PREDSTAVITEVPROGRAMNOVICELOST&FOUNDKONTAKTARHIVGALERIJApetek, 19. november 2021

19:30 - Defonija
BRINA KREN: CRUCIAL ENCOUNTERS (slo) + CORTEX (nor)

Mladi Raziskovalci IV., po odmoru pa Avant-Garde Party Music!

 

S koncertom začnemo dovolj točno ob 19.30, vrata in blagajnica se odpro ob 19.00.

 

Cikel rezidenc, koncertov in performansov Mladi Raziskovalci je namenjen vodeni vključitvi izbranega ustvarjalca mlajše generacije v profesionalna infrastrukturna ter raziskovalna okolja. Ena izmed dveh ustvarjalcev v rezidenci v letu 2021 je saksofonistka in skladateljica Brina Kren s svojim novim projektom Crucial Encounters:

Brina Kren — altovski saksofon
Martin Vasle — klasična kitara

Fotografija Davorin Pavlenič

Brina Kren in Martin Vasle bosta v rezidenci gradila na premisah, ustvarjenih skozi sodelovanje v zasedbi Mladih Raziskovalcev IV. Martin Vasle je kot redni član zasedbe Brine Kren udeležen v procesu formacije njene kompozicijske prakse, kar jima v duu daje skupno izhodišče. Eno od vprašanj s katerimi se srečujeta, je tako: Kaj jima skupna vstopna točka omogoča tako kompozicijsko kot tudi na ravni izkušnje.

Program Mladi Raziskovalci je cikel rezidenc, koncertov, performansov in instalacij, ki ga četrto leto organizira in izvaja Inštitut.abeceda v sodelovanju z referenčnimi partnerji in festivali. Tako sodeluje tudi s koncertnim ciklom Defonija oziroma klubom Gromka. Osrednji cilj je mladim ustvarjalcem ponuditi priložnost za razvoj lastnih projektov in zasedb že v zgodnji fazi njegove ustvarjalne poti, hkrati pa jim omogočiti dostop do konkretnih izkušenj iz širšega spektra aktivnosti na področju glasbene produkcije. Program tako sloni na vodeni vključitvi obetavnih glasbenikov s področja jazzovske in sodobne improvizirane glasbe v raznovrstna ustvarjalna, infrastrukturna, družbena ter raziskovalna okolja.

Umetniški vodja in mentor programa Mladi Raziskovalci je Dré A. Hočevar.

Fotografija Davorin Pavlenič

Brina Kren (Novo mesto, 2003) je primarno saksofonistka, a s svojim delom raziskuje tudi druga področja, med drugim poezijo in kompozicijo. Izobražuje se na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer obiskuje pouk saksofona pri prof. Janu Gričarju. V okviru inštituta .abeceda in programa [centre for research in .meta] se tedensko udeležuje ur kompozicije pod mentorstvom Dréja A. Hočevarja. Dodatno se udeležuje seminarjev in mojstrskih tečajev pri profesorjih, kot so Vincent David, Jean-Denis Michat, Arno Bornkamp in drugi. Igrala je v številnih zasedbah, med katerimi so Code::Source (v okviru druge edicije programa Mladi Raziskovalci), Mango kvartet in Avrehua, s katerimi je sodelovala pri različnih projektih in na festivalih, kot so Jazzinty, AS festival Bled, Re_humanizacija, Jazz Cerkno in .abeceda, ki poteka v okviru Jazz festivala Ljubljana. Tu je nastopila s priložnostno zasedbo z avtorskim projektom Rišem si bogove. Letos je ena od dveh ustvarjalcev v rezidenci programa Mladi Raziskovalci IV. in kuratorica koncertnega cikla Studio 8.1. Poleg solističnih nastopov, med katerimi velja omeniti krstno izvedbo skladbe Mauricia Valdésa San Emeteria na Forumu nove glasbe v Ljubljani, je tudi članica zasedb Equilibrium as Insta_bility ter .abeceda [ansambel za novo glasbo]. Pred kratkim je izdala drugo pesniško zbirko z naslovom Razgaljanja, ki sledi prvencu Mnogostranosti (2018).

Martin Vasle (2002 v Ljubljani) je kitarist in študent kompozicije ter glasbene teorije na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V času šolanja na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana je pod vodstvom prof. Eve Hren Fras in prof. Igorja Sajeta osvojil naslednje nagrade: TEMSIG 2015 srebrna plaketa na državnem izboru in zlata plaketa v kategoriji duo kitar; mednarodno tekmovanje Enrico Mercatali II. nagrada; TEMSIG 2018 srebrna plaketa v kategoriji solo kitara, TEMSIG 2020 zlata plaketa v kategoriji duo kitar in posebna nagrada za izvedbo skladbe Kje so tiste stezice; mednarodno tekmovanje IMMCC Maribor 2020, 2021 štiri zlate pakete; natečaj Glasba zaprtih ust Komornega zbora Akademije za glasbo v Ljubljani Vasletova skladba Oskarjeve sanje je bila priporočena za izvajanje. Poleg študija kitare in kompozicije je Martin tudi član fantovske skupine Ivana Cankarja, ki jo vodi dirigent Tom Varl.

 

+ [odmor]

 

Vnovič bo z nami krasen kvartet jazzovskih eruditov in podal čvrsto, energično, naelektreno, vabljivo godbo. Celotna naveza štirih močno individualnih glasov deluje na visoki telepatski ravni, ki občinstvo spričo nje po navadi zazija od presenečenja in radosti. Avant-Garde Party Music! Cortex so tačas pri založbi Clean Feed v Lizboni leta 2020 izdali nov album z naslovom Legal Tender, na katerem v spomin na zadnji špil v našem klubu (spomladi leta 2018) najdemo tudi kompozicijo »Blue Gromka«. Dolgoletnega člana Gerda Nilssena je lani za bobni zamenjal Dag Erik Knedal Andersen.


CORTEX (nor)

Thomas Johansson — trobenta
Kristoffer Berre Alberts — saksofoni
Ola Høyer — kontrabas
Dag Erik Knedal Andersen — bobni, tolkala

Fotografija Jenny Berger Myhre

»(...) No Scandinavian group since Atomic has so powerfully addressed and remade the free jazz of the 60s like Cortex. In a country whose creative music scene is celebrated for its bold hybrids of disparate sounds, Cortex goes another way, embracing tradition in its own unique way, with a personality sketched out by the strength of Johansson’s indelible themes and four distinctive improvisational voices (...)«
—Peter Margasak, Chicago Reader

Petnajst let že mineva, odkar so se štirje mladeniči – trije študentje jazza iz Trondheima in njihov kolega Johansson, ki se je šolsko uril v Stavangerju – zbrali pri trobentarju in bobnarju doma in v dnevni sobi uprizorili špil za »dvajset poslušajočih in štiri gajbe piva«. Svoj zven so gradili zelo pretanjeno in počasi, saj so prvenec izdali šele po štirih letih dela, leta 2011. Stari znanci slovenskih odrov — ne kaže pozabiti njihovih izbornih nastopov pred leti tako na Jazz festivalu Ljubljana kakor na festivalu Jazz Cerkno — zdaj znova pridejo v (akustično) posebno intimo kluba Gromka, in to s svojim šestim glasbenim albumom. Po dveh »živih« Live! in Live in New York! smo že spoznali kritiško zelo hvaljeno delo Avant-Garde Party Music; Legal Tender pa je njihov že četrti album zapored za Clean Feed Records (2017). Navzlic vsemu navdušenju nad zvočnimi zapisi gre četverico vsekakor doživeti predvsem koncertno, kjer sta v igri še preskušena vročična življenjska jazzovska stopnja, dve, več. 

»The punchy cadences and thrashing melodies have a volatility that could break toward either extreme, and it’s not uncommon that the choice made on the album is both.«
—Dave Sumner, The Best Jazz on Bandcamp (novembra 2020)

Muziki Cortex stežka rečemo free jazz, to niti ni hard bop, pa čeprav … Vsekakor gre za izjemno dinamično zasedbo, ki skoz postopke, načine in standarde današnjega dneva produktivno koketira z ameriško avantgardo šestdesetih. In z modernim, v neko drugačno prihodnost naperjenim zvenom kakega desetletja in pol pred tem. Cortexovo podjetje morda še najbolje povzame termin »akcijski jazz«. Ta ali oni pasus sicer utegne biti docela svobodnjaški, vezivo pa so vsekakor pretkana melodija, dovolj enostavni aranžmaji in silna »bobenbas« dvojica, ki zna biti subtilna v finih blue notah, a nikakor ne popusti, kar zadeva swing, groove, sem pa tja ima tudi neustavljivo rockersko ambicijo. Celotna naveza štirih močno individualnih glasov deluje na visoki telepatski ravni, ki občinstvo spričo nje po navadi zazija od presenečenja in radosti.

Kompozicije so v glavnem vse Johanssonove, in »zlomljen« zven njegove trobente se ujame s saksofonskim v tistih posebnih območjih in referenčnih okvirih, ki kritiko - in nas - redno in brez pretiravanj spomnijo na tele dvojke: Don Cherry / Ornette Coleman iz zgodnjega razdobja; energetsko sempatja ustrežeta ameriškim Blue Zone pretenzijam tik po II. svetovni vojni (Dizzy Gillespie / Charlie Parker); takole suvereno se v starem kvartetu Masada postavita tudi Dave Douglas in John Zorn; kajpak gre omeniti (vsaj) še krepko dvojico Magnus Broo / Fredrik Ljungkvist iz bratranskega nordijskega benda Atomic. Celota deluje nenehoma zelo dostopno in prav zares, kakor namigne naslov predzadnjega albuma, sproži prej »party« pomigavanja kakor golo cerebralno izkušnjo – pred nami je čvrsta, energična, naelektrena, vabljiva godba štirih eruditov.

legal tender
https://cleanfeed-records.com/product/legal-tender/
https://cleanfeedrecords.bandcamp.com/album/legal-tender

cortex
https://www.cortexmusic.no/

johansson
https://www.thomasjohansson.no/

alberts
http://www.kristofferalberts.no/

høyer
https://www.cafeoto.co.uk/artists/ola-hoyer/

andersen
https://www.squidco.com/miva/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=S&Product_Code=25360


 

Koncertni cikel Defonija sofinancirata Mestna občina Ljubljana — oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

 

***
 
 
Na prizorišču veljajo PCT pogoj in priporočila NIJZ.

 


kontakt: defonija@gmail.com
« nazaj

komentarjiPOLETNI PROGRAM ODPRTO/OPEN 2022
Tudi letošnje poletje bo Gromka del svojega programa preselila iz klubskega prostora in vzpostavila odprto koncertno prizorišče Odprto/Open, s katerim oživlja južni del AKC Metelkove ...
[ preberi več... ]
layout:vax - 2008 - code:primz