranja, prinaša zlat sij sleherni seansi, katere se udeleži.« Okoli leta 2002 je njegova glasba postala vedno bolj abstraktna, brez da bi se odrekla melodiji ter vključenimi podaljšanimi obdobji tišine. Sodeloval je z mnogimi japonskimi glasbeniki, združenimi okoli gibanja Onkyo, kot so Sachiko M, Toshimaru Nakamura in Otomo Yoshihide. Sodeloval je tudi z glasbeniki z evropske scene prosto improvizirane godbe, in sicer s trombonistom Radujem Malfattijem in kitaristom Keithom Roweom in mnogimi drugimi.

Léo Dupleix je magistriral iz jazz klavirja na Kraljevskem konservatoriju v Bruslju. Eno leto je preživel na Japonskem, trenutno živi in dela v rojstnem Parizu. Léo je improvizator, skladatelj, večinoma deluje na področju improvizacije in eksperimentalne glasbe. Za ustvarjanje glasbe uporablja motorje, predmete, računalnik, kontaktne mikrofone, zvočnike, elektronske naprave in terenske posnetke. Zanima se za improvizirano glasbo in sklada avtorsko glasbo in vodi svojo založbo Albertine Editions. Sodeluje z ustvarjalci kot so Taku Sugimoto, Tetuzi Akiyama, Toshimaru Nakamura, Naoto Yamagishi, Lauri Hyvarinen, Ura Hiroyuki, Simon Roy Christensen, Laurens Smet, Seijiro Murayama, Yuta Kawasaki, Kayu Nakada, Louis Evrard, Kou Katsuyoshi, Henrik Olsson, Akemi Nagao, Anna Gaïotti, Felicie Bazelaire, Bertrand Denzler in drugi.

Félicie Bazelaire je kontrabasistka in violončelistka, ki deluje na področju eksperimentalne, improvizirane in klasične glasbe. Magistrirala je na Pariškem glasbenem konservatoriju. Je prejemnica nagrade za violončelo s strani Francoskega nacionalnega konservatorija v Reimsu. Trenutno poučuje na glasbeni šoli Vallée de Chevreuse v bližini Pariza, kot čelistka pa igra še v priznanih pariških zasedbah Hodos Ensemble in Ensemble Intercontemporain. Od leta 2012 se kot solistka-kontrabasistka loteva igranja del sodobnih repertoarjev (na primer skladateljev kot so: Cage, Feldmann, Scelsi...) in tudi del mlajših skladateljev (Badaroux, Beliah, Haddad, Lingens,...). V koncertnem ciklu FriForma je lani nastopila v kvartetu Pascala Niggenkemperja Beat The Odds.

Irena Z. Tomažin je plesalka, koreografinja in vokalistka ter podiplomska študentka filozofije. Večinoma deluje in ustvarja v plesno-gledaliških predstavah ter eksperimentalni improvizirani glasbi. Doslej je naredila veliko avtorskih projektov, med katerimi je bil prvi plesni prvenec Hitchckove metamorfoze, s solom Kaprica pa se je že začela osredotočati na glas. V naslednjih delih je začela intenzivneje delati na samem glasu – (S)pozaba kaprice, Kot kaplja dežja v usta molka (posebna pohvala žirije za najobetavnejšo koreografko na festivalu Gibanica leta 2009), Splet okoliščin, Okus tišine vedno odmeva (nagrada žirije in občinstva za najboljšo predstavo festivala Gibanica 2012). Leta 2010 je nastala predstava Splet okoliščin v sodelovanju z Joséphine Evrard, leta 2012 pa solistična predstava Okus tišine vedno odmeva, za katero je na festivalu Gibanica 2015 prejela nagrado žirije in nagrado občinstva za najboljšo predstavo. Leta 2015 je pripravila avdio-video instalacijo Obrazi glasov/šum, ki ji je sledila solo predstava Telo glasu. Izdala je tudi dva avtorska albuma Crying Games in Taste of Silence, je članica glasbene skupine Borghesia, s katero je sodelovala pri dveh zgoščenkah And Man Created God in Proti Kapitulaciji. Redno tudi poučuje na delavnicah z glasom v Ljubljani in v tujini.

Tomaž Grom je kontrabasist, elektrofonik, skladatelj, producent, pedagog in raziskovalec. Gostoval je na festivalih po Evropi in severni Ameriki, ustvaril avtorsko glasbo za številne gledališke, plesne in lutkovne predstave ter filme. Je ustanovitelj in programski vodja Zavoda Sploh, ki se ukvarja s produkcijo glasbenih in uprizoritvenih umetnosti ter z izobraževanjem in založništvom. V njegovem okviru kurira festival Neposlušno. Do leta 2018 je kuriral tudi seriji zvočnih ciklov Con/fine aperto in Zvokotok, do leta 2013 Neformo. Je avtor performansov Bruto, Ništrc, Pozabljeno, prezrto, Duša, šum, ventil in žica, zvočne instalacije Skladba za harmoniko in večletnega projekta Imštrument, ki se je razvil iz projekta Privid, prisluh. Najtesnejši sodelavci pri filmu in v uprizoritvenih umetnostih so: Špela Trošt, Bojan Jablanovec, Tomi Janežič, Loup Abramovici, Špela Čadež, Iztok Kovač... Kot glasbenik deluje na področju akustičnih in digitalno procesiranih zvokov ter improvizirane glasbe. Pogosto sodeluje z naslednjimi glasbeniki: Samo Kutin, Vid Drašler, Jošt Drašler, Irena Z. Tomažin, Andrej Fon, Tao G. Vrhovec Sambolec, Drago Ivanuša…

Posebno obvestilo: Tokrat bomo začeli precej zgodaj (klubska vrata se odpro ob19:5, prvi koncert se začne točno ob 20:15) saj se bo v sosednjem klubu Channel zero na Metelkovi za naše občinstvo zgodil še drugi zanimivi dvojni koncert. Več o koncertu najdete tukaj: https://www.facebook.com/events/2206458169671184/. V dogovoru s serialko Level up smo najtrpežnešim ušesom pripravil XL paket za samo 8€. Tisti_a, ki plača 8 € bo poslušal_a 4 koncerte in prejel plaketo “Trdoživo uho”, ki jo podeljujeta serialki FriForma in Level up, ostali pa pridete skoz z običajno ceno petih evrov.

FB dogodek: https://www.facebook.com/events/2201985993388306/

Informacije in prošnje za akreditacije dobite na elektronskem naslovu: natasa.serec@gmail.com

Koncertni cikel FriForma podpira Oddelek za kulturo MOL.
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM JUNIJ-AVGUST 2020
 Klub Gromka v sodelovanju z Galerijo Alkatraz z junijem oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče`, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz