PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJA

četrtek, 18. julij 2019

21:00 - Defonija
SsmKOSK (slo) + TRIGGER (nyc)

Bežigrajski in brooklynski thrash.

 

SsmKOSK (slo)

SsmKOSK je, kakor pravi sam, breakcore / glitchcore / noizerski ekt, ki se v zvoku in sliki napaja iz osamelih predelov okoli kamniške proge, poetike zvočnih odpadkov, okruškov in motenj, ter iz širokega spektra glasbenih zapuščin. Pri živih nastopih je v ospredju manipulacija predposnetega materiala, ki ga SsmKOSK predvaja z različnih naprav in naprav z modificiranimi vezji (CD plejerji, VHS plejerji, kasetarji …).

SsmKOSK je do sedaj izdal albume Pičkontroll (OFFTIR, 2013), Merak (samozaložba, 2015) in Ptičji mozak (Zvočni prepihi, 2018) ter trojni split s srbskima noizkorovcema Genezo Kinezev in Segregatorjem X (samozaložba, 2016). V VHS obliki je izšla zbirka videospotov V blaginji izolirnih trakov (samozaložba, 2017). Bil je klubski maratonec 2017, poleg tega pa je haral po številnih prizoriščih doma in na tujem (Srbija, Bolgarija, Romunija, Nemčija, Madžarska, Danska).
 
SsmKOSK — video clip za komad "Ptičji mozak" z istonaslovljenega albuma (Zvočni prepihi, 2018):
https://www.youtube.com/watch?v=cfTfLpsP_3Q

Dovolj svež SsmKOSK s kompilacije Sounds From Slovenian Bedrooms 2 (ŠOP Records, 2019) — "suze krv rakija smrt":
https://www.youtube.com/watch?v=Tox0rosG_yg
 
 
 
SsmKOSK = "Srušila si me ko oluja staru kuću" (verza sta iz pesmi "Ugasila si me" Džeja Ramadanovskega)
 
 
 
+

 

TRIGGER (nyc)

Will Greene — električna kitara, efekti
Simon Hanes — električen bas, efekti
Aaron Edgcomb — bobni

Tehnično vzeto gre za avant-rock trio, morda celo za posebneže, kar zadeva interpretacijo hard rocka, toda ta trio med igro na široko razpre vulkansko žrelo, ki se napaja v noizu, thrashu, improvizaciji, hardcoru / grindcoru in še kje. Trigger — s trenutno bazo v Brooklynu — nenehoma pretkano preskuša poslušalske predsodke, ki zadevajo ritmizacijo, intenzivnost, (žanrsko) identiteto.

Pri nas smo Trigger pred kratkim spoznali na 60. Jazz festivalu Ljubljana, ko je hipervirtuozno, z veliko odrske smelosti odigral niz Bagatel Johna Zorna na maratonu z navzočim skladateljem.

Mlada trojica je izjemno in vedno bolj aktivna na sceni newyorške nove muzike. Resda gre za utrjen in uigran bend, a vseeno velja posebej poudariti basista Simona Hanesa iz Kalifornije, sicer nekdanjega študenta in v študijskem obdobju predanega sodelavca nam dobro znanega profesorja, skladatelja in pianista Anthonyja Colemana s prestižnega konservatorija New England v Bostonu. Med tamkajšnjim študijem je bil Hanes tudi član benda Guerilla Toss; sicer je danes skladatelj, špilavec in aranžer, tudi strasten ljubitelj italijanske filmske glasbe, zatorej ni čudo, da od l. 2013 vodi tudi 13-članski orkester Tredici Bacci, s katerim se po znani in manj znani kinski godbi sprehaja učinkovito, udarno, z obilico klišejev, a obenem zelo po svoje. Hanes pa bi ne bil Hanes, ko bi orkester Tredici Bacci v identični zasedbi po potrebi ne pretvoril še v improvizatorski kolektiv EPSNE ... Trigger za letos pripravlja kar dva albuma; na enem od njiju se bo predstavila tudi violistka / improvizatorka Dina Maccabee.

V naš klub pridejo Trigger na svoji prvi evropski turneji in zagotovo prima uigrani in našpičeni: Turnejo bodo namreč izvedli v pavzi med nadaljevanjem evropskih nizov koncertnih maratonov Bagatel z Johnom Zornom.

Tole pa je njihov EP Limousine, izšel leta 2016 v samozaložbi:
https://triggertrigger.bandcamp.com/releases

Pet let star intervju s Simonom Hanesom, tedaj še članom benda Guerilla Toss:
https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=DhryuLkHmZQ

 
 
 
Trigger:
 
 
 
 
 
 

 


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2021
Oživljamo Trg brez zgodovinskega spomina. Vabljeni v pop-up `prizorišče` ODPRTO/OPEN, ki ga bomo vsakič napolnili z novo vsebino in kjer se bomo srečevali stari-novi obrazi. Vsebinsko je t...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz