PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJAtorek, 10. december 2019

22:00 - Defonija
THE FLYING LUTTENBACHERS (zda, vb)

Kultni eksperimentalni punk / free jazz / brutal prog rock / no wave degeneriki so po daljšem času spet med zelo živimi in kot taki tudi na našem odru:

Weasel Walter — bobni, tolkala, kompozicija / dekompozicija
Matt Nelson — tenorski saksofon
Alex Ward — električna kitara
Tim Dahl — električen bas

Klubska vrata in blagajno odpremo ob 21.30; nadomestilo za muzičiste v mejah razuma; s koncertom začnemo dovolj točno ob 22. uri!

Začetek je kasnejši, ker je ob 20. uri v klubu Gromka koncert sodobne klasične glasbe iz serije Metabonma.The Flying Luttenbachers so nastali decembra l. 1991 v Chicagu kot "punk jazz" trio. Spočetka sta v njem igrala dva pihalca (Hal Russell, tudi trobilec, in Chad Organ), za bobni pa je bil današnji vodja in avtor večine kompozicij, tedaj devetnajstletni Weasel Walter. Zasedba si je nadela naziv po soustanovitelju, multiinštrumentalistu Halu Russellu (letnik 1926), čigar pravo ime je bilo Harold Luttenbacher. Ta je bend že junija l. 1992 zapustil — tri mesece zatem preminil — v triu pa ga je nadomestil danes proslavljeni pihalec Ken Vandermark in z The Flying Luttenbachers posnel tudi prvo sedempalčno ploščo.

Ubrisani garač Weasel Walter je za revijo The Wire o začetkih in nadaljevanju dejavnosti benda pred leti povedal tole:

“I really wanted to have a free jazz band. So when I met Hal Russell [...] we made one. Then Hal quit and I thought, why don’t we do free jazz stuff but write it in a way that’s punk rock? Then I discovered death metal and thought, why don’t we put blast beats in this and get rid of the horns? Then we hit a wall, so I wanted it to be a free jazz band again. Then I realised I really like Magma, so let’s write 20 minute songs. And then finally we were a hybrid of everything we had done up to that point [...] I think what The Flying Luttenbachers were always trying to express was intensity, weirdness and an articulation of personal insanity [...] I wanted people in the band who could have their own identity and become a caricature of whatever they thought that identity was, like a bunch of superheroes or supervillains.”

Odsihdob se je v bendu zvrstila cela vrsta ameriških free jazzerjev, improvizatorjev in eksperimentalnih rockerjev (Fred Lonberg-Holm, Kurt Johnson, Jeb Bishop, Alex Perkolup, Mick Barr, Ed Rodriguez, Mike Green, Jonathan Hischke ...). The Flying Luttenbachers so si zgradili kulten status — tako po Evropi kakor po ZDA so imeli preštevilne in obširne turneje in na njih velikokrat, kakih 400-krat, nastopili družno z bendi The Locust, Arab On Radar, Lightning Bolt, U.S. Maple, Erase Errata, Bobby Conn, Wolf Eyes ... Bend se je osredotočil na zelo poseben pristop, ki ni nikdar zanemaril glasbenega ekstremizma in disonance. Igra je segla od docela akustične proste improvizacije h kompleksni, modernistični rockovski kompoziciji, elektrofonskemu noizu in šla tja do free jazza, posrečeno navdihnjenega pri punku in metalu.

Walter se je l. 2003 iz Chicaga preselil v kalifornijski Oakland in tam začel z naslednjo inkarnacijo. Poslednji koncert so The Flying Luttenbachers odigrali novembra l. 2006. Novembra l. 2007 je Weasel Walter povsem sam, igraje na več glasbil, posnel studijski album in oznanil konec.

Deset let jih ni bilo, mrk ... L. 2017 pa so se The Flying Luttenbachers znenada vnovič lotili dela, in sicer spričo povabila na Sonic Protest festival v Franciji. Nekaj časa je z njimi igral kitarist Brandon Seabrock (pri nas znan vsaj po nastopu s CP Unit), v zadnjem letu pa se je utrdila zasedba, ki ima igrati tudi na tokratni obširni evropski turneji in jo sestavljajo Matt Nelson (na letošnjem Jazzu Cerkno smo ga spoznali v zasedbi The Elder Ones Amirthe Kidambi), Alex Ward (angleški muzičist, ki se je kot izboren klarinetist-improvizator l. 2016 predstavil v duu s tolkalcem Stevom Noblom na festivalu Neposlušno) in Tim Dahl, ki je bil nazadnje v Gromki oktobra s Child Abuse, sicer pa je tudi ud Ava Mendoza’s Unnatural Ways, GRID (tam špila tudi Ward!), Lydia Lunch Retrovirus
(v tej zasedbi Weasel Walter zgrabi za kitaro!), Pulverize The Sound ...

The Flying Luttenbachers so pri nas skoz devetdeseta — in nazadnje l. 2000 — večkrat nastopili v MKNŽ Ilirska Bistrica in l. 2005 kot trio igrali še v Menzi pri koritu.Na tokratni turneji, ki jo organizira Swamp Booking iz Berlina, predstavljajo svoj 18. album — Imminent Death (za ugEXPLODE Records / God Records; 2 x LP,
CD).

https://theflyingluttenbachers.bandcamp.com/album/imminent-death

http://www.theflyingluttenbachers.com
http://theflyingluttenbachers.bandcamp.com

 

Koncertni cikel Defonija sofinancirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana — Oddelek za kulturo.

 


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz